.:: Just nu
Online: 17 | Inloggade: 34


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


6 februari 2019 21:49
Kanske utebliven vinter i Sydsverige?

Det är rejäl vinter på de flesta håll i landet med stora mängder snö och flertalet minusgrader, men det gäller inte i delar av södra Götaland. Stora delar av Skånes kuststräckor, Blekingekusten, södra Öland och södra Gotland har kalluften inte varit tillräcklig vilket innebär att det fortfarande är meteorologisk höst här. Det finns faktiskt chans att hösten direkt kan övergå i vår.

Meteorologisk vår - definition

Definitionen lyder att dygnsmedeltemperaturen ska vara stigande och vara mellan 0-10° i minst sju dygn i sträck. Ett dygn med en dygnsmedeltemperatur mellan 0-10° räknas som ett dygn med vårtemperaturer och om detta inträffar sju dygn i sträck säger definitionen att våren har kommit. Om det någon dag skulle bli kallare igen så nollställs sjudygnsperioden och den får börja om när mildare luft drar in igen.

När våren väl har anlänt kan det inte gå tillbaks till vinter igen - oavsett hur kallt och varmt det är.

SMHI har satt ett första möjliga ankomstdatum för våren, nämligen 15 februari. Innan dess kan inte våren anlända även om vädret skulle göra det möjligt. 

Ankomstdatumet räknas som det första dygnet av sju med vårtemperaturer, vilket betyder att man först i efterhand kan bestämma vilket datum våren egentligen anlände. Så vi vet inte förrän den 21 februari om våren i år anländer den 15 februari.

Hösten kan övergå direkt till vår

Vissa år när den meteorologiska vintern inte anländer alls till vissa platser kan man, från ett dygn till ett annat, gå från höst till vår. 

Hur är utsikterna i år då? Det är inte helt omöjligt att det faktiskt hinner att bli vår i de platserna som fortfarande har höst. Det är mycket mild luft som trycker på söderifrån och främst mot helgen kommer det att bli drygt +5° och lokalt närmare 7-8° i södra Götaland. Tövädersgränsen pendlar lite fram och tillbaka men på söndagen skulle plusgraderna kunna leta sig upp ända över Västerbotten och kanske Norrbotten.

I nästa vecka ser det något kyligare vädret ut att återkomma till stora delar av landet, kanske förutom i Sydsverige där plusgraderna ser ut att bestå. Prognoserna svänger snabbt så läget kan förändras illa kvickt.

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter