.:: Just nu
Online: 25 | Inloggade: 36


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


1 september 2019 17:21
Kategori 5-orkan hotar med extrem förstörelse på Bahamas

Dorian är en mycket kraftig orkan på norra Atlanten som just nu är på väg in över norra Bahamas i Västindien. Den uppgraderades till den högsta kategorin (5) under söndagseftermiddagen svensk tid och har nu medelvindar på smått otroliga 280 km/h (78 m/s). En bit utanför orkanens öga är byvindarna lokalt uppe i 335 km/h (93 m/s).

Dorian hotar med katastrofal förstörelse över de norra delarna av ögruppen med extrema vindhastigheter och våldsamma stormfloder, vilket är de två huvudsakliga farorna vid sådana här kraftiga orkaner.

Tidigare prognoser visade att orkanen skulle svepa in över USA:s kust och drabba Florida, men tack och lov verkar det som att orkanen istället kommer att svänga av norrut en bit INNAN den lår land. Detta visar de senaste prognoskörningarna och vi hoppas att det blir verklighet, annars har vi en helt annan evakueringsdignitet att tala om.

För att mäta tropiska cykloner på västra Atlanten och Stilla havet använder man sig av Saffir-Simpsonsorkanskala (Saffir–Simpson hurricane wind scale (SSHWS)). Den finns i fem kategorier där ett (1) är den lägsta och fem (5) den högsta.

Några av alla definitioner på en kategori 5-orkan är att "extremt katastrofala skador kommer att inträffa" och en "fullständig takkollaps på många villor och industribyggnader är att vänta." "Somliga byggnader blir fullständigt demolerade, uthus blåser omkull eller far helt iväg med vinden."

På andra håll i världen används andra skalor för kraftiga orkaner och tropiska cykloner. De är i flera fall uppbyggda på liknande sätt.


Källa och bild: Severe Weather Europe

Läs mer på CNN och BBC

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter