.:: Just nu
Online: 11 | Inloggade: 31


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


20 september 2018 07:26
Stormen "Knud" har nu dragit vidare

Uppdaterat 22/9 kl. 08.05:

Stormen "Knud" har nu dragit vidare och har lämnat en del fallna träd efter sig. En del personskador har inrapporterats efter att träd har fallit och när människor har tagits av vinden. Väderöarna fick orkan med 34 m/s där det blåste som värst. Uddevallabron är stängd för trafik beroende på de hårda vindbyarna som ännu råder. En hel del översvämningar utmed hela västkusten har också inrapporterats!


UPPDATERAT kl. 11.27: I förebyggande syfte och av säkerhetsskäl väljer Trafikverket att stänga ner ett antal järnvägssträckor i sydvästra Sverige. Det handlar om följande sträckor: Kinnekullebanan: Håkantorp-Gårdsjö, Norra Bohusbanan: Uddevalla-Strömstad samt Viskadalsbanan: Varberg-Borås-Herrljunga. Detta görs som sagt av säkerhetsskäl och att det väntas stormbyar i området. Banorna hålls stänga för all tågtrafik från fredag kl. 16 till lördag kl. 14.

Även flera färjelinjer ställs in där stormen drar fram som värst!


Uppdatering kl. 15.25:

Nu är en Nivå 2 varning för stormbyar och möjligen även enstaka orkanbyar utfärdat för västkusten från Bohuslän och ned till Halland. I övrigt så kan man räkna med mycket hårda vindbyar i hela södra och mellersta Sverige!
- Se varningarna!

Stormen är döpt till "Knud" (uttalas "Knudd" - Knut på svenska.) och av namnet att döma så var det danska DMI, Dansk Meteorologisk Institut som fick den tvivelaktiga äran att döpa ovädret, då detta träffar Danmark först av de nordiska länderna. I stormens spår följer en del regn och åska är inte uteslutet heller. Troligtvis så blir åskan inte speciellt kraftig då vi är komna en bra bit in på hösten. På söndag så infaller dessutom höstdagjämningen, något vi återkommer till senare.

EWP följer fortlöpande händelseutvecklingen inför ovädrets ankomst!

F.ö. så har det under torsdag eftermiddag, en smula oväntat, uppstått en del åska i regnet över Norrbotten.


Tidigare: Stor risk för storm natten mot lördag!

Efter några riktigt somriga dygn så är det nu dags att ta farväl till den extra "bonus-sommar" vi kunnat njuta av de senaste dygnen. Orsaken är att lågtrycken med såväl regn som mycket hårda vindbyar laddar upp ute i väster.

Temperaturkontraster mellan polar-maritim luft från norra ishavet och Afrikavärme...

Den värmen vi hämtar från nordvästra Afrika och Iberiska halvön som sedan färdats hit upp till oss kommer att knuffas undan av betydligt svalare och även instabilare luft.

Sent fredag eftermiddag och tidig kväll drar ett lågtryck som fördjupats över engelska kanalen in mot oss. Då kan stora delar av södra Sverige drabbas, främst utmed västkusten från delar av Värmland och  Bohuslän i norr via Halland och möjligen ända ned till Skåne i söder.

Följ oss på EWP - Riskutfärdanden och sannolikt även  varningar på gång!

De kommande dygnen kan därmed bli besvärliga men omfattningen är ännu i skrivande stund oklar.
Men som läget verkar nu så ser det ut att bli som besvärligast natten mot lördag. Men redan under fredag eftermiddag så ser det ut att blåsa upp. Enligt körningarna så är det mellersta och norra Bohuslän och även delar av Värmland som får de största känningarna av det ännu icke namngivna ovädret.

EWP följer upp med riskutfärdanden och varningar de kommande dygnen!

 

Skribent: S. Johansson & EWP-Teamet


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter