.:: Just nu
Online: 18 | Inloggade: 36


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


23 april 2019 18:05
Omfattande skogsbrand i Gnosjö (uppdaterat)

Uppdaterat 16.55: Sedan 12-tiden brinner det på tre olika ställen mellan Voxtorpasjön och Hällesjö i den norra delen av Gnosjö kommun. Det är en omfattande brand i en svårtillgänglig terräng som man ännu inte har kontroll över. Man har beslutat att evakuera sex bostäder i området vilket polisen har hjälp till med nu på eftermiddagen.

Flera enheter arbetar med både begränsningslinjer och släckning och kl. 15 landade den första av två helikoptrar som ska vattembomba området. Även hemvärnssoldater är på plats för att bistå med hjälp. Kommunen uppmanar boende i området att stänga dörrar och fönster, skriver SVT Jönköping. Den starka vinden gör det svårt att få kontroll över elden.

Skogsbranden i Hästveda är ännu inte under kontroll, men spridningsrisken har minskat avsevärt jämfört med gårdagen. Dels tack vare högre luftfuktighet och dels lite svagare vindar. Kommunalrådet sade till SVT under presskonferensen kl. 13 att det var den största branden hittills i Hässleholms kommuns historia.


Uppdaterat 24/4 11.00: Under natten har släckningsarbetet fortsatt vid den stora skogsbranden kring Hästveda utanför Hässleholm. Man har lyckats att hålla branden innanför begränsningslinjerna även om det på flera håll har blossat upp innanför. Nu på morgonen och förmiddagen ska sex helikoptrar börja vattenbomba igen. Sammanlagt har 47 boende från 23 gårdar evakuerats från branden i Hästveda. Insatsledaren säger till SVT Nyheter att det kan ta flera veckor innan branden är helt släckt.

På MSB:s presskonferens nu på förmiddagen meddelar de att man har förstärkt helikopterupphandlingen och man har i nuläget 30 helikoptrar från privata entreprenörer som står stand by att rycka ut runt om i södra Sverige. Dessutom kommer sex av MSB:s helikoptrar stationeras i Västerås, Växjö och i Göteborg med två i varje stad, utöver de fyra som används i detta nu i Hästveda.

På presskonferensen uppger myndigheten att läget de kommande dagarna ”ser väldigt illa ut”.

Artikeln uppdateras under dagen.


Uppdaterat 19.12: Vrinnevisjukhuset i Norrköping har gått upp i s.k. stabsläge efter skogsbranden i Vrinneviskogen som upptäcktes kl. 16.30 av brandflyget. Man uppmanar anställda och personal att inte öppna dörrar och fönster för att undvika att röken sprids inne i sjukhuset. Enligt Expressen pågår verksamheten som vanligt i nuläget på sjukhuset.

Det brinner ett område på ungefär 300 gånger 100 meter och det ska ha startat under en kraftledning vid Katrineberg i Vrinneviskogen. Detta skriver NT.se.

Aktuellt VMA-meddelande kl. 19.22: "Det brinner kraftigt nordväst om Åbuamossen i Hässleholms kommun i området mellan mossen och väg 1940 i väster och väg 1941 i norr. Personer som bor i området bör förbereda sig på evakuering. Evakuerade personer kan bege sig till Hantverksgården i Hästveda, där kommunen har öppnat upp lokalen och personal finns på plats."


Urspunglig artikel:Det brinner just nu på flera håll i landet, framförallt i södra Sverige. Det är inte bara gräsbränder utan på flera håll är det brand i skog och mark som sprider sig mycket snabbt i det blåsiga vädret. I morgon onsdag väntas mycket kraftiga vindbyar i området vilket är ytterst oroväckande.

Under tisdagen har fyra helikoptrar från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, satts in i högsta beredskapsläge. Dessa ska vara stationerade i Göteborg och Växjö.

Evakuering av gårdar i Hästveda

I förmiddags började det brinna i gräset i trakterna av Hästveda i Hässleholms kommun som spred sig snabbt till en gård med hästar. Lyckligtvis hann man att evakuera alla hästar men gården kunde man inte rädda. Branden sprider sig okontrollerat i skog och mark och vid 17-tiden meddelade polisen att tio personer från fyra gårdar har tvingats att evakuera, vilket Expressen skriver.

Ett tiotal andra bränder härjar i norra Skåne i skrivandets stund och Räddningstjänsten i Skåne har gått ut med ett myndighetsmeddelande där de berättar att de under dagen haft en extrem belastning gällande bränder i skog och mark samt i byggnader. Det torra vädret i kombination med hård blåst gör att bränderna sprider sig extremt snabbt, skriver Sveriges Radio Malmöhus.

Helikoptern har lämnat skogsbranden vid Motala

Sedan i går har det brunnit i Tjällmo, norr om Motala i Östergötland. Nu på tisdagseftermiddagen meddelar SVT Öst att helikoptern, som har vattenbombat, har lämnat och att räddningstjänsten har lyckats att släcka ytterkanterna av branden.

Skogsbrand i Norrköping

Kl. 16.30 idag upptäckte brandflyget en skogsbrand i Vrinneviskogen utanför Norrköping. Röken sägs vara mycket besvärlig i utkanten av Norrköping, men även i centrum och räddningstjänsten uppmanar folk att stänga dörrar och fönster, skriver SVT Öst.

Alltfler eldningsförbud

Fler och fler kommuner och län väljer att utfärda eldningsförbud. Bland annat så råder förbudet i hela Skåne, Blekinge och Östergötland. Från och med i morgon onsdag även i hela Jönköpings län. Råder eldningsförbud hos dig? Enklaste svaret får man genom att kontakta respektive länsstyrelse eller räddningstjänst.

Onsdagen blir blåsig

Onsdagen blir en riktigt blåsig historia med hårda vindbyar i Götaland och södra Svealand. Dessbättre väntas lite mer moln över södra Götaland som möjligen kan ge ifrån sig ett eller ett par regnstänk, men inget som kommer att påverka bränderna och brandrisken nämnvärt eller egentligen alls. Det krävs heldagsregn för att få bukt på den mycket stora brandrisken som råder i skog och mark.

De som ska bekämpa bränder i skog och mark i morgon kommer att få det enormt tufft och besvärligt i den hårda vinden.

(Foto: Alexander Svensson, Gislaved i går måndag)

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter