.:: Just nu
Online: 11 | Inloggade: 34


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


16 maj 2019 20:48
Uppdatering kring läget nu på eftermiddagen och kvällen

Uppdaterat 18/5 kl. 15.30: En del kraftigare regn- och åskceller finns längs kusten i Lettland som är på väg över Östersjön. Vi inom EWP-teamet har studerat detta noggrant under eftermiddagen och följer upp både radar- och satellitbilder fortlöpande. Det verkar vara tufft för åskan att klara sig över det kalla havsvattnet då det mesta klingar över havet och detta scenario var väntat. Det är ändå inte helt uteslutet med lite kraftigare åska, i första hand på Gotland inom de närmsta timmarna, för att därefter möjligen även beröra Östersjökusten och Sörmlandskusten. Vi följer upp!

Vad som händer i Götaland de närmsta timmarna är om möjligt än mer intressant. Det är en massiv molnighet med låg åskaktivitet just nu men om det börjar spricka upp kan bymolnen snabbt växa till och bli tillräckligt stora för åskceller. Inre och västra Götaland ser vi som möjliga områden till detta, men bara OM molnigheten skingras inom kort. 

Det gäller att ha is i magen i ett sådant här läge och följa upp vad som händer. Vi är på tårna och uppdaterar åskriskprognoserna direkt om vi ser att något är i görningen gällande åskan. 

Ifall åskan uteblir över Östersjöregionen kan det dock säkerligen bli fråga om kraftigt regn med lokalt stora regnmängder på kort tid över Gotland, Öland, östra Götaland och östra Svealand. Men var exakt de kraftigaste mängderna hamnar är mycket svårt att säga. Vi återkommer med eventuella riskutfärdaden och/eller varningar för detta - om det finns behov av sådana.


Ursprunglig artikel

Det har hittills varit en kylslagen månad med en medeltemperatur under eller mycket det normala i hela landet. Nu verkar det dock som att varmare luft kommer att ta för sig över landet och vi kan få mellan 20-25 grader igen. Söderifrån närmar sig dock moln och regn som lokalt även kan ha åskinslag. Detta är välbehövligt då det lokalt är mycket torrt i skog och mark.

Regn söderifrån

Natten till fredag blir klar och kall med risk för frost ända ner över Svealand. Samtidigt ökar molnigheten i södra Götaland följt av ett regnområde som kommer sprida sig norrut, ganska långsamt. Mitt på dagen har regnet hunnit upp till mellersta Götaland. Längre norrut blir det en solig och varm fredag med temperaturer på omkring 20 grader. Varmast ser det ut att bli antingen i Mälardalen eller i östra Norrland.

Regnskurar även i Svealand

Till på lördag har skurarna spridit sig upp över Svealand och lokalt i Götaland kan vi ha några blixturladdningar. Exakt var regn- och åskskurarna hamnar är omöjligt att säga i nuläget, följ prognoserna! För Norrlands del blir det åter en solig sommardag med över 20 grader på de flesta håll och i Norrbotten kanske vi kan passera 25-gradersstrecket.

Till kvällen kan möjligen åska leta sig in från Östersjön, men detta är mycket osäkert och måste följas upp noga. Följ våra åskriskprognoser och kommande uppdateringar!

Ihållande regn på söndag

Regnskurarna förstärks till söndag och lär upplevas som ett ihållande regn på många håll i Svealand och södra Norrland. I södra Götaland börjar nu lite torrare luft att dra in med temperaturer på över 20 grader. Även på söndag lokala högsommartemperaturer, över 25 grader, i nordöstra Norrland medan det bara blir kring 10 grader i regnet längre söderut.

I nästa vecka får vi relativt ostadigt väder i landet med regn och skurar som ska passera. Emellanåt lite soligare och då stiger temperaturen snabbt till över 20 grader.

(ARKIVBILD)

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter