.:: Just nu
Online: 16 | Inloggade: 35


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


8 januari 2019 23:23
Just nu: Höga kusten-bron avstängd för all trafik

Uppdaterat 11/1 kl. 13.26: Under hela fredagseftermiddagen är Höga kusten-bron avstängd för all trafik. Bron är belägen längs E4:an mellan Örnsköldsvik och Härnösand. Orsaken är mycket hårda vindbyar. Tung trafik leds om via väg 90, 333 och 334. Personbilar leds om via väg 90 och 332, meddelade SVT Nyheter Västernorrland vid 13-tiden. Detta betyder att även Sandöbron (väg 332) är avstängd för tung trafik.

Längs delar av Norrlandskusten blåser det uppåt 25 m/s just nu och även en bit innanför kusten är stormen kännbar med mycket hårda vindbyar.


Uppdaterat kl. 21.22: Stormen Jan har dragt in över norra Skandinavien med orkanvindar i Nordnorge och även i svenska Lapplandsfjällen. I byn Valnesfjord i Nordnorge blåste en skolbuss av vägen i den extremt starka vinden. Lyckligtvis klarade sig alla sex grundskoleelever utan skador och kunde ta sig ut genom takluckan, skriver NRK. Föräldrar kom till platsen och hämtade sina barn medan bussen fick bärgarhjälp.

Stormvindarna har dragit in över delar av svenska fjällkedjan och kulmen väntas nås någon gång mitt i natt. Under fredagen väntas lokala stormbyar även i Norrlands inland och även längs kusten. 

I skrivandets stund är 428 hushåll av Vattenfalls kunder strömlösa i Norrbottens län och nio kunder i Västerbottens län.

I Stekenjokk har det blåst 49,7 m/s i byvinden och medelvinden har legat på 42 m/s. Mätstationen, som ligger 1036 möh, har dock inte gett ifrån dig några mätvärden sedan kl. 19 av okänd anledning. Läs mer om stationen i nedanstående uppdatering kl. 18.09.

>> Se hela EWP:s varningskarta här och den detaljerade texten för respektive län HÄR. <<


Uppdaterat kl. 18.09: På grund av rådande väderlek ställs ett antal tågavgångar in på sträckan Narvik-Kiruna. Det handlar om tågnummer 93, 94 och 96. Flera sträckor kan komma att stängas av i takt med att stormen Jan drar in. Ska du resa på sträckan Narvik-Kiruna eller allmänt i Norrland är det säkrast att kontakta sitt tågbolag för mer information kring sin avgång.

Vindarna har börjat att öka i fjällen och främst i Lapplandsfjällen. Mätstationen i Stekenjokk (1036 möh) i södra Lapplandsfjällen har uppmätt medelvind på 40 m/s och byvind på 47 m/s. Mätstationen är dock en mycket utsatt station när det gäller vind eftersom den ligger på så hög höjd (1036 möh). Stora Sjöfallet (425 möh), strax sydväst om Kiruna, ligger tvåa i listan med en medelvind på 30 m/s och byvind på 37 m/s. 

Svenska rekordet för medelvind oavsett månad är 47,8 m/s i Stekenjokk från den 18 januari 2017. Att detta tangeras eller till och med slås i samband med stormen Jan är ingen omöjlighet.

Länk till SJ: https://www2.sj.se/sv/trafikinfo/trafiken-idag.html/search/KMB/Date/2019-01-10 

Länk till Trafikverket: https://www.trafikverket.se/

Artikeln uppdateras fortlöpande under kvällen!


Uppdaterat 10/1 kl. 13.30: SMHI har namngett stormen till Jan som tillsammans med Jannike i morgon fredag har namnsdag. I skrivandets stund har ingen av våra varningar justerats utan samtliga kvarstår. Beroende på väderutvecklingen så kan varningarna justeras, så håll koll!

Lågrycket ligger just nu ute på norska havet och ännu har inga stormvindar uppmättes i svenska fjällen.

>> Se hela EWP:s varningskarta här och den detaljerade texten för respektive län HÄR. <<

Följ vidare uppdateringar under kvällen här på EWP!


Uppdaterat 9/1 kl. 23.30: Den inkommande stormen, som ännu inte fått något namn, utvecklas till ett mycket djupt lågtryck över norska havet natten till torsdagen för att sedan passera norra Skandinavien under fredagen. Någonstans i närheten av Nordnorge kommer lågtrycket ha det lägsta trycket, ca 950 hPa, vilket är mycket lågt. Vi har nu utfärdat varningar för vindstyrkorna som kommer att bli rejält hårda i stort sätt i hela Norrland. 

Hela fjällkedjan från Härjedalsfjällen upp till norra Lapplandsfjällen berörs av en nivå 2-varning för storm i medelvind, 25 m/s. Redan under torsdag eftermiddag och kväll blåser det upp till storm och orkanbyar i Lapplandsfjällen och till kvällen och natten sprider sig stormvindarna längre söderut i fjällvärlden. 

I främst Lapplandsfjällen kommer det att blåsa i kombination med tätt snöfall vilket kommer att leda till mycket kraftig drivbildning och obefintlig sikt. Det kan falla så mycket som 50-100 cm i samband med stormpassagen. Det kan vara förenat med livsfara att beträda fjällterrängen under pågående oväder, så ta varningarna på allvar och lyssna på Sveriges Radio eller läs SMHI:s uppdaterade fjällprognoser! Var även uppmärksam på lavinprognosen, där faran för laviner förväntas bli stor och lokalt mycket stor i de värst drabbade fjällområdena.

Under fredagen kommer det att bli rejält blåsigt även i Norrlands inland. På flera håll kan det blåsa stormbyar, > 25 m/s, vilket vi har en nivå 2-varning för. Undantaget Norrlands län kustland och Gävleborgs län som har en nivå 1-varning för mycket hårda vindbyar.

Även i Nordnorge varnar man för storm- och orkanvindar under torsdagen. På Svalbard har man evakuerat drygt 100 personer och man håller skolor och förskolor stängda. Det väntas vindbyar på 35-40 m/s, skriver NRK.

>> Se hela EWP:s varningskarta här och den detaljerade texten för respektive län HÄR. <<


Ursprunglig artikel 8/1 

(Uppdaterad 23.53) Efter tisdagens lågtryck med omfattande snöfallsområde är det dags igen att höja ett varningsfinger för nästa lågtryck, som denna gång är mycket djupare. Det kommer att ta en nordligare bana än Alfrida och denna gång beröra Norrland med full storm i nästan hela fjällkedjan och stormbyar in över land. I fjällen även mycket stora snömängder.

Stormvindar

Öster om Grönland utvecklas natten till torsdagen ett mycket djupt lågtryck, som lägst ca 955 hPa,  som kommer att ta en bana över Norska havet och så småningom passera strax norr om Sverige natten till fredagen. Det blir rejält blåsigt med full storm i större delen av svenska fjällvärlden samt stormbyar in över Norrlands inland. I fjällen dessutom i kombination med tätt snöfall som sammanlagt under lågtryckspassagen kan ge drygt en halv meter nysnö. 

Räkna med omfattande strömavbrott

Som vid alla andra stormar får man räkna med stora störningar i strömförsörjningen och blockerade vägar till följd av nedfallna träd och grenar. Var även förberedd på ett antal inställda järnvägslinjer och annan inställd kollektivtrafik i området, såsom exempelvis skolskjutsar på fredagen. Ge dig inte ut i trafiken om du inte absolut behöver och lyssna på Sveriges Radio för uppdaterad information.

Undvik att befinna dig i fjällområdet eller i alla fall i säkerhet under lågtryckspassagen. Det kommer att vara en förhöjd lavinfara på flera håll.


Riskutfärdande storm i medelvind, > 25 m/s, i kombination med snöfall: Från Jämtlandsfjällen och norrut till norra Lapplandsfjällen.

Riskutfärdande stormbyar, > 25 m/s: Jämtlands län, Västerbottens läns inland/kustland, Norrbottens läns inland, Västernorrlands län. 


Kulmen

Kulmen väntas inträffa natten till fredag, fredag morgon och förmiddag 11/1 innan lågtrycket successivt fylls ut över norra Finland och Ryssland och drar bort.

Varför Riskutfärdande och ingen varning?

Riskutfärdande utfärdas när den berörda väderhändelsen väntas inträffa mer än ett dygn framåt. En varning läggs i regel ut senast 24 timmar före - om prognosen fortfarande säger att en varning är befogad. En varning finns i tre nivåer medan Riskutfärdade bara finns som en nivå.


Foto: Eva Meijer Mattisson, norr om Kivik, i samband med stormen Alfrida. Vinnare av bildtävlingen på vår Facebooksida v.1 

ARTIKELN UPPDATERAS

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter