.:: Just nu
Online: 15 | Inloggade: 32


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


19 oktober 2018 20:02
Nu går i mot kallare väder i hela landet

Oktober har hittills varit varm och medeltemperaturen är på de allra flesta håll över eller mycket över det normala. Men nu ser vi tendenser på att kallare luft på allvar är på väg att svepa ner och att vi går mer mot höst- och vintertemperaturer.

Varm och torr oktobermånad så här långt

Nederbördsmängderna är en aning varierande men är överlag väldigt små. I delar av Uppland och Lappland har man endast fått mellan 5-10% av det normala dygnen 1-18 oktober. Fjällen är den plats i landet som fått i stort sätt normala mängder av både regn och snö.

Temperaturmässigt sticker Götaland och Svealand ut mest med en medeltemperatur på 2-3 grader högre än normalt för dygnen 1-18 oktober. I övrigt handlar det istället om 0-2 grader högre.

Den meteorologiska hösten har nått ner till nästan hela Svealand och inre Götaland men ska normalt sätt ha nått exakt hela landet vid denna tidpunkt, så hösten är mycket sen i år till de södra landskapen. Vintern har anlänt norra Lappland och norra Norrbotten och kommer att avancera söderut den närmsta veckan...

Kallare framöver

...därför att kallare luft är på gång och vi ser en tydlig tendens på ett skiftbyte mellan luftmassorna. Det är inte ens säkert att vi får över 15 grader mer i år, även om det givetvis inte kan uteslutas innan vintern är här på riktigt. 

Med början i det kommande veckoskiftet kommer kallare luft att dra ner norrifrån bakom en kallfront och kommer att efterföljas av en lågtryckspassage på tisdag med både regn, snö och i södra Götaland mycket blåsigt väder. Möjligen kan det bli snöblandat regn en bit ner över Svealand.

Därefter ser det ut att bli rätt torrt med goda solchanser men med låga dagstemperaturer i hela landet. Ytterligare lite kallare luft finns i modellerna till nästa veckoslut och de första snöflingorna kan börja falla långt söderut i landet.

(Foto: Lena Gustafsson, Kristinehamn)

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter