.:: Just nu
Online: 14 | Inloggade: 35


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


25 maj 2019 13:02
Svalt och ostadigt väder väntas framöver!

Untitled document

<<< Bild - Joel Wallin Värnamo

Under en tid nu i maj så har det varit nära nog högsommarväder i stora delar av landet. Och detta uppskattas av de flesta. Men med tanke på 2018 års extremt torra sommar så finns också de som vill ha regn och framförallt så behöver lantbrukarna detta. Denna önskan ser nu ut att tillmötesgås då det väntas ett förhållandevis lågrycksbetonat väder framöver. Man kan i nuläget inte se någon direkt återgång till vare sig högsommarvärme och torka. Detta är givetvis mycket bra sett ur det perspektivet.

Regn på sommaren hjälper inte grundvattnets nivåer...

Grundvattennivåerna är på många håll mycket låga och detta beror på en nederbördsfattig höst, vinter och vår. Särskilt april 2019 blev extremt torr vilket inverkade mycket negativt på redan låga grundvattennivår i såväl små som stora vattenmagasin.

Växter och värme lägger beslag på sommarens nederbörd...

Sommartid så är givetvis temperaturen högre än under höst, vinter och vår. Detta innebär att vattnet avdunstar mycket snabbare tillbaka till atmosfären. Dessutom så suger alla växter upp vätan som därmed snart åter via växternas löv, blad och barr dunstar upp i atmosfären.

Vintertid så faller snö som binds mot marken och sedan lämnar vätan till denna. I sin tur så sjunker vattnet från snön genom jord, sand och berglager ned till grundvattenmagasin och brunnar. Grundvattnet förbättras då.

Även under höst och vår så tas mycket av vattnet omhand i marklagren och depåerna fylls på. Men blir det torrt så uteblir denna möjlighet till påfyllning. Därmed så hjälper inte nederbörd på samma sätt sommartid. Givetvis så innebär en regnrik sommar en viss lindring av problemet med lågt grundvatten. Den stora återställningen sker alltså ej på sommaren. Men lantbruket är dock vinnare i nuläget.

Risk eller chans till en regnig och kylig student!

Ständigt är det en kamp mellan de som vill ha regn och rätt svalt och de som vill ha sol och värme. Nu stundar inom kort studenttiderna där man vill ha soligt och varmt väder. Studentfesterna är ju som bekant stora och har man tillgång till trädgård så vill man gärna fira dessa utomhus. Som tur är så finns partytält att tillgå som man antingen kan köpa eller hyra för partyt. Även gasolvärmare finns under samma betingelser och det är nog läge att man ska ha garderat sig med båda delarna.

Fortsatt svalt och ostadigt så långt prognosmodellerna kan se för ögonblicket...

Som det verkar i nuläget så lär inledningen av sommaren bli av en mer normal karaktär med en hel del regn och även blåst. Kanske inte så  inspirerande men många av oss har den om än extremt fina sommaren ifjor i färskt minne. Därmed även den extrema torkan som slog till med mycket svåra skogsbränder som gick utom kontroll. Tack vare brandflyg från bland annat Italien och brandmän från Polen så lyckades bränderna släckas.

Kan sommaren bli av en blandad kompott så slipper vi dessa fasansfulla bränder. Dessutom så slipper vi ett nära nog landsomfattande grillförbud. Att grilla hör sommaren till så detta vill vi ej återuppleva.

Åskrisken blir förhållandevis låg en tid framöver...

Under mitten av maj så har det åskat rejält lokalt i södra Sverige. Framförallt tisdag 21 maj och onsdag 22 maj var det mycket kraftiga åskväder i främst Götaland. Men dessa nådde även delar av södra Svealand. Nu så lär åskrisken bli ganska låg och det handlar mestadels då om några lokala åskknallar i lite kraftigare skurar främst då för södra och mellersta Sverige.

Vad säger långtidsprognoserna om sommaren 2019?

Numera så "tappar" en långtidsprognos cirka 10% av säkerhet per dygn vilket i klartext betyder att en prognos lagd idag när detta skrivs, i detta fallet 25 maj har förlorat 100% i säkerhet redan den 4 juni. Därför så är långtidsprognoser så osäkra. Men om man har fastlåsta lägen med högtryck och lågtryck (blockeringar), så blir prognoserna dock säkrare även över tid.

Ett avlångt land ger helt skiftande prognoser beroende på var man bor...

DMI - Dansk Meterologisk Institut brukar utfärda tremånadersprognoser då Danmark är ett litet land, om man undantar Grönland och Färöarna. Därmed så förenklas den typen av långsiktiga kalkyler för vädret. För de av oss som bor i södra Sverige, större delen av Götaland så är dessa prognoser dock en fingervisning som kan vara till nytta. Men längre upp i landet så kan man ej använda dessa prognoser.

Summa summarum så blir det ostadigt och svalt från norr till söder!

För att summera det hela så är det stor risk eller chans att det blir svalt och ostadigt i hela landet. Tyvärr så kan snöinslag möjligen förekomma i nederbörden längre norrut vilket inte är särskilt välkommet så här års...

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (1):
Fler nyheter