.:: Just nu
Online: 22 | Inloggade: 37


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


13 oktober 2019 16:54
Vinden har bedarrat-Varningarna har hävts-Vinteruppehåll!

Untitled document

Vindbanden blev ej så omfattande som först befarades när varningarna lades. Dock så registrerades stormbyar över delar av Halland och på flera håll så knäcktes träd och störningar i trafiken noterades.

Men, lite överraskande uppstod ganska kraftig åska först över Danmark. Detta rörde sig sedan via Skåne vidare österut över såväl Blekinge som Kalmar Län. Även sydligaste Halland och Kronobergs Län fick några enstaka registrerade blixtnedslag. Nu är även åskrisken är över för denna gången vilket innebär att EWP:s sista regioner går på vinteruppehåll!

Ett tudelat Sverige med anmärkningsvärda temperaturrekord på samma dag!

I sammanhanget så kunde det noteras att Sverige upplevde såväl den högsta temperaturen för 14 oktober som den lägsta! I Rensjön uppmättes hela -15,8 grader (Brrr...) Medan sydligaste Sverige och skånska Skillinge uppmätte 17,6 plusgrader vilket var mitt i natten. Hade det varit 2,4 grader till hade Skillinge uppmätt en tropisk natt om det varit 20 grader. Men så blev ej fallet, tack och lov ska det tilläggas.

EWP:s sista regioner västra och Östra Götaland har vinteruppehåll!

Efter en lång säsong så har åsksäsongen även avslutats för de båda sydligaste regionerna. Detta betyder att de ordinarie uppdateringarna för åskrisken återupptas på nytt fredag 1 maj 2020. Självklart så uppdaterar EWP med extra åskriskprognoser om och när detta behövs.


Tidigare: Varning för mycket hårda vindbyar över södra Sverige!
Knappt har vinterupphållet för de två sydligaste regionerna trätt i kraft förrän det åter är dags att vara på bettet! Orsaken är att väntas mycket hårda vindbyar under måndagsdygnet för södra Sverige! Det finns även risk för att det möjligen kan bli tal om orkanbyar. Men detaljerna kommer att uppdateras berörande detta.

 

I nuläget kommer följande områden att beröras av mycket hårda vindbyar som är från 17 m/s och upp emot 23 m/s:

Jönköpings Län (södra delen), Hallands Län, Kronobergs Län, Kalmar Län inklusive Öland, Skåne Län samt Blekinge Län.

Det är stor risk för kringflygande föremål, fallande grenar och även träd då dessa ännu är belövade. Strömlöshet och andra störningar i infrastrukturen kan ej uteslutas heller. Vindkänsliga fordon kan komma att få problem på Öresundsbron och även Ölandsbron.

Skribent: S. Johansson & EWP Teamet


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter