.:: Just nu
Online: 6 | Inloggade: 34


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


13 november 2018 22:29
Bränderna i Kalifornien blir allt allvarligare!

Untitled document

Kalifornien som är en hemvist för många prominenta personer och även för U.S.A:s välrenommerade företag är nu hotat. Mycket svåra okontrollerade skogsbränder härjar sedan lång tid tillbaka under 2018. Trots ihärdiga och hjältemodiga insatser av brandkårerna så förvärras bränderna hela tiden. Orsaken är precis som här det extremt torra vädret och veritabla eldstormar förtär allt i sin väg. 

En kraftig torr vind under namnet "Santa Ana" förvärrar det hela. Bränderna som är mycket omfattande syns till och med från rymden, Främst är bränderna koncentrerade norr och söder om miljonstaden Los Angeles. Närmre 200.000 människor har tvingast att fly. Minst 44 människor har omkommit då de fångats av lågorna i sina bilar. Otaliga tragedier utspelas och har utspelats när 1000-tals hem har brunnit ned.  Välkända Malibu hotas i nuläget.

Stad helt utraderad!

Den lilla staden som ironiskt nog bär namnet Paradise är fullständigt utraderad av lågorna och minst 44 personer har omkommit och minst ett par hundra saknas. Detta innebär att dödssiffran riskerar att stiga dramatiskt timme för timme.

Nya våldsamma bränder hotar medan Trump raljerade...

Tyvärr så ärman orolig för att det är klimatförändringarna som är den sannolika boven i dramat och hettan lär fortsätta i kombination med risk för stormvindar. Därmed så är det upplagt till kanske den svåraste och mest okontrollerade brandkatastrofen i området någonsin. "Stödet" från president   Trump var först mest kallsinnighet där han hårt kritiserade myndigheternas "släpphänthet" i Kalifornien. Något han nu ångrar då extra federal hjälp skickas till området. De utmattade brandmännen är arga och förtvivlade över presidentens uttalande.

Stora brandflygplan kämpar förgäves?

Stora brandflygplan, långt större än de italienska opererar nu nästan dygnet runt för att vattenbegjuta brandhärdarna. Men läget är ytterst kritiskt vilket innebär att bränderna ännu sprider sig. Minst två brandhärdar norr och söder om Los Angeles härjar nu. Dels den i utbrunna Paradise samt söder om i berömda Malibu. En känd "westernstad" från Hollywoodinspelningarna har brunnit ned till grunden. Där spelades bland annat filmen "Westworld" in liksom många andra kända filmer med western-tema.

Många fastnar i lågorna när de fastnar i sina bilar...

Den enorma eldstormen inte bara förtär allt i sin väg utan även nästan allt syre. detta innebär att de som försöker fly i sina överhettade bilar fastnar när motorerna lider brist på syre. Kort  därpå så fattar bilarna eld och nära nog exploderar när överhettad bensin fattar eld. Minst 7000 byggnader har också blivit lågornas rov.

Allvarliga fakta om bränderna i Kalifornien:

Kalifornien har de senaste åren drabbats av svåra skogsbränder.

I augusti 2018 rasade hundratals bränder i delstaten, och två av dem gick ihop och bildade branden som kallades Mendocino Complex. Det var den största terrängbranden i Kaliforniens kända historia, 185 000 hektar. Den bröt ut i juli och brandkåren lyckades inte få branden under kontroll förrän i slutet av september.

Rekordet för den största branden i Kalifornien var då mindre än ett år gammalt – den så kallade Thomasbranden i slutet av 2017 härjade över 114 000 hektar.

Den tredje största branden i delstatens historia var också en av de dödligaste. Cedarbranden 2003 brann över 110 000 hektar. 15 personer omkom.

Som en jämförelse täckte de stora skogsbränderna i Sverige under sommaren 2018 som mest en yta motsvarande ungefär 25 000 hektar.   

Källa: SVT, Aftonbladet.

 

Skribent: Swen Johansson


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter