.:: Just nu
Online: 15 | Inloggade: 32


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


21 mars 2019 08:32
Orkanen "Idai" kräver allt fler offer!

<<< Bild - Orkanen "Idai" sedd från rymden


Omfattningen av skadorna orsakade av cyklonen Idai som slog mot staden Beira i Moçambique är massiv och skrämmande", skriver Jamie LeSueur vid Internationella rödakorsfederationen (IFRC) i ett uttalande. Staden, landets fjärde största, har omkring en halv miljon invånare.

"Situationen är fruktansvärd. Förstörelsens omfattning är enorm", fortsätter LeSueur och tillägger att situationen utanför staden kan vara ännu värre. Damm brast. I söndags brast en stor damm och skar av den sista förbindelsen till staden, enligt IFRC.

Cyklonen drog in i förra veckan, och dessförinnan hade landet drabbats av kraftigt regn med översvämningar som följd.

Myndigheterna har tidigare angivit antalet bekräftade döda under ovädret i Moçambique till mellan 84 och 89. Men även president Filipe Nyusi beskriver nu omfattningen av katastrofen som enorm och säger att han själv sett kroppar flyta i floderna när han flugit över den drabbade regionen i landet.

Cyklonen som svepte in förra veckan gick iland i två omgångar, först över norra Mocambique, för att sedan gå ut över öppet hav igen. Där fick orkanen ny näring av det varma havsvattnet och gick åter in, nu över södra delarna av Mocambique, samt även över Zimbabwe. Förödelsen är ohygglig där hela städer och byar ska ha utplånats och dränkts i de enorma vattenmassorna.

Ovädret är inte över ännu...

Dessutom så fortsätter ovädret genom att det regnar våldsamt i området som nu översvämmats över stora arealer med mer än 6 meter vatten. Folk försöker rädda sig upp på hustak och upp i träd och andra höglänta områden. Men hjälpinsatserna är otillräckliga och nu fruktar man såväl svält som allvarliga smittsamma sjukdomar i ovädrets spår.

Länk till Aftonbladet HÄR

Källa: Aftonbladet & eget material

Skribent: S. Johansson & EWP-Teamet


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter