.:: Just nu
Online: 7 | Inloggade: 37


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


13 juni 2019 22:24
En våldsam åskperiod är nu över - kort sammanfattning

Fotnot: Detta innebär inte att åskrisken är helt borta. Vi kan redan inatt ha åskskurar på ingång över sydvästra och inre Götaland. Men sannolikt inte alls i samma kaliber som senaste dagarna. Se åskriskprognosen!

Mycket varm och labil luftmassa har de senaste dagarna berört stora delar av kontinenten och orsakat våldsamma åskväder i flera länder. Luftmassan har delvis även svept upp över södra Sverige och även här gett kraftig åska, både nattetid och dagtid. Nu är det lite lugnare väder framöver att se framemot och så även lite värme.

Till följd av åskan har översvämningar, strömavbrott och bränder förekommit runt om i landet. Det har även varit problem i båda infrastruktur och kollektivtrafik i varierad omfattning.

Åskat på många ställen och lokalt mycket kraftigt

Natten mot tisdag drog varmfronten upp över södra Götaland och det utvecklades en kraftig åskcell över nordvästa Skåne med rejält skyfall och kraftiga vindar. En stund senare rörde sig en supercell över Östersjön i en nordostlig riktning med extremt kraftig åska och skyfall där tyngdpunkten som tur var gick några mil öster om Gotland. Cellen levde kvar mycket länge även efter att den dragit in över Baltikum. 

Samtidigt diskuterades det flitigt i EWP-teamet om hur åskrisken skulle fördelas under onsdagen. Vi trodde först inte att det skulle hända så mycket då inversionen var alldeles för stark för att kunna bilda större väder. Sent på kvällen initierades dock, återigen, våldsamma åskväder i bland annat Tyskland där bland annat Berlin fick ta den värsta smällen för andra kvällen/natten i rad. Brytning av inversionen var alltså ett faktum här. Till skillnad mot tisdagens supercell hade dessa celler en nordlig riktning, alltså mot södra Sverige. 

Kl. 22.52 på tisdagen lades det första Riskutfärdandet ut EWP för i första hand Skåne men även övriga södra Götaland. Kl. 02 gick första varningen ut för stora delar av södra och centrala Götaland när kraftiga åskceller började att bildas över Blekinge, östra Skåne och södra Småland. Ännu hade inte SMHI varken gått ut med någon "Risk" eller varning. Istället kom deras varning ut strax efter kl. 05 på onsdagsmorgonen, när det hade åskat i flera timmar och kraftigt dessutom. I samma veva var åskan så pass kraftig att vi uppgraderade till en nivå 2-varning. Åskrisken var på en mycket hög nivå, faktiskt den högsta på många år.

Den kraftiga åskan fortsatte norrut och fler cellen bildades under natten

Under onsdagens lopp rörde sig den kraftiga åskan norrut över inre Götaland och även sydligaste Svealand och en nivå 2-varning var utfärdad för b.l.a. Jönköpings län.

Under kvällen rörde sig nya kraftiga åskceller upp söderifrån över främst den västra delen av Skåne som fick ett våldsamt oväder. Cellen levde delvis kvar och berörde senare under natten även delar av Västergötland. Samtidigt bildades en stor mängd andra kraftiga åskväder runt om i södra Sverige, bland annat i Stockholm, på Öland/Gotland, i Närke/Västmanland, Värmland och Dalarna. Det var alltså utbredd nattåska på flera ställen natten till torsdagen!

Senare på dagen rörde sig fronten över Mälardalen och sydöstra Norrland med delvis kraftig åska innan fronten tillslut drog bort från Sverige för denna gång.

Varmare väder

I natt, natten till fredag, kan lokala regn- och åskskurar förekomma över delar av sydvästra och inre Götaland, men troligtvis inte i samma omfattning som tidigare i veckan. Frampå eftermiddagen kan vi se temperaturer på lokalt 25 grader i delar södra Sverige och det blir dessutom en hel del solsken. Över mellersta Norrland ligger dock en front med lokalt kraftig regn med inslag av åska.

Även lördagen blir solig och varm på många håll innan nästa regnväder tar sikte mot Sydsverige framåt kvällen och natten. Detta ligger som ett pärlband av skurar tvärs genom södra Sverige under söndagen så då hittar vi istället de högsta temperaturerna i östra Norrland med lite över 25 grader!

Vi återkommer med Midsommarvädret längre fram.

Tack för alla kommentarer, bilder, filmer m.m. på hemsida och sociala medier!

Att de senaste dygnen varit extremt åskrika ser vi framförallt på hemsidetrafiken och aktiviteten på våra sociala plattformar. Nästan precis 100 000 unika personer har nåtts av våra inlägg senaste veckan på Facebook och det har fullkomligt strömmat in bilder och filmer på åskan. Stort tack!

BILD: Mikael Amundsen har fotat ett blixtnedslag i Böste natten till onsdagen.

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter