.:: Just nu
Online: 9 | Inloggade: 37


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


3 juli 2019 15:05
Nattlysande moln - vackra moln på väldigt hög höjd

Kanske har du sett de vackra nattlysande molnen redan? Om inte, ta chansen när tillfälle ges för de är väldigt vackra att titta på och enkla att fotografera med en vanlig mobilkamera. I huvudsak syns dessa moln mellan maj och augusti på norra halvklotet och oftast/vanligast på latituder mellan 50-65 grader - även om de också förekommer både längre norrut och söderut.

Vid någorlunda klart väder finns goda chanser att se nattlysande moln någon timma efter solnedgången och ända tills solen går upp igen. Titta mot skyn där solen gått ner och där det är lite ljusare. Det ser nästan ut som om molnen lyser upp sig själva, men i själva verket är det solen som belyser dessa under horisonten.

Går inte att se i dagsljus

Nattlysande moln (engelska noctilucent clouds (NLC)) befinner sig på en extremt hög höjd, ca 80-85 km. En annan molntyp som ligger högt upp är pärlemormoln, ca 30 km. Vanliga moln som vi ser dagligen svävar på en höjd mellan 1-10 km. Nattlysande moln kan inte ses på ljusa dagen utan enbart när det är mörkt eftersom solen lyser upp dessa under horisonten. Många tror att de lyser upp sig själva, men så är alltså inte fallet.

Molnen påminner om långa vågor och strimmor på himlen och har oftast en blåvit eller silvrig ton i färgen som skiljer sig ganska markant från eventuellt andra lägre moln som samtidigt kan synas. 

Nattlysande moln består av oerhört små iskristaller som bildas kring ytterst fina stoftpartiklar från meteoritdamm. Man kan därför säga att nattlysande moln ger oss ett slags samband och bevis på vad som rör sig i yttre rymden.

Nattlysande moln i Värnamo natten till 3 juli. Foto: Anton Lindvall

Omslagsbild: Nattlysande moln i Trelleborg natten till 22 juni. Foto: Emma Lundvall


Länkar:

SVThttps://www.svt.se/vader/fragor_och_svar/se-upp-nu-kan-du-se-lysande-moln-3

SMHIhttps://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/nattlysande-moln-1.3864

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter