.:: Just nu
Online: 19 | Inloggade: 34


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


26 oktober 2018 15:59
Dags för vintertid, Halloween och höstlov!

Det är på allvar en mörk och för många dyster tid som vi nu gått till mötes. Men som vanligt så är vi nordbor bra på att hitta olika lösningar för att lätta upp livet en smula när det nu är mörkt snart dygnet om, särskilt för de norra delarna av landet.

Vi har snart avverkat oktober månad och går inom några dagar in i november. Det stundar bland annat Halloween, Alla helgons dag och höstlov. Men närmast i kalendern är det övergång till normaltid - då vi ställer om klockorna.

 > Normaltid 

Natten mot söndag 28 oktober så är det dags att ställa tillbaka våra klockor till "vintertid" vilken egentligen benämns normaltid, vilket är den korrekta benämningen.

Förbluffande många har trots alla år av sommartid (sedan år 1980) svårt att lära sig hur man går tillväga för att ställa om klockorna till normaltid. Men den enkla tumregeln är följande: "När vintern närmar sig så ställer man tillbaka trädgårdsmöblerna i förrådet. - Då ställer man tillbaka timvisaren på klockan med en timma!"

Vi vinner alltså tillbaka den timmen vi förlorade vid övergången till sommartid och vi får nu en timmes extra sovmorgon.

Kanske en av de sista gångerna enligt ett EU-direktiv?

Man kan lite skämtsamt säga att klockan klämtar för det här med att ställa om klockorna. För ett brett EU-direktiv är ute på remiss att kanske helt skrota tidsomställningen. Enkäter har gått ut till vissa berörda och en övervägande majoritet av svenskarna vill behålla sommartiden året runt. Men än är ej sista ordet sagt men förslaget är långt skridet och ett beslut kommer inom en snar framtid. Fram tills dess så fortsätter det gamla att gälla. Detta innebär t.ex. att vi åter går över till sommartid 31 mars 2019.

 > Halloween och Alla Helgons Dag

Halloween infaller, som alltid, den 31 oktober och i år på en onsdag. Handeln har åter fyllt hyllorna med saker som hör Halloween till, såsom masker och utprydnader av alla dess slag samt pumpor. Traditionen att fira Halloween har blivit mer och mer populärt i Sverige. Den slog igenom under andra hälften av 1990-talet och härstammar från främst Irland men även Skottland.

Pumpan som är en populär dekoration har ersatt äldre tiders betlykta där man skar ut "gubbar" i sockerbetor och satte ljus i på liknande vis. Pumpor är idag också ett allt populärare livsmedel och speciella matpumpor odlas för sakens skull. Det var invandrarna som tog med sig många recept på pumpa. Den vegetariska trenden växer sig allt starkare för vart år och pumpasoppa och allehanda andra maträtter på pumpa vinner allt större terräng i Sverige. Pumporna är närmast släkt med aubergine och squash i växtriket.

Alla Helgons Dag infaller i år lördagen den 3 november. Det är dagen då vi sedan länge har som tradition att besöka kyrkogården för att hedra våra avlidna genom att tända ljus och sätta kransar. Lite förrvirrande så benämns 1 november alltid som "Allhelgonadagen" i kalendern.

 > Höstlovet börjar!

Vecka 44 (från måndag 29 oktober) infaller höstlovet och det ser ut att fortsättningsvis dra in nederbördsområden över landet. I norr ser det ut att bli vintrigt med flera minusgrader så här faller nederbörden som snöfall. Det är även risk för snökanoner utmed Norrlandskusten inledningsvis!

Längre söderut är det inledningsvis kyligt för årstiden och risk för såväl snö som någon minusgrad nattetid, särskilt vid uppklarning. Senare så blir det åter mildare med nya regn och ganska milt med plusgrader på nytt. Den lilla snön som faller kommer att smälta undan i södra Sverige. Även längre upp i norr så kommer det att bli mildare efterhand.

Skribent: S. Johansson & EWP-Teamet


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter