.:: Just nu
Online: 19 | Inloggade: 36


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


13 september 2019 12:18
Hösten på väg ner över landet

Uppdaterat 14/9 kl. 06.33: En nivå 1-varning för mycket hårda vindbyar, 20-24 m/s, är utfärdad för norra Götaland och södra Svealand under söndagsdygnet. Kulmen nås troligen någon gång från lunch och ett par timmar framåt.

Varningen gäller: Västra Götalands län (inkl. kusten), Jönköpings län (norra delen), Örebro län (södra delen) och Östergötlands län. Eventuellt kan varningsområdet komma att justeras vid behov och efter senare prognoskörningar.


Ursprunglig artikel: Den meteorologiska hösten är i dagsläget något sen, men kommer sannolikt att hinna kapp de kommande dagarna. Ett djupt lågtryck ser ut att passera under söndagen och därefter får vi ett tillfälligt nedsvep av betydligt kyligare luft.

På söndag går dessutom alla regioner, förutom västra och östra Götaland, på vinteruppehåll. Det betyder att inga fler reguljära åskriskuppdateringar kommer att göras förrän maj 2020 igen. Givetvis kommer vi att uppdatera vid behov eller vid extrema väderhändelser under vinterhalvåret.

Norra Norrland gick på vinteruppehåll den 1 september. Åskriskprognoserna för region västra och östra Götaland trappas ner från och med 23 september och utförs endast var tredje dag eller vid behov. Från den 14 oktober går även dessa regioner på ett välförtjänt vinteruppehåll.

Djupt lågtryck

Under söndagsdygnet ska ett omfattande lågtryck passera österut med regn, blåst och snö. Sannolikt kommer vi ha det kraftigaste vindbandet på söndag eftermiddag någonstans över norra Götaland eller Svealand och det kan bli fråga om mycket hårda vindbyar med över 20 m/s. Längs Bohuskusten skulle det kunna blåsa storm, men detaljerna är ganska osäkra i nuläget. Följ upp vädersituationen på EWP!

Förutom ett blåsigt söndagsdygn kommer det även att regna på flera håll och i fjällkedjan även snöa. Ett riktigt höstrusk är att vänta med andra ord.

Kallare i nästa vecka, men mer värme på väg

Efter lågtryckspassagen förs kalla nordvindar ner över landet i början av nästa vecka. Räkna med ensiffriga plusgrader i en stor del av Norrland och bara strax över 10 grader i södra Sverige. Lokala skurar är att vänta som kan ha snöinslag i norr, men däremellan chans till en del sol.

Prognosen för fortsättningen är väldigt osäker, men tendens finns till varmare luft söderifrån igen som ser ut att kunna föregås av ett rejält regn- och snöväder i norr. 

Sannolikt kommer den meteorologiska hösten att avancera de närmsta dagarna till större delen av Norrland och även Svealand, kanske också till sydsvenska höglandet. Det skulle i så fall vara normalt eller till och med något för tidigt.

Följ höstens ankomst här (SMHI).

(Arkivbild)

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (2):
Fler nyheter