.:: Just nu
Online: 21 | Inloggade: 36


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


11 juni 2019 20:05
Ett minst sagt knepigt väderläge...

Förutom på Gotland, i nordvästra Skåne och en urladdning i norra Småland har det varit lugnt på åskfronten idag. Vi har och göra med en stark och oberäknelig inversion som gör att vi inte får det där lyftet som krävs för att ett åskväder ska kunna bildas och utvecklas. Längs varmfronten är det istället bara stratiformt dagsregn om än lokalt kraftigt.

Enorma åskväder som väntat över Centraleuropa

Under måndagen drabbades flera länder i Centraleuropa av mycket kraftiga åskväder, s.k. superceller. De uppstod i den fuktiga och instabila luftmassan som har letat sig in över södra Sverige. Cellerna rörde sig väldigt sakta varför det lokalt föll brutala regnmängder med inslag av stora hagel. Idag har en supercell dragit ut över Östersjön i en nordostlig riktning som gick strax utanför Gotland. Ön drabbades dock av flera nedslag och skyfall även om själva cellkärnan gick en bit ut till havs.

Liknande läge i morgon?

Vissa prognosmodeller vill att det ska hända stora saker det närmsta dygnet över södra Sverige, men vi tror att det kommer att bli ett liknande läge som idag - d.v.s. att inte mycket händer i åskväg. Modellerna har stämt riktigt dåligt senaste dagarna varför det nu egentligen krävs att lägga en prognos utifrån nuläget och gå efter det, utan att titta så mycket på modellerna. Erfarenhet är guld värt i sådana här knepiga situationer som är svåra som såväl amatörmeteorologer som proffs.

Som vanligt, följ EWP för eventuellt nya uppdateringar!

Foto: Foto: Satellitbild från ikväll kl. 19.15. Den gamla Gotlandscellen ligger nu över Baltikum, samtidigt som det poppar upp lite högre moln (blåvit färg) i Centraleuropa, precis som i går. (SMHI)

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter