.:: Just nu
Online: 29 | Inloggade: 36


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


3 augusti 2018 23:46
En extrem julimånad på alla sätt är över

Det har inte undgått någon att juli blev en vädermånad som vi sällan - eller till och med aldrig - sett maken till. Efter en relativt kylig inledning blev det desto hetare och torrare ju längre in i månaden vi kom. Det var aldrig tal om att något lågtryck med sammanhängande regn skulle dra in då högtrycket var så exceptionellt starkt och kunde hålla emot egentligen vad som helst. I denna krönika summeras julivädret i sin helhet.

Kylig inledning men ack så torrt

Det var en högtrycksbetonad inledning av månaden och på nätterna var det klart och kallt med lokal nattfrost i inre Norrland och lokal markfrost längre söderut. Månadens lägsta temperatur uppmättes i Latnivaara i Lappland med -1,9° den 1 juli. Samma natt var det -1,1° i jämtländska Börtnan och 0,0° i östgötska Horn. På eftermiddagarna var det däremot varmt med högsommarvärme i så gott som hela landet och torkan bredde ut sig.

Efter de våldsamma skogsbränderna i Mellansverige i mitten och slutet av månaden kanske många har glömt bort skogsbränderna i början av månaden? Den 1:a utfärdades två stycken VMA och det gällde Kristdala utanför Oskarshamn och Ekshärad i Värmland där skogsbränder okontrollerat spred sig och delvis hotade bebyggelse. Det brann även våldsamt längs en flera kilometers lång järnvägssträcka mellan Kopparberg och Ludvika i länsgränsen Örebro/Dalarna. Här tog det drygt en vecka att få branden under kontroll och mängder av räddningsresurser arbetade med att släcka, både från marken och luften.

Det var alltså extremt torrt redan nu - och värre skulle det ju bli.

Allt varmare och de tropiska nätterna blev många

Natten till den 12 juli fick vi månadens första tropiska natt, alltså en natt över 20,0 grader. På Väderöarna var det 20,5° som lägst. Detta skulle följas av rekordmånga tropiska nätter under resten av juli. Från den 16 juli och månaden ut förekom tropiska nätter varje natt. Den station som fick flest var Landsort vid Södermanlandskusten som fick hela 13 stycken tropiska nätter under månaden.

Perioden framtill mitten av månaden var relativt ostadig med lokalt mycket kraftiga regn- och åskskurar som orsakade översvämningar. Nederbördsmängderna varierade men åskskurarna gav 10-40 mm på någon eller några platser nästan varje dag. Det var dock inget heldagsregn det handlade om utan endast skurar vilket gjorde att grannbyn förmodligen fick uppehåll medan du själv fick ösregn.

30-gradersnoteringarna avlöste varandra

Antalet dagar med +30° eller mer var extremt många under månaden. Totalt bjöd 24 av månadens 31 dagar på 30° eller mer. Den 15 juli uppmätte Stockholm 33,5° vilket var nytt säsongshögsta men det slogs redan dagen efter med +34,4° i Uppsala, vilket förövrigt var den högsta julitemperaturen i Uppsala sedan år 1933.

Månadens högsta temperatur uppmättes i skånska Hästveda med +34,6° den 26 juli. Jag skulle bli förvånad om detta tillslut inte blir 2018 års högsta temperatur. Detta är den högsta julitemperaturen sedan 1 juli 2010 när Målilla hade +35,0°. Oavsett månad är detta den högsta noteringen sedan Falun-Lugnet hade +35,1° den 4 augusti 2014.

Svår torka, allvarliga skogsbränder och rekordmånga VMA

Den mycket torra och varma majmånaden gjorde att vi på EWP så tidigt som den 24 maj gick ut med våra första brandvarningar för landet. Några av dessa har hängt i sedan dess och är i skrivandets stund inne på sitt 72:a dygn, vilket är ett rekord med råge här på EWP! Dippen över midsommar gjorde att flera varningar kunde tas bort, men för några län bestod dessa även över den bitvis ostadiga midsommarhelgen.

Dessa varningar har under juli uppgraderats och dessutom utökats till i princip hela landet och som allra torrast har det varit i östra Götaland och östra Svealand. Det har varit eldningsförbud i hela landet och på flera håll även grillnings- och bevattningsförbud. Ett ytterst extremt och mycket allvarligt läge för alla lantbrukare där de kunde se de flesta av sina skördar förstörda och uttorkade.

Under helgen 14-15 juli rapporterades mark- och skogsbränder från samtliga län utom tre (Skåne, Halland och Gotland) och flera av bränderna tros ha antänts av blixtnedslag. Detta var början av ett rent ut sagt helvete där de största bränderna fanns i Mellansverige och spred sig extremt snabbt. Det skulle visa sig bli mycket värre än skogsbranden i Västmanland 2014, något som många har färskt i minnet och kanske trodde att det aldrig skulle ske igen.

Klockan 18.21 den 15 juli utfärdades ett VMA för boende i byn Ängra i Gävleborgs län. Bebyggelse hotades av branden och man tvingades att utrymma hela byn. Man hade dock stor resursbrist eftersom många av grannkommunerna befann sig på andra skogsbränder. Däremot hade man en helikopter som vattenbombade samt ett tjugotal hemvärnsmän som bekämpade branden från marken tillsammans med den lokala räddningstjänsten.

Samma kväll kl. 21.21 utfärdades ytterligare ett VMA och denna gång för boende i Pålgård och Bispgården i Jämtland. Till att börja med fanns det inget hot mot bebyggelse och ingen evakuering var aktuell men de som kände obehag av röken skulle gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Läget förvärrades för varje dag och på morgonen den 17:e rasade hela 80 bränder runt om i landet. Värst var det i Gävleborgs län, Dalarna och Jämtland. 

På kvällen den 18:e landade två brandbekämpningsplan från Italien i Örebro för att hjälpa till med släckningsarbetet. Dessutom fanns helikoptrar från Norge på plats vid de värsta bränderna. Senare kom även släckresurser från Turkiet, Polen, Österrike, Portugal, Danmark, Litauen, Tyskland, Frankrike, Finland och Norge. Det är den största EU-hjälpinsatsen någonsin som Sverige har haft.

Inte att förglömma alla tusentals frivilliga och hemvärnspersonal som hjälpte till med släckningsarbetet dag ut och dag in samt alla åter tusentals fantastiska människor som skänkte mat, dryck och förnödenheter till alla brandbekämpare där ute på fältet och i luften.

Skogsbränderna i Mellansverige fortsatte att rasa och byn Kårböle (ca 100 invånare) i Gävleborgs län fick utrymma senast kl. 08 på morgonen den 19:e. MSB uppgav på kvällen den 19:e att bränderna i landet sammanlagt uppgick till fler hektar än branden i Västmanland 2014 (13 800). Det brann även på många andra håll i landet och SOS Alarm hade samma kväll rekordmånga VMA utfärdade samtidigt, hela 13 stycken.

På söndagseftermiddagen den 22:a gick TT ut med att 25 000 hektar skog brann i Sverige. De fyra stora bränderna hade en total areal på 20 000 hektar och så fanns det andra bränder runt om i landet som hade en sammanlagd areal på ca 5 000 hektar.

Åska och skyfall avslutade månaden

Allt fuktigare luft gjorde att vi under månadens sista dagar hade mycket kraftiga regn- och åskskurar i landet. Flera stationer uppmätte regnmängder mellan 50-100 mm men skurarna var väldigt lokala så det var inte alls säkert att man en bit bort fick så mycket eller ens något. Månadens största nederbördsmängd på ett dygn föll den 30:e i Los i Hälsingland med 124 mm.

Det blev ett åskrikt slut på juli med knappt 23 000 nedslag den 29:e vilket är det åskrikaste dygnet under månaden. 

Luftfuktigheten var påtaglig - daggpunktsrekord och tangerat rekord för tropisk natt!

Den mycket höga luftfuktigheten tillsammans med de höga temperaturerna gjorde att många nog tyckte de sista dagarna var väldigt jobbiga med den tryckande värmen. Detta är en summering av julivädret men jag kan inte låta bli att nämna det faktum är att vi fick ett nytt svenskt rekord för daggpunkt på kvällen den 1 augusti. 

Stationen Karlskrona-Söderstjerna i Blekinge uppmätte kl. 20 den 1 augusti en lufttemperatur på 26,0° och en relativ fuktighet på 93%. Det ger en daggpunkt på 24,8°, vilket är den hittills högsta daggpunkten på en svensk station någonsin. Tidigare rekordet låg på 23,8° i Hällum 1997 och på Förö 1994.

Om det inte var nog med rekord så måste jag nämna att vi tangerade rekordet för varmast tropisk natt natten till den 2 augusti. Temperaturen sjönk inte lägre än 23,7° i Östergarnsholm på östra Gotland och det tangerar rekordet från 1975.

Kortfattad fakta om juli 2018:

  • Varmast: +34,6° i Hästveda den 26:e.
  • Högst medeltemperatur: +6,1° över det normala i Tarfala
  • Kallast: -1,9° i Latnivaara den 1:a.
  • Lägst medeltemperatur: +3,3 grader över det normala på Måseskär.
  • Blötast på ett dygn: 124 mm i Los
  • Blötast under månaden: 161 mm i Los
  • Torrast: 0,1 mm i Trolleboda och 0,2 mm i Norra Möckleby (totalt under månaden)
  • Åskrikaste dygn: 22 887 nedslag den 29:e.

Juli 2018 går därmed till historien som den torraste och varmaste månaden som vi någonsin har upplevt i Sverige. 

Tack till alla besökare som så flitigt chattat och kommenterat under månaden

EWP lade ut 20 artiklar under juli månad och sammanlagt hade dessa 21 944 visningar med ett medeltal på 1076 visningar per artikel. På vår Facebooksida har 42 inlägg publicerats under månaden varav inläggen den 17 juli nåddes av flest personer (128 010 stycken).

Den 17 juli nådde vår Facebooksida 9 000 gillamarkeringar.

Källor

SVT:s julikrönika (https://www.svt.se/vader/manadskronikor/juli2018)

SMHI (https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/manadens-vader-och-vatten-sverige/manadens-vader-i-sverige/juli-2018-langvarig-hetta-och-svara-skogsbrander-1.137248)

Eget material från tidigare artiklar.

FOTO: Emma Larsson, Tofta på Gotland, som vann månadens första bildtävling på Facebook.


Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (3):
Fler nyheter