.:: Just nu
Online: 12 | Inloggade: 35


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


3 juni 2019 23:00
INFÖR NATIONALDAGEN

Uppdaterad onsdag 5/6 kl. 22.07: Det blev en del åska under onsdagen, men inte i någon större omfattning. Det var främst ett stråk från Gislaved och upp längs västra sidan av Vättern som drabbades av värmeåskväder sent på eftermiddagen. Det blev alltså precis som vi förutspådde, även om det inte var jättekraftiga saker denna gång. Två fina bilder på cumulonimbusmoln skickades in av Alexander Svensson från Gislaved och finns att se på vår Facebooksida.

Onsdagen var varm med maxtemperatur i Härnäs i Östergötland med +31,1 grader, första gången i år över 30-gradersstrecket. Vi kommer att få se liknande temperaturer på flera håll under Nationaldagen och det är inte helt omöjligt att det blir ännu varmare lokalt. Kanske att vi får de högsta noteringarna någonstans i Västmanland eller Uppland i morgon?

Åskrisken då? Ja, i morgon torsdag har vi förmodligen den största åskrisken i trakterna av Jämtland med omnejd. Här kan det dra igång med några värmeåskväder under eftermiddagen och kvällen. Det skulle även kunna bildas stråk med åskceller över nordvästra Götaland, kring Bohuslän och/eller Dalsland. Värmeåskväder är dock opålitliga och kan uppstå lite varstans med varierad omfattning men vi tror inte på några jättekraftiga grejer i morgon heller. Men prognosen kan ändras så följ åskriskprognoserna!

På fredag kommer vi sannolikt att ha ett betydligt mer dramatiskt läge när fronten i väster pressar den betydligt svalare luften mot den heta i öster. Mer om detta i morgon torsdag.

HA EN FIN NATIONALDAG önskar hela EWP-teamet genom skribent Simon


Uppdaterat tisdag 4/6 kl. 22.05: Färska åskriskprognoser är lagda för stora delar av landet inför morgondagen och även nästkommande dagar. Som vanligt påminner vi er att det är inget löfte vi ger utan det är fortfarande prognoser, som med stor sannolikhet kommer att ändras fram och tillbaka. Då vi är uppe i en något svår situation gällande åskrisken så väljer vi att gå in lite djupare genom att uppdatera gårdagens artikel. 

 

Den riktigt varma luften backade tillbaka till idag tisdag och gjorde att maxtemperaturen inte blev lika hög som i måndags. Idag toppade Hästveda med +24,7 grader. Nu är hetluften på väg in över landet igen och kommande två-tre dagarna blir riktigt heta med kring 30 grader på flera håll. Det finns en åskrisk också, med början i morgon onsdag.

Först och främst har vi ett regnområde som kommer beröra västra Svealand och sydvästra Norrland med möjligen någon insprängd åskknall under onsdagen. Den största åskrisken lär vi istället ha i inre och västra Götaland under eftermiddagen. Mot kvällen kanske även upp över Närke. Prognosen är svårlagd inför eftermiddagen då det är osäkert hur mycket fukt som kommer att finnas för att kunna bygga moln och tillräckligt höga bymoln för åska = inversion. Börjar moln och åskceller bryta igenom inversionen så kan det bli tal om isolerade och kraftiga åskceller, men det kan likväl vara så att inversionen är för stark och håller emot. Tänk er en kastrull, kokande vatten och ett lock. Locket kommer tillslut att ge vika. Lite på samma sätt kommer vi att ha i morgon. 

Detta är något vi vet först i morgon. Så håll utkik efter uppdaterade prognoser här på EWP under onsdagen!


URSPRUNLIG ARTIKEL: Redan vid midnatt natten till måndag så bildades kraftig åska över både västra och östra Skåne som spred sig nordost ut. Vidare under natten åskade det på flera ställen i Götaland och på morgonkvisten vaknade många till ljudet av åska. Resten av måndagen bjöd på riktigt kraftig åska i framförallt inre och östra Götaland med en supercell till råga på allt.

Började strax norr om Älmhult

Vi visste att åskan skulle klinga av något under morgonen och förmiddagen även om det faktiskt fortsatte att åska sporadiskt, bland annat i södra Svealand. Lagom när solen fått värma drog det igång med en mycket kraftig åskcell strax norr om Älmhult i Småland vid 14-tiden. Cellen var mycket kraftig och utvecklades till en supercell vilket kännetecknas som en roterande uppvind, så kallas mesocyklon. Superceller ger oftast mycket våldsamt väder med frekvent åska, vindbyar uppmot stormstyrka, skyfall, hagel och i vissa fall även tromber.

Supercellen vandrade i en ungefärlig linje mellan de fyra V:na: Vetlanda - Vimmerby - Västervik - Valdemarsvik innan cellen tappade kraft ut över Östersjön. 

Åskovädret orsakade stora konsekvenser i form av omfattande strömavbrott, översvämningar och bränder. 

Ett par efterföljande åskceller, om inte alls lika kraftiga, drog över östra Götaland under måndagskvällen. Vid kl. 21 upphörde EWP:s varningar och Riskutfärdanden för denna gång.

Mellandag 

Den riktigt varma luften backar tillfälligt tillbaka under tisdagen. Frampå dagen är det endast kring Östersjön och över ostligaste Småland det kan finnas en liten-viss åskrisk. Annars en riktigt solig dag förutom i delar av norra Norrland där det kan bli lite regn. Måndagens högsta temperatur blev +28,7 i Målilla men denna siffra kommer vi inte upp till under tisdagen, men väl kring 25 grader i delar av Småland som högst.

Hettan breder ut sig igen

Framåt onsdagen breder hettan åter ut sig över södra Sverige från sydost och det kan nu bli kring 30 grader, högst i inre Götaland. I gränszonen mot den svalare luften kan en hel del regn och åska bildas över norra Västkusten, Värmland och Dalarna under eftermiddagen och kvällen. Detaljerna är ännu rätt osäkra gällande åskrisken så följ våra uppdateringar!

Hela landet är inbäddad i varmluften på Nationaldagen. Räkna med kring 25 grader på de flesta håll och runt 20 i norra Norrland. I delar av Mellansverige kan vi möjligen passera 30-gradersstrecket. 

Under Nationaldagen räknar vi med att en hel del värmeåskväder kommer att bildas i landets västra och inre delar. Exakta prognoser är svårt att ge i nuläget, så följ våra prognoser noga!

Svalare luften svänger tillbaka mot veckoslutet

Fronten med den svalare luften bakom svänger ner över landet igen västerifrån under fredagen och lördagen med kraftig åska på många håll. 

BILD: Inskickad av Ulrica Stenholmer i Småland. Här har ett träd blåst ned av de mycket kraftiga kastvindarna i supercellen.

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter