.:: Just nu
Online: 14 | Inloggade: 35


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


2 juni 2019 11:47
Högsommarvärme och kraftiga åskväder den kommande veckan

Vi har på allvar tagit klivet in i sommaren och därmed även högsäsongen för våra åskriskprognoser. Det är därmed redan dags för uppmärksamhet då varm instabil luft är i antågande! Från söndag kväll så tränger mycket varm luft upp söderifrån som är fuktig och instabil. 

Det betyder höjda dagstemperaturer men också en markant ökad åskrisk. 

Detta sker utmed en frontlinje som skiljer den varmare luften söderifrån mot den svalare luften över Atlanten som kommer att pressa på. Främst så är det hela södra och mellersta Sverige som kommer att beröras. Längre upp i mellersta och norra Norrland får man vänta till onsdag-torsdag innan denna vädertypen når dit.

En kamp mellan varm och kall luft inleds från söndag kväll...

Det betyder att kraftiga regn- och åskskurar kommer att bildas natten mot måndag som sedan intensifieras under måndagens lopp när solen värmer upp luftlagren. Hur mycket åska det blir beror lite på molnigheten och hur mycket solen kan få chans att värma.

Var exakt den kraftiga åskan kan hamna är alltid lika svårt att precisera. Men sannolikt kommer en större del av Götaland och sydligaste Svealand att beröras av fronten som rör sig österut under måndagens lopp. Se detaljerade åskriskprognoser för respektive län.

Tisdagen ser ut att bli en mellandag när varmluften tillfälligt styr bort från landet, men kan hänga kvar i sydöstra Götaland och på Gotland. På onsdagen kommer varmluften tillbaka över södra Sverige och det blir åter tal om regn- och åskskurar i gränszonen. 

Under torsdagen, Nationaldagen, ser det ut att bli dramatiskt med mycket varm och fuktig luft långt upp över mellersta Norrland med kraftiga åskskurar i gränsen. Det kan nu även förekomma värmeåskväder i resten av södra och mellersta Sverige också. Håll koll på åskriskprognoserna!

Varningar kan komma att utfärdas för kraftiga regn och åskskurar!

Det föreligger faktiskt ett läge att utfärda Riskutfärdanden och/eller varningar för såväl kraftig åska som för skyfall den kommande veckan! Håll utkik här på hemsidan!

Mitt i allt detta så inleds Sweden Rock i Blekinge som kan riskera kraftig åska under flera av dagarna, främst under inledningen av festivalen med start 5 juni. Värt att nämna är också alla studentfiranden och skolavslutningar nu i veckan där de kraftiga åskskurarna kan sätta käppen i hjulet för ett trevligt firande, vädermässigt i alla fall. Håll koll på åskriskprognoserna!

I den varma luften som svänger lite fram och tillbaka från sydost kommer vi förmodligen att få flera årshögstanoteringar på rad. Redan i morgon måndag kan vi nosa på 28-29 grader i östra Småland. Framåt onsdag och Nationaldagen kan vi faktiskt passera 30 grader någonstans innan den svalare luften gör entré från fredag och framåt.

(Foto: Mikael Amundsen, Smygehamn)

 

Skribent: Simon Enström & S. Johansson


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter