.:: Just nu
Online: 21 | Inloggade: 36


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


25 april 2019 22:25
Välbehövligt regn på ingång i södra Sverige

Äntligen, som vi längtat! Regn är på ingång mot de värst brandriskdrabbade områdena i söder och dessutom kommer det lokalt att falla mycket stora mängder. Men våra modeller är fortfarande ganska oense om vart det mesta hamnar och hur mycket åska det egentligen kan bli.

Lång torka och extrem brandrisk

Ända sedan 17-18 mars har nästan ingen nederbörd alls fallit i Götaland och stora delar av Svealand. Det enda regnet (och snön) som har fallit är enstaka skurar/byar i slutet på mars men i övrigt har det varit extremt torrt. Kartan för nederbördens avvikelse jämfört mot det normala för dygnen 1-24 april skriker rött i södra och västra Götaland samt sydvästra Svealand - alltså 0-1% av det normala.

Istället för nederbörd har det varit soligt och varmt och det har gjort att markerna och skogarna idag är knastertorra i hela södra Sverige. Längre norrut är det något fuktigare men här är ju fjolårsgräset problemet. Så fort snön smälter kommer det gamla gräset fram och blir snustorrt på bara någon dag av solsken. I den kommande veckan sprider sig gräsbrandrisken till i stort sätt samtliga snöfria delar av Norrland. Det är alltså mer torka på G, vilket jag skriver om längre ner i artikeln.

Flera allvarliga bräder 

I torkans spår har flera allvarliga skogs- och markbränder utbrutit, främst över Götaland men även på några håll längre norrut. Platser och kommuner som Hästveda, Landvetter, Bökestad, Falla, Tjällmo, Sala, Valdemarsvik, Gislaved och Gnosjö har drabbats hårt av en eller flera bränder. Några av bränderna misstänks sorgligt nog vara anlagda eller ha uppstått av ren oförsiktighet.

SOS Alarm gick förra sommaren ut med lägesrapporter två gånger om dygnet för att uppdatera allmänheten om bräderna som härjade då. Nu har de återinfört dessa och meddelar nu på kvällen kl. 19 att nio ärenden klassas som brand i terräng. Hittills under april har SOS fått in 1 342 st larm av denna typ, att jämföra med fjolårets 612 st under hela aprilmånaden.

Välkommet regn på ingång - men oroväckande att det inte når längre norrut

Någon gång under fredagskvällen drar en kallfront in över Skåne och Halland som sprider sig åt nordost men kommer så småningom att kantra och ligga hela öst-västligt genom Götaland på söndag. Vad finns på fronten då? Jo, regn givetvis och kanske även i stora massor. När fronten drar in på fredagskvällen och vidare in på natten finns det också en åskrisk att vara beredd på!

Under lördagen svänger regnbandet långsamt norrut och bromsas upp över mellersta och norra Götaland. Här ligger regnet sedan kvar till söndagen innan det så småningom löses upp på sin väg söderut igen. 

Extrem torka i Svealand och lokalt i Götaland i nästa vecka

Lokalt skulle det under helgen kunna komma stora regnmängder på 30-50 mm sammanlagt och kanske mer än så. Modellerna är oense var det kommer mest, men sannolikt någonstans i Västergötland. Det som är oroväckande i det positiva är att regnet inte når så långt norrut som det skulle behöva. Kontentan av detta blir att Svealand och södra Norrland kommer att få extremt torrt under kommande vecka när igen nederbörd väntas här förrän kanske till nästa helg. Högtrycket vinner alltså återigen mark och håller fronter och regn borta.

Följ våra extra åskriskprognoser HÄR

Uppdateras...


Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter