.:: Just nu
Online: 21 | Inloggade: 36


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


12 juni 2019 02:19
UPPDATERAT 5: Ytterligare varningar för åska

Uppdaterat 06.22: Fronten har rört sig upp över Mälardalen med kraftig åska just nu. Vi har lagt ut en varning för Västmanlands län och södra Gävleborgs län. Varningsområdet kan komma att justeras vid behov.


Under nattens lopp har kraftig åska rört sig upp mot Värmland och där är risk för kraftig åska lokalt och stora mängder regn. En nivå 1 varning ligger ute för detta!


Uppdaterat 22:10 Under kvällen och natten så föreligger åter risk för mycket kraftig åska i främst Skåne, Halland och även Kronoberg. Risk för skyfall, stora hagel och även hårda kastvindar i samband med ovädret. Undvik öppna platser och stora metallkonstruktioner liksom att ta skydd under träd som leder blixten i åskan! Varningen kan komma att utökas om detta behövs till flera områden!

Ny supercell!
Många tecken pekar åter på en s.k. supercell som är en enorm roterande molnklump med åska i. Dessa kan vara extra farliga med kraftig åska och fallvindar samt skyfall. En olycklig kombination som kan orsaka stora skador på liv, egendom och infrastruktur!


Uppdaterat 13:10: Den kraftiga åskan fortsätter nu norrut och lämnar så småningom Kronobergs Län och kommer in i Jönköpings Län istället. En Nivå 2 varning är därför lagd här under eftermiddagen. Som tidigare gäller kraftig åska med risk för skyfall, hagel och hårda vindbyar.


Uppdaterat 05:07: MYCKET KRAFTIG ÅSKA berör nu stora delar av Götaland, därav höjer vi till en nivå Nivå-2 varning för Blekinge Län, Kalmar Län samt Skåne Län! Åskrisknivån ligger dessutom på nivå 9 i dessa Län, vilket vi ej haft på flera år!


I skrivandets stund har kraftiga åskceller närmar sig södra Götaland och har till och med kommit in över Blekinge och delar av Småland. Vi har lagt ut en nivå 1-varning för mycket kraftig åska, skyfallsregn, kraftiga vindbyar och hagel för stora delar av Götaland nu under natten och morgontimmarna!

Varningarna kan komma att uppgraderas till högre nivåer samt innefatta fler regioner efterhand.

Skribent: Simon Enström & S. Johansson


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter