.:: Just nu
Online: 20 | Inloggade: 32


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


7 januari 2019 19:30
Ett mycket besvärligt väderdygn att vänta - så ser läget ut

Vi har sedan söndag kväll flera vädervarningar ute för det inkommande lågtrycket tillhörande omfattande nederbördsområde som kommer att orsaka en besvärlig tisdag på många håll. Varningarna har uppgraderats under måndagen till nivå 2 för delar av östra Svealand och sydostligaste Norrland. Så här ser det sammanfattande läget ut i skrivandets stund kl. 19.30 måndag kväll 7 januari:

> Nivå 1-varning för 10-15 cm nysnö i kombination med kraftiga vindbyar från tisdag eftermiddag: Värmlands län, Dalarnas län, Örebro län, Västmanlands län, Södermanlands län och Västernorrlands län. Det kommer att bli stora problem i trafiken och även kollektivtrafiken kan beröras.

> Nivå 2-varning för uppåt 25 cm nysnö i kombination med kraftiga vindbyar från tisdag eftermiddag: Stockholms län (Roslagskusten), Uppsala län och Gävleborgs län (södra delen). Var beredd på kraftig drivbildning och mycket svåra körförhållanden och även problem i kollektivtrafiken. Lokalt kan det handla om ännu större snömängder, i området kring Gävle och strax söder om Gävle kan det handla om hela 30 cm.

Även angränsande län kan till viss del beröras av snöovädret, så det gäller att ta det försiktigt även här om man ska ut i trafiken. Senare på tisdagseftermiddagen kommer regnet över östra Götaland att övergå i snöfall vilket sannolikt kommer skapa en del trafikbekymmer även här. 

Se detaljerad varningstext för respektive län HÄR. Observera att varningarna fortfarande kan justeras vid behov, så var uppdaterad det närmsta dygnet!


Extra besvärligt i stormdrabbade områden - där det är strömlöst

En olycka kommer sällan ensam heter det och i Norrtälje kommun med omgivningar så gäller detta påtagligt. Orsaken är att ännu så har mer än 10 000 abonnenter ingen ström vilket gör läget ännu allvarligare. Det är sålunda även problem för dessa att nå 112 och ringa samtal. Detta rent generellt sedan mobiler och mobilmaster slutat fungera sedan ett bra tag tillbaka. 

Snö, hårda vindbyar och kyla kan nu ge följdeffekter utöver de rent hälsovådliga. Risk föreligger att fastigheternas VVS-system fryser sönder om ej strömmen kommer tillbaka om inte fastigheterna har tillgång till öppen spis, kakelugn, vedspis eller liknande alternativa uppvärmingsmöjligheter.

Följ det akuta läget i Norrköping på kommunens hemsida, där texten uppdateras fortlöpande: https://www.norrtalje.se/nyheterna/2019-01/stormen-alfrida/faq-alfrida/

RELATERAT

Läs hela den föregående artikeln om snöovädret HÄR.

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter