.:: Just nu
Online: 14 | Inloggade: 36


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


3 maj 2019 21:02
Försenat aprilväder - tromber utanför Varberg

Efter en mycket varm, solig och torr aprilmånad har vädret nu slagit om rejält och istället gett oss ett riktigt aprilväder med både regn, snö, hagel, åska och tromber. Utanför Varberg i Halland kunde man skåda minst två tromber i morse, något som egentligen inte är förvånande med det väderläget vi har.

Tromber i Halland

Vi har alla hört talas om aprilväder, fenomenet där solen skiner ena stunden och det är nästan sommar för att kort därpå ersättas av ett snabbt förbipasserande bymoln med kraftiga vindar, hagel och regn. Maj månad har inletts med just detta som ju blev en bristvara i april när det mäktiga högtrycket dominerade, i stort sätt hela tiden.

Utanför Varberg bildades minst två tromber under fredagsmorgonen, skriver både SVT Nyheter Halland och Hallands nyheter. Det är faktiskt inte uteslutet med tromber i den här situationen vi har, d.v.s konvergenslinjer och en tillräckligt stor kontrast mellan ytvattentemperaturen och den för årstiden rejält kalla luften. Hur varmt det är i vattnet/havet spelar egentligen ingen större roll - bara kontrasten är tillräckligt stor mot luftens temperatur.

Aprilvädret ser ut att bestå flera dagar framöver. Räkna med kalla nätter med minusgrader i norr och nollgradigt långt ner över Götaland och någon natt får man även räkna med minusgrader här. Dagtid varierat väder med byar av regn, hagel och snö i stora delar av landet. Mest nederbörd verkar falla över västra Götaland och norrut. De sydöstra landskapen får något torrare väder, men det är absolut ingen vår- eller sommarvärme att tala om. 

Läs mer om aprilväder HÄR.

EWP säsongsstartar åskriskprognoserna

Från och med 1 maj finns dagliga åskriskprognoser att tillgå här på hemsidan. Beroende på väderläget kan dock variationer förekomma i de olika regionerna. 

Foto: Mattias Nilsson, Karlshamn idag.

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter