.:: Just nu
Online: 9 | Inloggade: 37


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


9 mars 2020 17:11
Uppdaterat 8 - Kraftledning har gett vika i stormen/orkanen!

Untitled document

Uppdaterat 9: Minst en kraftledning verkar ha rasat i stormen eller ska vi säga orkanen och detta utanför Halmstad! Tyvärr så trillar nu allt mer dramatiska rapporter in om allvarliga skador på vår infrastruktur. Främst så gäller detta Halland där minst en kraftledning ska ha kollapsat nära Vallås utanför Halmstad alltså. På många håll rapporteras också om strömavbrott bl.a. i Kungsbacka och givetvis i trakterna av Halmstad. Länk till Hallandsposten HÄR. Länk till EON HÄR

 


 

Uppdaterat 8: Öresundsbron är stängd för trafik!
Sedan några timmar tillbaka är Öresundsbron stängd för trafik! Det är alltså mycket besvärliga förhållanden just nu för södra Sverige och Skåne i synnerhet! En kollega berättar om trädfällning i Ängelholm och att även en studsmatta kommit flygandes! Var därför försiktiga och bege er INTE ut i onödan!


Åska över sydöstra Sverige!
Dessutom har lite kraftigare åska rapporerats in från Kalmar Län och Öland vilket indikerades tidigare. men olyckligtvis så kom denna uppdatering med innan. Dock är en åskrisk lagd även här!

 


 

Uppdaterat 7: Liten åskrisk i samband med lågtrycket!
Det finns faktiskt en liten åskrisk som dock INTE är särskilt stor i samband med stormen. Men denna kan beröra främst region VGL där västra Götaland, Halland och Skåne ingår.

Se åskrisken HÄR


Uppdaterat 6:  Stormlågtrycket heter "Laura"!

Vissa prognosmodeller indikerar orkanbyar!
Man varnar nu vindkänsliga fordon att passera Öresundsbron där trafiken även tillfälligt kan komma att stoppas! Även Ölandsbron kan komma att få samma restriktioner senare mot kvällen.

Nu är lågtrycket dessutom namngivet till "Laura" av väderlekstjänsten. Möjligen kan någon lokal åskknall även förekomma i samband med lågtryckspassagen. Men i nuläget är åskrisken såpass liten att detta ej finns anledning till att uppdatera.


Uppdaterat 5: EWP har tittat på olika prognosmodeller gällande vindstyrkan och tyvärr så föreligger nu risk för ORKAN i ett smalt bälte från södra Halland, norra Skåne, över Kronobergs Län, Blekinge Län vidare in över Kalmar Län inklusive södra Öland.


Stämmer dessa prognoskörningar in så kan man dessvärre räkna allvarliga skador med många fällda träd och risk för skador på egendom! Undvik att gå ut när det blåser som allra värst då det föreligger risk för allvarlig personskada!


Tidigare 4: Inställda tåg i södra Sverige!

Som befarat så ställs nu tågen in på flera sträckor för södra Sverige, då främst för sydvästra delen. Trafikverket ställer in tågtrafiken från torsdag klockan 09.00 till fredag klockan 05.00 på sträckorna Halmstad-Värnamo, Helsingborg-Ängelholm, Ramlösa-Eslöv samt Malmö-Ystad-Simrishamn.

Kolla med just ditt tågbolag om vad som gäller!
För att vara helt säker så bör / måste du kolla vad som gäller för att du ska få den senaste informationen om vad som gäller. Även Öresundsbron och kanske även Ölandsbron kan komma att påverkas av ovädret.

Källa: SMHI och Aftonbladet.    Länk till Aftonbladet HÄR


Tidigare 3: Nytt stormlågtryck under torsdagen!

Vindvarningarna omfattar nu faktiskt HELA södra Sverige och därtill Öland och Gotland och detta gäller för mycket hårda vindbyar. I nuläget så bedöms Blekinge av oss på EWP att INTE omfattas av stormbyar men hårda vindbyar. Något som dock kan komma att ändras om behov för detta finns.


Tidigare 2: Nu har osäkerheten i princip undanröjts och vi kan härmed förvänta oss ännu ett mycket blåsigt väderdygn för sydvästra Sverige! Varningar för STORMBYAR har nu lagts för: södra Bohusläns kusttrakter, Hallandskusten samt Skånekusten.

Varningar för MYCKET HÅRDA VINDBYAR är lagda även för nyss nämnda områden då det kommer blåsa hårt före och efter stormlågtrycket. Men det gäller även för följande områden: västra delarna av Jönköpings Län, Kronobergs Län samt Blekinge Län.

Varningarna kan komma att utökas och uppgraderas om behov för detta föreligger.

Åter på nytt risk för störningar i infrastrukturen!
Igen så vill vi påminna om att det kan bli bekymmersamt rent allmänt i de hårdast drabbade områdena. Stor risk för avstängning eller begränsningar för trafiken över Öresundsbron vid storm. Liksom inställda tåg på utsatta trafikavsnitt. Kolla med din tågoperatör för vad som gäller! Även risk för avbrott i eldistributionen kan förväntas lokalt. Tänk på att ta undan lösa föremål i trädgårdar e.t.c. Liksom att träd kan falla och kringflygande föremål kan förekomma. Sannolikt så är det även risk för höga vattenstånd utmed kusten från Bohuslän via Halland ned till Skånes västkust.

Följ oss och ovädret på EWP!

Vi följer givetvis upp väderutvecklingen och uppdaterar så snart vi vet mer och hur vädret utvecklas efterhand.


Tidigare: Bilden börjar så sakta klarna gällande ännu ett stormlågtryck som verkar att ta form över Atlanten. Detta djupa lågtryck är ännu i sin linda men väntas ta form inom kort och förväntas dra in under torsdagsdygnet.

Sydvästra och södra Sverige får ta smällen igen...

Åter verkar det som att sydligaste delarna av Bohuslän, Västra Götaland, Halland, Skåne, Kronoberg samt Blekinge Län ligger i skottgluggen för ovädret. Storm innebär att vindbyar på upp emot 25-28 m/s kan beräknas. Risken är som vanligt att det finns stor risk för störningar i infrastrukturen med inställda tåg, färjor och nedsatt framkomlighet på främst Öresundsbron. Därtill risk för strömavbrott och fallande träd samt kringflygande lösa föremål o.s.v.

Även risk för mycket hårda vindbyar!

Där det ej blir storm kring lågtrycket så föreligger givetvis risken för mycket hårda vindbyar. Hur detaljerna kring detta är, är i nuläget oklart men torde beröra norra Bohuslän, Västra Götaland samt delar av Jönköpings Län.

Nya icke välkomna regnmängder är att förvänta för södra Sverige...

Under de kommande dagarna blir det tyvärr åter en rejäl påfyllning av regn som nu INTE är särskilt välkommet. Lantbruket lider nu av vattensjuka marker där höstsådda grödor riskerar att ruttna bort i vattenmassorna. Dessutom så kommer maskinerna inte ut heller för att idka vårbruket som verkar försenas. Man kan hoppas på nederbörden helst upphör helt framöver den kommande månaden och  att det torkar upp så snart som möjligt i markerna för vårsådden.

Följ oss och ovädret på EWP!

Vi följer givetvis upp väderutvecklingen och uppdaterar så snart vi vet mer och hur vädret utvecklas efterhand.


Tidigare:

Vädret denna vintern liknar inget annat vi skådat om vi bor i södra Sverige. Enorma vattenmängder har fallit de senaste månaderna samtidigt som det varit mycket milt. Detta har lett till att många vårblommor och även träd med vårblommor börjat att slå ut. Men inte nog med detta, då det under torsdagen nu ser ut som att det föreligger RISK för ett litet ettrigt stormlågtryck!

Kanske stormbyar över södra Sverige torsdag 12/3...

Ännu råder det stor osäkerhet kring detta lågtrycket som möjligen kan bli mycket djupt och då innebära mycket hårda vindbyar och kanske även stormar i byvindarna. Detta är givetvis inte bra då de blöta markerna innebär att många träd redan står instabilt i nuläget och lättare kan falla.

Följ oss på EWP!

Vi följer givetvis upp väderutvecklingen och uppdaterar så snart vi vet mer och hur vädret utvecklas.


Corona viruset - lite kompletteringar...

Många är kluvna till att vi på EWP nämner saker som inte hänger ihop med vädret som detta nästan uttjatade virus. Men faktiskt så finns en koppling till vädret också för är luften torr och kall så håller sig ett virus sig svävande längre. Men vid fuktigare väderlek så tyngs viruspartiklarna ned mot marken och smittspridningen bli ej lika omfattande märkligt nog.

1 - Virusets rätta namn är 2019 novel coronavirus (2019-nCoV) Själva sjukdomen kallas covid 19

2 - Det är mycket viktigt med handhygienen som nämnts tidigare där faktiskt tvål och vatten ÄR bättre än handsprit!

3 - Viktigt är att om man nyser ska göra detta i armvecket för att ej sprida droppar om man skulle överraskas av sjukdom som INTE behöver innebära covid 19.

4 - Men viktigt är också att testa sig för corona OM man skulle känna feber och förkylningsliknande symptom. Särskilt om du vistats i särskilt drabbade områden som t.ex. norra Italien på typ sportlovet för att nämna ett exempel. Kolla vad som gäller för just ditt landsting eller region där du bor.

5 - 252 fall var registrerade i Sverige när denna artikeln publicerades 9 mars. Tyvärr så ökar fallen hela tiden.

6 - Men man ska EJ drabbas av panik utan behålla sitt lugn eftersom om man är vid normal hälsa sällan behöver vara orolig för viruset.

7 - Men man MÅSTE lyda de råd och instruktioner som gäller och i synnerhet om du är testad positiv (smittad) av covid 19. Men ännu har inget dödsfall inträffat i Sverige vilket i nuläget givetvis är positivt.

8 - Fortfarande är Kina hårdast drabbat men många tillfrisknar också där vilket är positivt. Andra svårt drabbade länder är Sydkorea och Iran och i Europa sticker Italien ut med ovanligt många sjuka och många dödsfall. Situationen i norra Italien är ytterst allvarlig där man nu slagit en järnring för att försöka stoppa smittan. Staden Milano är något av Italiens ekonomiska hjärta och turistmål som Venedig och Rom är hårt drabbade då turisterna nu sviker av förståeliga skäl.

9 - Börsfall och fallande råoljepriser är följdverkningar av virusets utbredning. En liten glädje är att priset för bensin och diesel även har sjunkit vid pumparna för de som har dyra reseräkningar. En annan effekt är att flygbolagen far illa medan jordens globala klimat mår bättre av produktionsbortfall och minskat flygande.

10 - Ett gott råd! Ta det lugnt och handla klokt, bokstavligt talat så vinner vi alla tillsammans.

En länk till interaktiv live-karta gällande coronaviruset finns att tillgå HÄR

 

Skribent: S. Johansson & EWP Teamet


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (1):
Fler nyheter