.:: Just nu
Online: 4 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partners







NYHETER FRÅN EWP


11 oktober 2018 18:48
Uppdaterat: Sommaren som aldrig vill släppa sitt grepp...

Untitled document

Det nyss gångna veckoslutet kan nog väldigt få klaga på! Det har verkligen bjudits på rejäl sen-sen sommar. In åkte säkert vinterkläderna och fram kom såväl skjorts, kjol och även utegrillen. Uteserveringarna har också varit välbesökta under veckoslutet. Det bästa av allt: Det hela fortsätter ännu några dagar!

Förskjutning av frontpassager ger några extra dagar av sensommar i oktober!

Ja denna rekordsommar ser ut att bara fortsätta för södra och mellersta Sverige med otroliga temperaturer som når en bra bit över + 20 grader. Fram till torsdag ser detta ut att hålla på men därefter så sker en omläggning till mer normalt höstväder i hela landet. Däremot så har den omläggningen redan märkts av från Dalarna och vidare norrut.

Flera tangerade temperaturrekord på olika mätstationer!

Allra varmast var det i Målilla i östra Småland med 24,0° lördagen den 13 oktober. Detta värde hamnar på delad andra plats bland de historiskt högsta värdena i oktober. Tillsammans med ett värde på 24,0° i Oskarshamn den 13 oktober 1978 är det dessutom den högsta temperatur som uppmätts i Sverige så sent på säsongen.

På söndagen nådde Forse i Ångermanland 22,4°, vilket innebär en andra plats bland de högsta temperaturerna som någonsin uppmätts i Norrland. Rekordet är 22,6° i Gävle 1973. I norra Norrland nådde Älvsbyn i Norrbotten 21,8°, vilket innebär en delad sjätte plats bland de allra högsta norrländska oktobertemperaturerna.

Läs mer om detta på SMHI:s blogg "Väderleken" HÄR


Tidigare: Passa på att njuta ännu en gång av värmen!

"Sommaren som aldrig verkar ta slut"...

Ja årets sommar har för länge sedan gått till historien på gott och ont. Dessutom så kommer veckoslutet bjuda på en riktigt fin oktober-värme långt upp i landet och det är bara allra längst uppe i nordligaste Sverige det är svalare. Det kommande veckoslutet så är det åter läge att sitta på en uteservering eller grilla ännu en gång innan vintern. Man får dock kanske starta grillningen redan på senare delen av eftermiddagen för att få ut så mycket som möjligt innan mörkret faller på.

20-graders strecket är redan slaget för oktober!

Under torsdagen så har sannolikt temperaturen på många håll i södra Sverige nått över 20 grader och preliminärt ännu högre på sina håll. Mellan 21-22 grader har rapporterats på flera håll. Det som är extra kul är att värmen ser ut att hålla i sig över veckoslutet! Dock så kan den sydostliga vinden vara delvis frisk.

Passa på och njut för värmen kulminerar i helgen som följs av sämre väder...

Under veckoslutet så kulminerar värmen på lördag och det blir varmt även under söndagen. Men därefter så verkar det vara slut för denna gången. Fronter trycker på västerifrån i kommande vecka. Detta innebär regn och betydligt svalare temperaturer.

Brittsommar vs indiansommar - En repetition:

Den egentliga brittsommaren infaller kring Birgitta-dagen men vi svenskar envisas med att benämna varma dagar för "brittsommar" långt efter Birgitta-dagen. Inget är rätt eller fel men man kan även kalla värmen som råder nu för "indiansommar".

Indiansommar vad kommer detta begreppet i från?

Ordet indiansommar är importerat från engelskans indian summer. Uttrycket kan komma av att de nordamerikanska indianerna brukade gå på buffeljakt om det var en varm och solig höst. En annan teori kopplar det till Indien och den stabila varma period som brukar följa sommarmonsunen.

Skillnaden mellan Brittsommar och indiansommar är att den förstnämnda som sagt är kopplad till den 7:e oktober medan indiansommaren kan infalla när som helst under hösten. Detta betyder att årstidskartan delvis "ritas om" på nytt i de områden som fått vinter och hösttemperaturer.

Områden med vintertemperaturer kan på nytt få "höst" och möjligen sommartemperaturer och motsvarande gäller längre söderut med sommartemperaturer eller sommar på nytt. I områden där vintern eller hösten har infallit rent meterologiskt kan det hela inte backas oavsett temperaturern.

Definitioner för de olika årstiderna: 

För att definera hur en årstid infaller så gäller följande: Sommar - dygnsmedeltemperaturen understiger ej 10 grader. Höst innebär att dygnsmedeltemperaturen ligger under 10 grader 5 dygn i följd. Vinter innebär att dygnsmedeltemperaturen ej överstiger noll grader under 5 dygn i följd.

Det som benämns hösttemperatur är att en dygnsmedeltemperatur håller sig under 10 grader men över noll grader men en kortare period än 5 dygn i följd. Motsvarande gäller att vintertemperatur råder om det är under noll grader men en kortare period än 5 dygn i följd.

Inte allt för sällan så kan detta innebära att sydligaste Sverige vissa år kan gå direkt från "höst" till "vår" meterologist sett i enlighet med defintionerna ovan.

Allt mörkare för varje dag...

Nu faller mörkret allt tyngre för varje dag och det har redan gått närmre tre veckor sedan höstdagjämningen och det märks rejält. Den ljusa delen av dygnet tappar mycket varje dag, såpass mycket att man kan märka detta från dag till dag. Särskilt så märks detta i norra Sverige.

I slutet av månaden, söndag den 28/10 så byter vi till vintertid eller normaltid som det heter egentligen. Dessutom så finns nu långt framskridna planer på att skippa det här med sommar och vintertid. Det är något vi har all anledning att återkomma till senare.

Länk till SMHI:s årstidskarta HÄR

Skribent: S.Johansson & EWP Teamet


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):




Fler nyheter