.:: Just nu
Online: 21 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


22 november 2019 20:05
Goda utsikter för vit första advent

Fler nyanser av grått som denna vecka har bjudit på finns sannolikt inte. Det gråmulna och trista vädret ser dessutom ut att fortsätta, men vad väntar vi oss egentligen då detta är typiskt novemberväder? Relativt högtrycksbetonat men som på vinterhalvåret inte alls brukar betyda klart och soligt väder som på sommaren.

På sommarhalvåret finns det tillräckligt med solenergi som bränner bort molnskiktet, men på vintern finns det inte alltid tillräckligt med solenergi, då blir skiktet kvar och det blir dimmigt, grått och disigt väder. Ibland kan också snöfall eller duggregn förekomma vid ett högtryck på vintern.

Hur ser utsikterna ut för första advent då? Tendens till betydligt kallare väder finns i modellerna även om det fortfarande är mycket osäkert.

November så här långt

Hittills ligger medeltemperaturen mycket under det normala i stora delar av mellersta och norra Norrland. I södra Sverige är den däremot något över det normala. Nederbördsmässigt har det fallit väldigt ojämnt med regn och snö där det i fjällen fallit mycket mindre än normalt men i bland annat Jämtland, Värmland och östra Småland mer än normalt. 

Framtill advent

I början av nästa vecka börjar lite kallare luft att dra ner över norra Norrland bakom en kallfront och det för även med sig en del snöfall. Längre söderut mycket moln och framåt tisdagen närmar sig ett regnväder från sydväst. Detta ser i nuläget ut att övergå i snöfall någonstans i Svealand eller södra Norrland. Under andra halvan av veckan fortsätter kalluften att rasa ner över södra Sverige med minusgrader dagtid och även snöfall, lokalt större mängder. Till helgen skulle det även kunna spricka upp och bli en del solsken, men kallt. 

Så du som hoppas på en vit första advent kan med glädje följa väderprognoserna framöver. Det är fortfarande osäkert och mycket kan hända, men så här ser det mest troliga läget ut just nu.

(Arkivbild)

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter