.:: Just nu
Online: 16 | Inloggade: 34


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


21 februari 2019 21:59
Nu har våren kommit - mer vårvärme på väg!

De första 21 dygnen i februari har varit mycket milda, förutom i norra Norrland där det har varit något kallare än normalt. På flera håll i söder ligger medeltemperaturen drygt 5 grader över det normala och det har gjort att den meteorologiska våren nu har kommit. 

Att våren kommer på tidigast möjliga ankomstdatum, 15 februari, sker inte alltför sällan och ofta med ett eller flera bakslag.

Första möjliga ankomstdatum

Vi kan konstatera att ett större område i södra och västra Götaland har fått vår, inte enligt kalendern men meteorologiskt. I vår artikel från 6 februari förklarar vi definitionen på meteorologisk vår.

Den 15 februari varje år börjar SMHI mäta eventuella vårtemperaturer i landet. Eftersom vi måste invänta det sjunde raka dygnet med vårtemperaturer, vet vi först i efterhand om vi kan välkomna vårens ankomst eller inte. Dessutom räknas det första dygnet med vårtemperaturer som dess riktiga ankomstdatum, alltså 15 februari i år - första möjliga datumet.

HÄR är det meteorologisk vår just nu, 21 februari: https://www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/arstidskarta

Mer vårvärme på ingång

Något kyligare luft ligger över landet just nu och det har till och med snöat på många håll i landets södra halva. Mot helgen kommer dock den vårvarma luften tillbaka till stora delar av landet. Vi kan under nästa vecka få flera +15-gradersnoteringar i södra Sverige och 10 grader långt norrut i Norrland. Det är främst allra längst i norr som ett par regn- eller snöfallsområden kommer att passera, men annars ser det mestadels soligt ut i prognoserna.

Värmen innebär tyvärr en snabbt ökad gräsbrandrisk i södra och mellersta Sverige samt ökade pollenhalter.

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (2):
Fler nyheter