.:: Just nu
Online: 13 | Inloggade: 36


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


3 augusti 2019 14:51
Åska och omfattande strömavbrott dagens facit

Uppdaterat 21.43: Varningen för kraftig åska är nu borttagen - även om det lokalt fortfarande åskar, bland annat i nordöstra Småland. Med facit i hand kan vi konstatera att det bildades en hel del kraftig åska med skyfallsregn i ett diagonalt band över Götaland från nordväst till sydost. När man, som i detta fall, pratar om värmeåskväder så innebär det sällan att cellerna är särskilt långvariga. Det vanligaste är att de växer i höjden och utvecklar ett kraftigt åskväder, men att det snabbt sjunker ihop igen.

På sina håll har det ändå varit omfattande strömavbrott efter blixtnedslag. Enligt SVT Nyheter Småland blev drygt 10 000 av Eons kunder i Kalmar-, Blekinge- och Kronobergs län utan el vid 17-tiden. Strömmen var enligt elbolaget tillbaka strax efter kl. 20 på lördagskvällen. Även ett hundratals kunder i Jönköpings län blev utan el efter blixtnedslag, skriver Sveriges Radio Jönköping.

I skrivandets stund fortsätter det att åska i främst nordöstra Småland - även om intensiteten nu är avsevärt längre.


Ursprunglig text: Riskutfärdandet har nu övergått i en regelrätt varning för Jönköpings län, Kronobergs län, Blekinge län och södra Kalmar län. Varningen innefattar kraftig åska och skyfallsliknande regn som kan ge rikliga mängder på kort tid. Även kraftiga vindbyar och hagel kan förekomma i de kraftigaste cellerna.

Varningen löper resten av eftermiddagen och kvällen.

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter