.:: Just nu
Online: 5 | Inloggade: 37


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


19 februari 2020 23:18
Blåsig och regnig lördag att vänta! (Uppdaterat 2)

Uppdaterat 22/2 kl. 15:25

Under eftermiddagen har ovädret dragit in med fallande träd och störningar i infrastrukturen som följd. Lyssna och se trafikvarningar för just din region! 

Åska har förekommit och förekommer på flera håll i skrivande stund, och så långt norrut som över norra Roslagen och kustbandet där!


Tidigare 21/2: Under lördagen blir det åter mycket blåsigt när en kallfront drar söderut under dagen. Kraftigast vind väntas i inre och västra Götaland med vindbyar mellan 21-24 m/s under eftermiddagen. Utmed västkusten kan det sannolikt även handla om stormbyar, över 25 m/s. Det blir även allmänt blåsigt i övriga delar av södra Sverige och lokalt i södra Svealand mycket hårda vindbyar, bland annat i Västmanland.

Förutom blåsten väntas mycket regn. I de värst översvämningsdrabbade områdena i bland annat Småland väntas dessvärre mängder på mellan 30-40 mm under lördagsdygnet.

Möjligen kan det också förekomma åska i frontpassagen.


Ursprunglig artikel:

Först Ciara och sen Dennis. Bägge stormarna drabbade oss två helger i rad. Nu till helgen väntas ytterligare rejält blåsigt väder, men frågan är hur blåsigt det kommer att bli. Dessutom väntas mer regn, framförallt i de redan mättade områdena där det nu råder översvämningar. Sammanlagt kan det nog komma ytterligare uppåt 50-60 mm lokalt i västra Götaland innan den här veckan är slut.

Intensivt lågtryck söder om Island

Ännu en gång drabbas nordvästra Atlanten av ett mycket djupt lågtryck, som under onsdagskvällen har ett lufttryck på 945 hPa strax söder om Island. Detta kommer dock att fyllas upp mer och mer på sin resa österut, men det följer fler djupa lågtryck bakom. Lågtrycket kommer ändå ge rejält blåsigt väder i Sverige under helgen när det klättrar upp för norska kusten och vidare åt nordost.

På artikelbilden syns lågtrycket mycket tydligt med centrum strax söder om Island (Karta: Meteosat/severe-weather.eu). 

Mycket höga vattenstånd

Flödena är höga i flera mindre vattendrag i Götaland efter förra helgens regn. I medelstora och stora vattendrag är flödena lokalt mycket höga och på många håll råder översvämningar i takt med att vattennivån har stigit. Flödena har kulminerat, men eftersom det väntas mer regn innan den här veckan är slut så lär det bli fortsatta problem framöver.

Redan under torsdagen väntas ett nytt regnväder dra in över landet och de största mängderna väntas just i Västsverige, ca 10-20 mm på sina håll i västra Götaland och västra Svealand. Lokalt kan det komma ännu mer.

Nytt blåsväder

På lördag passerar alltså ett nytt lågtryck med blåst och regn. Lokalt kan det komma större mängder i framförallt västra Götaland, uppemot 20-30 mm lokalt. Det väntas också bli blåsigt med lokalt mycket hårda vindbyar i Götaland och Svealand. Över kustnära områden inte omöjligt med nya stormbyar. Detaljerna får vi lov att återkomma till i kommande uppdateringar.

I övrigt ser det rätt stabilt ut, förutom i fjällen där en hel del snöbyar drar in, framförallt under söndagsdygnet tillsammans med härda vindar.

Vintern inställd i söder - våren snart här

På fredag den 21 februari kommer vi sannolikt att få meteorologisk vår på flera håll i södra Sverige. Då går vi med andra ord direkt från höst till vår med utebliven vinter. Vårtemperaturerna började redan mätas från i lördags, men det måste gå sju hela dygn med dessa innan vi kan konstatera meteorologisk vår. Definitionen lyder att dygnsmedeltemperaturen skall ligga över 0,0 grader i sju dygn i sträck. Länk till SMHIs årstidskarta finns här!

Kalluftsattack nästa vecka

Under inledningen av nästa vecka ser vädret ut att stabiliseras något och kallare luft strömmar ner norrifrån. Exakt hur långt ner kalluften når är dock osäkert, men räkna med märkbart kallare väder (både dagtid och nattetid) neröver Svealand åtminstone.

I mitten av veckan ser flera omfattande nederbördsområden ut att passera och delvis kan det faktiskt handla om snö långt ner i södra Sverige. Om det inte blir snö blir det istället mycket regn, vilket vi inte vill ha nu med tanke på de mycket höga flödena i inre och västra Götaland. Dessutom blir det med stor sannolikhet även blåsigt.

Följ väderutveckligen på EWP.se!

 

Skribent: Simon Enström & S. Johansson


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter