.:: Just nu
Online: 14 | Inloggade: 37


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


14 mars 2020 11:35
VIKTIG INFORMATION FRÅN ANSVARIG PÅ EWP.SE

Några viktiga ord på vägen delges till er alla kära besökare av ansvarig sajtägare här:

EWP.se är en mycket uppskattad vädersida som är idéell och på hobbybasis. Något som den fortsatt kommer att vara framöver, vilket är vår målsättning. Sidan har funnits sedan 2007 och dess båda föregångare SVS - Svensk Vädervarnings Service och - Svensk Åskvarning har funnits ännu längre. EWP bildades genom en sammanslagning av dessa båda sajter. Vår huvudsakliga inriktning genom alla år är att sommartid utfärda åskriskprognoser vilket även sker under andra delar av året. 

Nu börjar gräsbrandssäongen!

Trots stora regnmängder så finns områden som är torra och nu har säsongen för gräsbränder inletts på allvar. Det betyder att man ska vara varsam med eld i skog och mark. Länk till SMHI där du kan se detaljerna HÄR

Några ord om stormen "Laura" 
Vi lägger också vädervarningar och det senaste exemplet var den mycket ovanliga stormen "Laura" som drog fram med oväntat stor kraft. "Laura" namnsattes av DMI - Dansk Meterologisk Institut som dessutom nämner följande:

"En sjældenhed i marts,

Det er ganske sjældent, at det blæser voldsomt i marts måned. Der er kun målt egentlig storm (klasse 2 på Stormlisten) tre gange i marts siden 1891 – sidst var for 103 år siden, i 1917.

Hvis statistikkerne holder, var dette dermed højt sandsynligt første halvårs sidste blæsevejr af denne kaliber."

På svenska (fritt översatt), så skriver DMI att stormen var en mycket ovanlig företeelse så här års i mars som dessutom fick en dansk klass 2 varning. Endast tre (3) gånger sedan 1891 har en storm av denna kalibern dragit in över Danmark (och då sannolikt även berört Sverige). DMI skriver också att sannolikt så var det den sista stormen av denna kalibern före sommaren, (alltså första halvåret januari-juni). Länk till artikeln på DMI HÄR

Fotnot: EWP gick längre genom att utfärda en Nivå 3 varning på vissa håll för orkan i vindbyarna gällande "Laura" som även innehöll åska!

Viktigt för oss alla att hörsamma varningar som går ut till allmänheten!

Att INTE nonchalera de varningar och den information som delges oss alla är av yttersta vikt för oss alla. Många av oss hörsammar varningarna också vilket är glädjande. 

Men tyvärr så finns en del som helt eller delvis ignorerar dessa varningarna och beger sig ut i oväder, om man inte behöver. En annan notering i detta sammanhanget är just lösa föremål som de av oss med trädgård eller liknande omger oss med blåser iväg med våldsam kraft vid stormar som denna.

Ett tydligt exempel var alla dessa studsmattor som fått stå kvar över vintern och som sedan förvandlats till livsfarliga projektiler nu under stormen "Laura".
Vi har ju såväl bildbevis och även filmklipp på detta som på ett skrämmande sätt bevisar hur dylika förmål far iväg i en storm. Det handlar om stora krafter i ett oväder. Många skyltar, avspärrningar och soptunnor har farit iväg. Dessutom så har plank, delar av byggnader och träd fallit och raserats. I Halmstad gav en kraftledning vika!

Det må vara knepigt att städa upp på sin tomt och att att montera ned en  studsmatta på hösten för återmontera denna på våren. Men nog så håller dessa längre om de får ligga i ett förråd under vintertid när denna används ringa eller inte alls. Därmed slipper man allvarliga tillbud och en studsmatta som håller i många år till glädje för alla!

Du och jag och oss alla vs. corona...
Vi har nu gått in i en global kris och tillståndet börjar tyvärr allt mer likna ett "krigstillstånd". Och EWP har tidigare genom åren tagit upp händelser som ligger UTANFÖR det rent meterologiska (vädermässiga).

Jag som ansvarig sajtägare kan tyvärr ej undgå att ta upp detta ämnet om corona viruset men måste då läget är något som vi aldrig sett tidigare i modern historia.

Detta kära besökare börjar vi på allvar märka av nu i en värld där "smitto-mörkret" nu sänker sig på allvar och det är förmodligen en jobbig och dyster period som väntar framöver.

Men först så vill jag understryka att en vanlig influensa har fler dödsfall men att BOTEMEDEL saknas mot just covid -19 som smittan heter.

Nu har dock det som började i Kina brett ut sig som en global farsot med oanade följder som du och jag DIREKT börjat att märka av på allvar nu.

Inställda idrottsevenemang eller spel inför tomma läktare blev verklighet sedan regeringen stoppade ALLA folksamlingar på över 500 personer. Detta innebär att allt "roligt" med mer än 500 personer samlade, som vi vill göra när vi är lediga nu förbjudits.

Ännu så får dock mindre krogar och restauranger ha öppet som inte kan ta in över 500 personer. Eller också så kan man begränsa besöksantalet och även avståndet mellan främmande personer.

Man talar om ett "säkerhetsavstånd" på minst en meter. Men hur går det på tåg, tunnelbana, spårvagnar och bussar? Denna diskussion tänker undertecknad dock ej fördjupa sig i här.

Nu måste vi vara lyhörda och ta vårat ansvar...
Men nu måste vi verkligen lystra till för att lösa denna krisen som vi just nu drabbats av och detta ÄR verkligen tufft och kräver mycket av oss alla! Nyss stängde Danmark sina gränser mot Sverige och tidigare har såväl U.S.A. , Polen, Tjeckien, Turkiet med flera länder vidtagit samma åtgärd. Italien och även Spanien är nu länder som helt eller delvis lamslagits av covid -19. Fler länder lär nu följa efter inom kort med att stänga sina gränser, troligen även Sverige så småningom.

Arbetsplatser, vissa skolor, teatrar, biografer stängs. Festivaler och musikevent ställs in liksom stora mässor. Undertecknad fick så sent som fredag 13/3 (!) reda på att Nordbygg, -en stor branschmässa för byggfolk ställts in på obestämd tid. Resandet kringskärs nu också kraftigt där flygbolagen marksätter sina flygplan och krisen blir allt mer omfattande. Många flygbolag står nu nära konkurs. Samma gäller för hotell, restaurang och turistnäring som nu drabbas hårt.

Samma gäller för börserna världen över som störtdykt. Detta är en ytterst farlig situation. Man kan ifrågasätta allt detta men mycket handlar tyvärr om panik och vi kan skala ned detta till vår egna nivå, när man nu börjar att se gapande tomma hyllor runt om i landet.

Hamstring är ett nedärvt beteende som vi tyvärr har svårt att motstå i ofärdstider. Vi som normalt är solidariska handlar nu helt irrationellt och hamstrar t.ex. varor som ej har någon långvarig hållbarhet.

Mjölk och mejerivaror är exempel på detta och många har nu förfärat få vända om UTAN dessa varor sedan människor före dom, i panik hamstrat på sig. Detta om uppförande är inget EWP ska lära ut att bemästra men ett gott råd är civilkurage och att uppföra sig som man lärde sig i England under andra världskriget under mottot:

"Keep Calm and Carry On!" - Detta är en slogan som likt "En Svensk Tiger" står sig än idag. Vi måste sansa oss och tänka klart och beslutsamt och INTE gripas av panik.

Sverige är ett FANTASTISKT LAND med mycket natur där vi så gott som alla lätt med hjälp av allemansrätten kan komma ut i skog och mark. Detta är med tanke på att en av Sveriges GYM-kedjor slagit igen. Fler gym, simhallar och friskvårdsanläggningar riskerar att följa efter. Byt därför ut gymmet mot rejäla promenader i skog och mark istället så länge krisen varar.

Det här är trots allt ÖVERGÅENDE men vi måste ALLA hjälpas åt att komma förbi denna kris. Att stanna hemma vid minsta symptom som möjligen kan härledas till covid -19 samt hålla ytterst god handhygien är ytterst viktigt också. Karensdagen är tillfälligt bortplockad dessutom!

Alla råd på hur vi ska bete oss mot varandra finns numera väl presenterat i massmedia och på webben. Så mer om detta med råd och tips blir det ej här och nu men nedan finns en länk till Folkhälsomyndigheten.

Hur länge kommer krisen att pågå?
Ja detta undrar många men tyvärr så är detta med corona-krisen ett "levande dokument" rent bokstavligt talat. Men i Kina börjar nu många sjuka tillfriskna vilket åter sätter fingret på att det alltså INTE handlar om en modern form av digerdöden!

Detta är verkligen att understryka. Men vi måste alla hjälpas åt att styra upp det hela, även om vår tillvaro riskerar att kringskäras ytterligare. Att inte fritt kunna resa och umgås är givetvis ett mycket svårt slag mot oss alla. Därför är det så viktigt att vi alla hjälps åt att bemästra detta svåra krisläge.

EWP håller ångan uppe precis som vanligt!
Helst så hade undertecknad UNDVIKIT att skriva dessa raderna här ovan om coronasmittan, då många är "less" på hysterin kring denna. Men ibland måste man ta obekväma beslut vilket skett tidigare. Så var det år 2005 när tsunamin slog till i Asien och som drabbade så många svenskar.

Inte heller en tsunami är väderrelaterad och likt vulkanutbrott så är detta däremot en så kallad "natur-händelse". Corona-covid 19 är också en natur-händelse då det handlar om ett virus utom kontroll just nu,-bör tilläggas.

Men fokus kommer dock ALLTID ligga på väder här och väderrelaterade händelser här på EWP. Men när det är riktigt allvarligt som nu, så måste man tillfälligt släppa detta fokus för ett ögonblick.Den enda vintern som undertecknad upplevde 2019-2020, var i New York och på Broadway 18 december 2019.

Om cirka 1,5 månad så startar de reguljära åskriskprognoserna!
Vi har nu passerat vintern över lag, även om det inte blev någon vinter för södra Sverige, där hösten övergick direkt i meterologisk "vår".

Kring 1:a maj så inleds åsksäsongen och därmed så startar de reguljära åskriskprognoserna på allvar. Vi hoppas på en ljus och fin sommarsäsong där allt det tråkiga efterhand bleknar bort med det tilltagande ljuset!

 


 

Tack för ordet! - Högakningsfullt

S. Johansson - Sajtägare.

Länk till Folkhälsomyndigheten HÄR

Länk till Dagens Nyheter HÄR

 

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (1):
Fler nyheter