.:: Just nu
Online: 8 | Inloggade: 34


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


25 oktober 2018 18:10
Nu drar vintern ned över hela landet - Varningar utlagda!

Untitled document

Uppdaterat 206/10 Kl. 11:45
De kommande dygnen så blir det rätt blåsigt med hårda ostliga eller nordostliga vindbyar. På Gotland så återfinns nu en varning för mycket hårda vindbyar!

Varningar utlagda för halka i samband med tidigt snöfall!

I de norra delarna av Götaland så återfinns nu varningar för tidigt snöfall och risk för mycket svår halka. Främst så berör detta det inre och norra delarna av Västra Götaland, Östergötland, Kalmar Län samt delar av Jönköpings Län där främst sydsvenska höglandet berörs.


Tidigare:
Inte för allt för längesedan så hade vi en fantastisk brittsommar eller kanske indiansommar. Men emellanåt så mal kvarnarna snabbt och hjulen rullar fort. Apropå hjulen och julen så är det nu mindre än 2 månader till julafton!

Dessutom så övergår vi under natten mot söndag till vintertid igen och detta kan bli en av de sista gångerna detta sker enligt ett EU-beslut. Men vi återkommer till detta inom kort!

Riktigt kall luft föregås av ett rätt intensivt och nederbördsrikt lågtryck.

I Norrland har vintern anlänt, något senare än normalt i den norra och nordvästra delen. Men nu så avancerar kalluften raskt söderut och mot veckoslutet så har faktiskt hela landet täckts av vinterkall luft.

Men innan dess så ska ett intensivt lågtryck passera och detta kan ge många millimetrar välbehövligt regn Ännu så har många sjöar, vattenmagasin och vattendrag, liksom vattentäkter förfärande låga vattennivåer. Detta innebär att man allmänt från södra Norrland och söderut hoppas på en nederbördsrik vinter. Detta bör då betyda att den blir mild för stora snömassor är kontraproduktivt.

Lågtrycket med sitt regn kommer att täcka främst hela Götaland men även delar av södra Svealand kan komma att beröras. Det som sedan händer i bakkanten av lågtrycket är det intressanta.

Kalluft drar ned natten mot lördag under avveckling av lågtrycket!

Riktigt för årstiden kall luft förs sedan ned under natten mot lördag vilket innebär att regnet kan övergå i snö eller blötsnö i främst sydligaste Svealand och i norra Götaland där risken är som störst på sydsvenska höglandet.

Bakom regn och snöfall så sker en uppklarning och temperaturen faller och i Norrland där den kalla luften etablerat sig startar ett klassiskt väderfenomen!

Nu startar "snökanonerna"!

Det är klassiska "snökanoner" som väntas längs med Norrlandskusten. Det är främst delar av Västerbottens kustland, Gästrikland samt östra Hälsingland som ser ut att beröras av regelbundna snöbyar. Detta medför både risk för halka samt dålig sikt. Till kvällen berörs även Uppland i allt större utsträckning. Övriga landet får mest uppehåll och ganska mycket moln.

Men det blir om det klarnar upp risk för påfrysning av våta vägbanor och denna risken är mycket stor främst under söndagen ända ned i Skåne. Annars så blir det rent allmänt blyga dagstemperaturer på mellan 3-7 plusgrader dagtid men blott hälften eller ännu lägre nattetid vid molninghet. Klarnar det upp så kan det bli flera minusgrader ända ned till Skåne!

Dags att byta till vinterdäck och se över bilen och vinterkläderna!

Ja! Mycket sker på kort tid och det gäller att man är beredd för det går nu snabbt slag i slag när Sverige "skrudar om" i vinterläge!

Bilen bör vara väl rustad med vinterdäck (dubbdäck) som ska ha bra däckmönster och ej vara för gamla. Dessa däck av för gammalt datum blir hårda och kan vara direkt livsfarliga!

Låt bilen stå om du har sommardäck!

Det kan bli en hel del nysnö även i södra Sverige och den första snön är den farligaste liksom den första halkan. Därför så bör du kanske låta bilen stå och särskilt där snö faller om du ej hunnit byta till vinterdäck!

I din bil så ska / bör isskrapa, snöskyffel, ett par varma filtar och extra varma kläder ingå i bagaget. Spolarvätskan ska nu tåla vintertemperaturer på minst -25 grader, vilket säkert är en självklarhet för alla i norra Sverige. Vintergarderoben bör vara framplockad med vinterjackor, mössa, vantar, kraftiga vinterskor eller kängor.

Dina växter som ej tål frost ska vara inplockade för dessa lär inte klara den kommande tiden. Säkert har dina trädgårdsmöbler och sommarleksaker redan gått till vintervila. För de som bor i större hyreshus lär inte behöva tänka på detta.

Läge för flertalet halkvarningar på EWP inom kort!

EWP ligger i startgroparna för att utfärda halkvarningar som kommer att gälla för det tidiga snöfallet i stora delar av Svealand och Götaland. Så håll utkik framöver så att du kan se om detta kommer att beröra ditt område eller ej.

Trots allt är det bara oktober och den mildare luften trycker ständigt på i söder...

Ja, någon fimbulvinter lär det ej bli tal om ännu för mildluften trycker på och kommer att varvas med kallare små perioder. Det hela kommer att gå i vågor för södra Sverige. Men i Norrland så stärks vinterns grepp alltmer men med plats för mildare perioder även där.

Skribent: S.Johansson & EWP Teamet


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter