.:: Just nu
Online: 14 | Inloggade: 35


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


9 juni 2019 21:46
Riskutfärdande - Mycket stora regnmängder (Uppd.)

Uppdaterat tisdag 07.16: Den kraftiga åskan över främst nordvästra Skåne har sedan en tid tillbaks klingat av. Det föreligger dock risk för mer åska söderifrån under morgonen och förmiddagen mot Skåne och Halland. Eventuellt kan angränsande områden beröras. Även delar av Öland och Gotland kan beröras under de närmsta timmarna av kraftig åska.

Det är allmänt ett ovisst läge där det är mycket svårt att förutse var de kraftigaste cellerna kommer att träda fram. Det bästa är att följa EWP under dagen som kommer uppdatera fortlöpande.


Uppdaterat tisdag kl. 04:50:

Kraftig åska förekommer lokalt över nordvästra Skåne. Denna rör sig vidare norrut mot Halland. EWP uppdaterar fortlöpande!


Tidigare: Riskutfärdande - Mycket stora regnmängder (Uppd.)

Uppdaterat måndag kl. 23.20: Vi lägger härmed ut ytterligare ett Riskfärdande. Denna gång gäller det mycket stora regnmängder som möjligen  kan komma att drabba stora delar av södra och mellersta Götaland under loppet av tisdagsdygnet. Lokalt kan åska förekomma i detta, men sannolikt kommer det kraftiga regnet att vara huvudingrediensen. Det är regnmassor från de stora åskcellerna över Centraleuropa som kommer att svepa upp över södra Sverige, men troligen med betydligt mindre åska.

På sina håll kan det komma mellan 30-50 mm, men det kommer att vara stora lokala variationer.

Riskutfärdandet för kraftig åska och skyfall (utfärdat söndag) kvarstår för Östersjökusten vid östra Skåne, Blekinge, Kalmar län, Öland och Gotland under natten mot tisdag och tisdag morgon. Därefter väntas dessa beröra övriga södra och mellersta Götaland med all dess regn.


Uppdaterat måndag kl. 22.31: Tre riktigt stora och kraftiga åskväder ligger just nu i varmluften över Centraleuropa, en i trakterna av Schweiz, en i östra Tyskland/västra Tjeckien och en i norra Polen. Mellan dessa förekommer även fler åskväder om än inte så kraftiga. Ännu är ingen cell riktigt nära Sverige men eventuellt kommer det att dra in kraftiga regn- och åskskurar söderifrån över södra Götaland under sena natten och tisdagsmorgonen. Dessa kan sedan ligga tvärs över Götaland mitt på tisdagen med kraftigt regn och lokal åska.

 

Prognosen är mycket osäker var exakt de värsta regn- och åskvädren kommer att dra fram och våra prognosmodeller är oneiga. Ännu så länge gäller Riskutfärdandet från i går söndag - ingen regelrätt varning är således i bruk (ännu).

Håll utkik efter fler uppdateringar av Riskutfärdande och/eller varningar!


Tidigare söndag kväll


: Mycket varm, fuktig och labil luftmassa kommer att ligga över kontinenten de närmsta dagarna med förmodligen mycket kraftiga åskväder och s.k. superceller. När luftmassan förskjuts åt ost-nordost kommer den att tangera södra Sverige, men det är osäkert hur långt norrut den når och hur mycket åska som kan beröra landet.

 

Vi hade ju säsongens hittills åskrikaste dag i fredags med 22 610 nedslag. Det är faktiskt det andra åskrikaste dygnet sedan den extrema åsksommarem 2014. Det är bara den 29 juli 2018 som hade fler nedslag, nämligen 22 887 st.

Kan bli åska redan måndag kväll och natt mot tisdag

I varmfronten som drar upp över södra Götaland kan det redan sent på måndagskvällen och natt mot tisdag förekomma kraftiga åskväder som främst kan komma att beröra östra Skåne, Blekinge, Öland och Gotland. Detta väljer vi att lägga ett RISKUTFÄRDANDE för, vilket i praktiken INTE är en regelrätt varning men kan komma att övergå i det.

Det kan förutom kraftig åska handla om skyfallsregn, kraftiga vindar och möjligen också en viss trombrisk i de mest omfattande cellerna.

Detaljerna bedöms vara mycket osäkra i nuläget kring placering på åskvädren och i vilken omfattning de kan komma att ha, så följ prognosutvecklingen NOGA här på EWP. Vi kommer att uppdatera i den mån vi har tid - under och utöver våra ordinarie jobb.

Det finns även tecken på att fler kraftiga celler kan närma sig södra Götaland även under tisdag kväll, men detta är givetvis också högst osäkert i nuläget.

Skribent: Simon Enström & S. Johansson


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter