.:: Just nu
Online: 4 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partners







NYHETER FRÅN EWP


20 oktober 2018 17:02
Kraftigt jordskalv i Gävle under lördagen!

Untitled document

Strax efter klockan 14 så inträffade ett för Sverige ovanligt kraftigt skalv strax norr om Gävle. Epicentrum var i Hille och Varva norr om Gävle, men skakningarna kändes i stora delar av Gävle. Skalvet ska ha inträffat på ett djup av mellan 10-15 km ned i marken vilket är förhållandevis grunt i dessa sammanhang. 

Ingen sprängning ska ha förekommit enligt uppgifter...

Man undersökte snabbt om det möjligen kunde hänga samband med någon oannonserad bergssprängning eller annan detonation. Men något sådant ska ej ha förekommit så det mest sannolika är därmed ännu ett jordskalv och det 4:e i sitt slag bara under 2018. Ännu har inga rapporter om skador inkommit på personer eller byggnader i det aktuella området.

Tidigare jordskalv har gett upppmärksamhet i Sverige under 2018!

Tidigare i oktober förekom ett skalv i Stöpen utanför Skövde och och ytterligare ett skalv inträffade i våras i Skara i ungefär samma område. Även ett skalv inträffade i Kalix tidigare i år. Även då med en magnitud på runt 2,5 på Richterskalan.

Läs mer om skalvet på Aftonbladet HÄR

Vad innebär Richterskalan?

Richterskalan är en skala som används för att ange styrkan hos jordbävningar. Skalan är en logaritmisk skala där varje steg (magnitud) motsvarar en ökning av amplituden på vågrörelsen (skakningen) med 10 gånger. Detta motsvarar ca 32 gånger mer energi. En jordbävning på 3–4 är knappt märkbar; en på 8 eller mer kan ödelägga städer om den inträffar i tättbebyggda områden. Jordbävningar på cirka 8,0 inträffar i genomsnitt en gång per år medan jordbävningar på mer än 9 inträffar mer sällan. Skalan kan även anta negativa värden, men så svaga jordbävningar är svåra att detektera.

Skalan togs fram år 1935 av Charles Richter i samarbete med Beno Gutenberg vid California Institute of Technology. Avsikten var från början endast att klassificera jordbävningar i ett visst område i Kalifornien uppmätta med en Wood-Anderson, en speciell typ av seismometer. Nollpunkten i skalan definierades som ”en jordbävning som på 100 km avstånd registreras på en Wood-Anderson-seismometer med ett utslag på 1 mikrometer”. Nollpunkten är alltså en extremt svag jordbävning, på den tiden i praktiken nästan omätbar. Syftet var att skalan inte skulle behöva anta negativa värden i praktiska fall, även om skalan alltså även innefattar sådana.

Richterskalan är ibland missvisande, då den utlösta energin inte alltid motsvarar graden av förödelse. Beroende på hur marken rör sig, kan destruktionskraften i en jordbävning med en viss magnitud på richterskalan variera avsevärt. Andra skalor, som Rossi-Forel-skalan och mercalliskalan är betydligt bättre lämpade för att mäta jordbävningens effekter, men richterskalan är ändå den som är bäst känd och därför den som vanligen används i populära sammanhang.

Läs mer på Wikipedia om Richterskalan HÄR

Källor: Aftonbladet, Sveriges Radio och Wikipedia.

Skribent: S.Johansson & EWP Teamet


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):




Fler nyheter