.:: Just nu
Online: 13 | Inloggade: 34


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


13 februari 2019 22:38
Två stormlågtryck mot Norrland hotar Alpina VM

Idag har vi haft riktigt milt väder med plusgrader ända upp över mellersta Norrland i skrivandets stund. I söder kom maxtemperaturen upp i +11,1° i Karlskrona. Det milda vädret fortsätter och väntas kulminera under fredag och lördag med 11-12 grader i östra Småland. Samtidigt är det oroligt i Norrland när två lågtryck med fronter ska passera under loppet av tre dagar.

Lågtryck nr. 1

Kraftig nederbörd tillsammans med mildluften som drar ända upp över nordligaste Norrland till torsdagen medför underkylt regn och/eller regn på kalla vägbanor. Det finns alltså risk för extremt halt väglag på många håll i norr under torsdagsdygnet! Kör försiktigt!

Det blåser också upp när ett djupt lågtryck passerar strax norr om Skandinavien. Från förmiddag väntas det blåsa mycket hård vind i kombination med nederbörd i Jämtlandsfjällen och från middagstid även längre upp i fjällkedjan. Vinden kulminerar under kvällen och natten mot fredag med full storm, 25-30 m/s, på kalfjället i Lapplandsfjällen i kombination med kraftigt snöfall. En nivå 2-varning är utfärdad för detta!

Även i norra Norrlands inland väntas mycket hårda vindbyar, 21-24 m/s, under torsdagen med början sent på eftermiddagen.

Lågtryck nr. 2

Tidigt på lördagen blåser det upp igen i fjällen när ett nytt lågtryck närmar sig, denna gång något längre söderut än torsdagens och dessutom något djupare. Från lördag förmiddag väntas full storm i hela fjällkedjan, 25-30 m/s, med orkanbyar på kalfjället. I inlandet väntas stormbyar, 25 m/s, från Jämtlands- och Västernorrlands län och norrut.

Dels är prognosen något osäker och dels är det några dagar dit, så inga varningar är ännu satta för detta oväder, men håll dig uppdaterad!

Alpina VM får det besvärligt

Blåsten innebär givetvis att fortsättningen av VM i Åre får det besvärligt. Det är tävlingar både torsdag (storslalom damer), fredag (storslalom herrar), lördag (slalom damer) och söndag (slalom herrar). 

Så här ser vindprognosen ut för Åre (längre uppe i backen blir det sannolikt ännu starkare vindar):

Torsdag kl. 14: Ca 21-24 m/s i byarna, lätt regn och +6 grader.

Torsdag kl. 17: Ca 25-28 m/s i byarna, uppehåll och +3 grader.

Fredag kl. 14: Ca 11-13 m/s i byarna, halvklart och +5 grader.

Fredag kl. 17: Ca 8-10 m/s i byarna, halvklart och 0 grader.

Lördag kl. 14: Ca 24-27 m/s i byarna, lätt snöfall och 0 grader.

Lördag kl. 17: Ca 18-20 m/s i byarna, lätt snöfall och -1 grader.

Söndag kl. 11: Ca 5-7 m/s i byarna, soligt och -5 grader.

Söndag kl. 14: Ca 4-6 m/s i byarna, soligt och -3 grader.

Årevägen mellan Kabinbanevägen och Kallströms väg stängs av för allmän trafik under torsdagen mellan kl. 10-19. Detta på grund av rådande väderförhållanden, meddelar Åre2019 på sin hemsida

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter