.:: Just nu
Online: 26 | Inloggade: 41


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


7 juni 2019 22:33
En mycket åskrik dag är över

Sannolikt har vi haft den mest åskrika dagen för säsongen, med råge. Det var väntat att det skulle bli dramatiskt på flera håll längs frontlinjen då vi redan i går lade ut Riskutfärdande och i morse regelrätta varningar. Med facit i hand kan vi konstatera att våra prognoser åter har stämt bra.

I morgon kommer ytterligare en kallfront in sydvästifrån men denna ser inte ut att ge ifrån sig alls mycket åska.

Kraftiga åskväder med skyfall

Redan i morse började åskan att aktiveras över västra Värmland och Dalarna. Tyngdpunkten förflyttades något norrut till nordvästra Dalarna, Härjedalen och Jämtland under för- och eftermiddagen. Samtidigt började åskceller att blomma upp i östra Götaland och även i Bergslagen. Mitt på eftermiddagen låg ett band med mycket kraftig åska från Östergötland, upp över Örebro län och vidare över Dalarna, Jämtland och öven delvis Lappland. På många ställen kom åskan i omgångar vilket gjorde att det lokalt förekom stora regnmängder på kort tid, vilket vi också noggrant nämnde i våra varningsutfärdanden.

Nu på kvällen har mycket av åskan klingat av, men den hänger i rätt ordentligt över sydöstra Norrland och i ett stråk till inre norra Norrland. Till natten har förmodligen den mesta av åskan avtagit.

Dagens största uppmätta nederbördsmängd (kl. 08-20) hittar vi i jämtländska Hunge med 26,7 mm följt av Ställdalen i nordvästra Västmanland med 25,4 mm.

Dagens högsta temperatur uppmättes i Vidsel i Norrbotten med +29,5 grader följt av Jokkmokks flygplats med +29,1.

Till följd av den kraftiga åskan och skyfallet har flertalet larm kommit in till räddningstjänsten om översvämningar. Lokalt har det också varit strömlöst.

Ingen åska över Sweden Rock

Glädjande nog har Sweden Rock i Sölvesborg klarat sig undan åskan hittills under festivalveckan. Det återstår två dagar som ser ut att bli relativt fina med en temperatur på kring 20 grader.

Specialprognoser för just åska har levererats dagligen från region östra Götaland sedan i början av veckan.

Helgen

Ett nytt område med rätt ihållande regn drar in över Götaland och Svealand sydvästifrån under lördagen. Lokalt kan åska finnas insprängd i detta, men åskrisken kommer inte alls att vara lika hög som idag. Det sydöstra hörnet av Götaland klarar sig nog helt från regnet vad det verkar. Övriga landet får en varm och solig dag förutom i fjällen och längst i norr där man får räkna med regn- och åskskurar.

På söndag kommer vi att ha betydligt kyligare väder på de allra flesta håll där lördagens regn nu ligger över norra Norrland.

Arkivfoto: Anton Lindvall, operatör EWP Södra Norrland

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter