.:: Just nu
Online: 14 | Inloggade: 32


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


6 oktober 2018 09:06
Brittsommar och senare "indiansommar"

Untitled document

Den senaste tiden har vintern avancerat ned i framförallt norra Sverige och i fjällkedjan i synnerhet. Hösten har tagit stora kliv ned över nästan hela landet under slutet av september och inledningen av oktober.

Men nu har det hela börjat vända tillbaka igen då varmare luft börjat att strömma upp på nytt från kontinenten senare i kommande vecka. Först så ska en gammal frontzon passera som kommer ge regn i södra och mellersta Sverige. I norr kommer såväl sol men även nederbördsområden med snö och regn att passera.

Brittsommaren brukar infalla runt den 7:e oktober som är Birgittadagen därav namnet. Nu innebär frontzonen att möjligheten för specifik brittsommarvärme minskas just på söndagen när Birgittadagen infaller. Bakom frontzonen förs kyligare luft ned över landet med nordliga vindar. Men hör upp! Sedan händer det saker!

Indiansommar väntar runt hörnet!

Efter ett par kyligare dagar så börjar varmare luft att föras upp från kontinenten. Detta innebär att från tisdag och vidare framåt så kommer det bli allt varmare med början i södra och östra Götaland. Dagstemperaturer på 10 - 15 grader och lokalt ännu varmare kan man sannolikt räkna med. Tack vare en viss Föhn-effekt så kan främst östra Götalandskusten med främst östra Småland få temperaturer nära 20 grader!

Det som är ännu mer slående är att denna sena sensommarvärme sedan dessutom verkar stanna 10 dagar, kanske ännu mer. Men i nuläget råder dock ett visst mått av osäkerhet på hur länge denna värmen ser ut att stanna.

Indiansommar vad kommer detta begreppet i från?

Ordet indiansommar är importerat från engelskans indian summer. Uttrycket kan komma av att de nordamerikanska indianerna brukade gå på buffeljakt om det var en varm och solig höst. En annan teori kopplar det till Indien och den stabila varma period som brukar följa sommarmonsunen.

Skillnaden mellan Brittsommar och indiansommar är att den förstnämnda som sagt är kopplad till den 7:e oktober medan indiansommaren kan infalla när som helst under hösten. Detta betyder att årstidskartan delvis "ritas om" på nytt i de områden som fått vinter och hösttemperaturer.

Områden med vintertemperaturer kan på nytt få "höst" och möjligen sommartemperaturer och motsvarande gäller längre söderut med sommartemperaturer eller sommar på nytt. I områden där vintern eller hösten har infallit rent meterologiskt kan det hela inte backas oavsett temperaturern.

Definitioner för de olika årstiderna: 

För att definera hur en årstid infaller så gäller följande: Sommar - dygnsmedeltemperaturen understiger ej 10 grader. Höst innebär att dygnsmedeltemperaturen ligger under 10 grader 5 dygn i följd. Vinter innebär att dygnsmedeltemperaturen ej överstiger noll grader under 5 dygn i följd.

Det som benämns hösttemperatur är att en dygnsmedeltemperatur håller sig under 10 grader men över noll grader men en kortare period än 5 dygn i följd. Motsvarande gäller att vintertemperatur råder om det är under noll grader men en kortare period än 5 dygn i följd.

Inte allt för sällan så kan detta innebära att sydligaste Sverige vissa år kan gå direkt från "höst" till "vår" meterologist sett i enlighet med defintionerna ovan.

Allt mörkare för varje dag...

Nu faller mörkret allt tyngre för varje dag och det har redan gått närmre tre veckor sedan höstdagjämningen och det märks rejält. Den ljusa delen av dygnet tappar mycket varje dag, såpass mycket att man kan märka detta från dag till dag. Särskilt så märks detta i norra Sverige.

I slutet av månaden, söndag den 28/10 så byter vi till vintertid eller normaltid som det heter egentligen. Dessutom så finns nu långt framskridna planer på att skippa det här med sommar och vintertid. Det är något vi har all anledning att återkomma till senare.

Länk till SMHI:s årstidskarta HÄR

Skribent: S.Johansson & EWP Teamet


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter