.:: Just nu
Online: 17 | Inloggade: 36


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


7 januari 2020 19:21
15 år sedan Gudrun - dygnet vi sent kommer att glömma

Untitled document

Bilden på bussen i skogen ägs av Fotograf hr - Hans Runesson AB - Länk

I morgon är det exakt 15 år sedan drog den hittills kraftigaste stormen in över södra Sverige, Gudrun. Följderna blev enorma och sju personer miste livet. Många vaknade upp till ett helt annat landskap än det som de somnade till kvällen innan.

Ett lågtryck började bildas strax utanför Brittiska öarna på fredagskvällen den 7 januari 2005. Det fördjupades väldigt snabbt och man började ana något i stormväg för Sveriges del. Den snabba fördjupningen berodde på att det fanns så mycket mild och fuktig luft nordväst om de Brittiska öarna som mötte den mycket kalla som drog ner från Grönland. I gränsen mellan de olika luftmassorna fanns det ideala förutsättningar för snabb intensifiering.

Vid detta tillfälle fanns också en så kallade jetström som gjorde att det blev ett utflöde av luft på hög höjd och därmed ett påskyndat tryckfall vid marken.

Vid 13-tiden på lördagen den 8 januari hade lågtrycket kommit till sydvästra Norge men stormen var fortfarande under utveckling. Vinden ökade alltmer i södra Sverige och det blev full storm på västkusten. Mot kvällen tog vindarna fart rejält i inlandet med orkanbyar och samtidigt registrerades det lägsta lufttrycket på 960 hPa i gränsen mellan Sverige och Norge.

Under natten till söndag den 9 januari var som mest ca 341 000 abonnenter strömlösa. Nu hade lågtryckets centrum dragit in över sydligaste Norrland och det kraftigaste vindbandet låg över södra och mellersta Götaland.

Söndag morgon den 9:e - oigenkännligt landskap

Den kraftiga stormen fortsatte under natten men avtog långsamt under söndagsmorgonen. Många vaknade upp till ett landskap de aldrig sett innan. Träd låg som plockepinn, strömmen fungerade inte, oframkomliga vägar - chocken var stor när Gudrun hade förstört nästan allt i sin framfart.

Stormfälld skog i Kollebäckstorp, nordöst om Munka Ljungby januari 2005.

Högsta medelvind - 33 m/s på Hanö

På grund av att ström- och teleförbindelserna hade brutits på många håll försvann en del meteorologisk data från de stationer som automatiskt uppdaterar vindhastighet med mera. Det innebär att det sannolikt blåste ännu mer än vad som har observerats. Allra högst medelvind registrerades på Hanö i södra Blekinge med 33 m/s, full orkan. Byvindarna var uppe i 42 m/s vid samma station, högst uppmätt under stormen.

Det mest anmärkningsvärda var de extremt höga vindhastigheterna in över land. I både Ljungby och Växjö förekom orkanbyar på 33 m/s. Vindarna var just som kraftigast i det väldigt skogrika Småland där ofattbara mängder skog föll.

75 miljoner kubikmeter 

Det var inte bara i Småland som stora mängder skog föll, utan även Halland, norra Skåne och sydligaste Västergötland drabbades väldigt hårt. Den största anledningen att det föll så pass mycket skog, uppskattningsvis 75 miljoner kubikmeter, var att det inte fanns någon tjäle i marken.

Tidsförlopp

> Fredag kväll den 7 januari: Ett mycket djupt lågtryck bildades utanför Brittiska öarna. Kl 04 befann sig lågtryck över Skottland.

> Lördag kl 14 den 8 januari: Stormlågtrycket rörde sig in mot norska huvudet. Vindarna började nå storm på svenska västkusten.

> Lördag kl 23 den 8 januari: Lågtryckscentrumet drog in över sydligaste Norrland. Kraftigaste vindar i södra Sverige, lokalt orkanstyrkor. Lägst lufttryck i vid norska gränsen, 960 hPa.

> Söndag kl 02 den 9 januari: Över 400 000 hushåll var strömlösa. Mycket stora mängder träd hade blåst ner.

> Söndag kl 14 den 9 januari: Lågtrycket hade passerat Finland i ett försvagat skick. Hundratusentals fortfarande utan ström, vägar oframkomliga och nästintill ett oigenkännligt landskap i södra Sverige. Nu började röjningsarbetet efter Sveriges värsta storm genom tiderna, sett till följderna i skogar, strömförsörjning och allmän ödeläggelse.

En vecka efter stormen var fortfarande drygt 50 000 hushåll strömlösa, framförallt i enskilda byar ute på landet.

 


Länkar: http://sv.wikipedia.org/wiki/Orkanen_Gudrun

 

            http://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/gudrun-januaristormen-2005-1.5300

            Eget arkivmatierial EWP.

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter