.:: Just nu
Online: 11 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partners







NYHETER FRÃ…N EWP


23 juli 2019 13:58
Temperaturhändelse - Höga temperaturer!

RISKUTFÄRDANDE GÄLLANDE HÖGA TEMPERATURER:

Under de kommande dygnen från onsdag 24/7 så föreligger för tredje gången denna sommar risk för höga temperaturer vilket innebär över + 26 grader och mer. Detta gäller för i stort sett HELA Sverige denna gången. Detta får anses som unikt då även alltså nordligaste Norrland ser ut att beröras av den extrema värmen från söder.

Se även en separat artikel tidigare om detta på vår portalsida!

Från onsdag 24/7 och framåt stiger temperaturen dagtid och kan nå temperaturer lokalt på +30 grader eller ännu högre! Även möjligheten för tropiska nätter där temperaturen ej understiger + 20 grader nattetid är stor framöver.

Stor risk för varning gällande Höga temperaturer!

Det finns även en stor risk att det hela kan gå över i en varning för höga temperaturer inom kort. Vi på EWP följer upp detta.

Vakta din hälsa, se upp för överhettning och drick mycket!

Det är extra noga att dricka mycket när det är så här varmt och gärna söka skugga och svalka. Tänk på att alkohol och alkoholhaltiga drycker INTE är att rekommendera som vätskeersättning!

Även Te och kaffe kan vara olämpligt som dryck då dessa är vätskedrivande. Bästa vätskersättning är på runt 10 grader som är vanligt kranvatten med tillsatt citron i form av skivor eller pressad citronsaft samt även lite bordssalt eller liknande, (och en aning socker för smakens skull), då kroppen svettas ut detta när det är varmt.

Ska man hårddra det hela säger experterna att vätskeersättningen ska hålla nära kroppstemperatur. Men detta är kanske inte så kul att dricka och för kall dryck är ej heller att rekommendera då en chockartad avkylning kan få oanade konsekvenser.

En  lagom sval dusch är såväl uppiggande som avkylande! Känsliga personer med sjukdom och äldre bör beakta detta extra noga och kanske bör vistas inomhus där det är svalt.

Kvarlämnatbarn och hund i en bil...- En styggelse!

Att lämna kvar sitt barn eller sin hund, även den kortaste stund är direkt livsfarligt eftersom temperaturerna snabbt når farliga nivåer i fordonet. Detta är också straffbart och får under inga omständigheter ske. Inte ens den kortaste stund!

Värmeåskväder i detta?

Vi på EWP-Teamet följer givetvis upp väderläget och har koll på om värmeåskväder skulle kunna uppstå i den heta luften. Men när detta skrives så ser vi inga tendenser i prognosmodellerna för detta.

Hur länge varar värmeböljan?

Som det ser ut så pekar det mesta mot att värmeböljan kan bestå även in i kommande vecka. Men EWP får följa upp prognoserna gällande hur det blir med den saken.

Stor brandrisk!

I sammanhanget så vill vi även flagga för den stora brandrisk som snart åter råder i stora delar av landet!

På många håll så råder Brandrisknivå 5 eller 5E vlket betyder extremst stor brandfara i skog och mark, trots regn. Eldningsförbud samt restriktioner gällande grillning gäller på många håll runt om i hela landet just nu. Kontrollera därför vilket som gäller just för DIN kommun berörande detta!

Skribent: S..Johansson & EWP-Teamet


Skriv en kommentar:
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):




Fler nyheter