.:: Just nu
Online: 17 | Inloggade: 37


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


20 mars 2020 02:26
Vårdagjämningen ger oss alla ljuset tillbaka!

Vintern släpper nu sakta greppet om vårt avlånga land och i södra Sverige inföll aldrig vintern utan övergick i vår direkt. "Våren" räknas då från den 15 februari och även om det blir kallare efter detta datum så räknas detta blott som bakslag. Det har varit milt och enorma regnmängder har fallit över södra Sverige de senaste månaderna och detta har varit välbehövligt! Som det verkar nu så ser det ut som att de flesta vattenmagasinen, även de lite större nu är välfyllda. 2018 års torka var nära att torrlägga även större vattenmagasinen och denna torrläggning höll i länge! Men nu har de flesta vattenmagasin såväl små som stora fått en rejäl påfyllning och vattennivåerna är normala och t.o.m. över de normala på många håll.

Massor av snö!

I norra Norrland så har rekordstora snömängder fallit och i Kiruna har inte mindre än 325 cm snö fallit. Detta är osannolika mängder och beror på ett otal lågtryck som fört med sig snö in över fjällvärlden och norra Norrland! Länk

Fredag 20 mars är datum för vårdagjämningen i år!

Vårdagjämningen innebär att fördelningen av dygnets ljusa och mörka timmar är lika över hela jordklotet. Och vårdagjämningen infaller som sagt den 20 mars och därmed så närmar vi oss onekligen det en del avskyr eller många andra här på EWP längtar efter. Nämligen den egentliga åsksäsongen. Även om det just nu verkar en aningen avlägset dit till denna så kan det hela gå mycket snabbt. Redan har de första urladdningarna registrerats i södra Sverige i samband med ovanligt kraftiga oväder redan i januari. Nu senast i samband med stormen "Laura" i början av mars! I maj så startar våra reguljära åskriskprognoser i vanlig ordning.

Söndag 29 mars så är det dags för sommartid!

Sista söndagen i mars så är det åter dags att ställa fram klockorna och enligt pågående beslut inom EU så kan det bli en av de sista gångerna detta sker. Men vissa oklarheter finns ännu så helt säkert är inte beslutet om att skrota idén med att ändra klockorna. Söndag 25 oktober så återgår vi till vintertid som egentligen benämns "normaltid".

Påsken är en rörlig högtid! -Och vi närmar oss!

Nu är det ett tag sedan vi hade lediga och "röda dagar" om man undantar de lyckliga som kunnat hålla sportlov. För de flesta har det varit en lång mörk period med mestadels arbete utan några "kul" avbrott. Särskilt denna tunga vinter som varit mörk och snöfattig i söder.

Förr i tiden var denna perioden den allra värsta i det gamla bonde-Sverige. Svält och umbäranden präglade stora delar av landets befolkning under denna perioden. Orsakerna var många men missväxt sommaren innan och dåliga skördar innebar att fodret var så gott som slut för djuren liksom säd för mjöl och bröd. Korna mjölkade dåligt och lika illa var det med hönsen som hade svårt att producera ägg.

Kort och gott var det riktigt eländigt och miserabelt. Inte undra på att denna dystra tid i folkmun kallades för "ox-veckorna" och detta då tiden mellan jul och påsk var lång. Även i år är det rätt långt till påsken beroende på fullmånen i förhållande till vårdagjämningen!


Tussilago (hästhov) börjar nu synas med sina gula blommor på många håll.

Påsken är en rörlig högtid och beror på följande knepiga uträkning:

Den bakomliggande uträkningen är lite komplicerad, men en minnesregel är: Påskdagen är första söndagen efter första fullmåne efter vårdagjämningen. Vårdagjämningen – dagen då natt och dag är lika långa – inträffar alltid mellan 19 och 21 mars. Påsken kan därför bara infalla under perioden 22 mars till 25 april. I år är påsken ganska "normal" och infaller med påskdagen den 12 april och inleds med långfredagen den 10/4. Nedan finns en länk som förklarar detta varför påsken är en rörlig högtid. Om själva påsken återkommer vi till på EWP lite längre fram. Wikipedia om påsken HÄR

Upptäck vårt fantastiska Sverige under 2020!

Nu är vi alla mer än väl överinformerade om vad som råder och det gäller alltså "C-ordet" som är minst lika förhatligt som "B-ordet" är för britterna och då vet ni alla vad man talar om! Dock avråds man att åka TILL storstadsområdena (se nedan)

Läget blir allt mer kärvt och vårt grannland Finland införde undantagstillstånd vilket ej har skett där sedan andra världskriget! Hos oss så har skolor stängt liksom i Storbritannien med flera länder.

Men mitt i allt detta elände så är människors uppfinningsrikedom stor där folk ute i världen har haft uppvisningar och sång från sina balkonger. De har stått och gymmat från desamma. Att "joxa med trasan", att kicka med en boll inomhus eller i detta fallet en toarulle anspelar på humorn som trots allt finns. Samtidigt som man som inlåst kunnat ge sig möjlighet att röra på sig. På många håll applåderas också sjukvårdspersonalen som helt lyfts fram från kulisserna. Dessa ÄR ju de sanna hjältarna som inte alltid har gynnats gällande t.ex. lönerna. Men här i generösa och glest befolkade Sverige behöver vi inte sitta fast inomhus om man är frisk.

Upptäck moder Svea!

Ja nu gäller det att komma ut och återupptäcka vårt avlånga fina land med all sin skog, sina fina kuster, skärgårdar, sjöar, berg och fjäll! Man behöver sannerligen INTE vara sysslolös utan tvärt om. Låt oss alla gå ut i vår fina natur och upplev denna.

Gå ut i skogen och upplev alla vårtecken som nu kommer slag i slag. Beroende på var du befinner dig så så har ju våren nått olika steg. Uppe i norr finns ännu såväl snö som is. Vid Hornborgarsjön i Västergötland och sjön Pulken i Skåne samlas nu tranorna för fullt. Men kolla noga om det finns restriktioner berörande folksamlingar i nuvarande rådande läge!

Vi har alltså ett rikt fågelliv som nu tar fart när såväl flyttfåglarna anländer och våra stannfåglar förbereder sin häckning. Självklart så rör man sig varsamt ute i skog och mark så att man inte spolierar just fågelhäckningen.

Likaledes att man iakttar de restriktioner som gäller för nationalparker och naturreservat. Att ta med hunden ut i skog och mark är perfekt men den bör/ska vara kopplad. Glöm ej att ta upp efter hunden heller.

Är man van vid skog och mark och är kunnig så kan man kanske få uppleva ett orrspel eller ett tjäderspel. Men då måste man vara ute när det ljusnar. Detta är vår fina allemansrätt som ger oss denna förmånen!


Vackra ängsmarker och vattendrag i solsken lockar till vårliga upptäcksfärder.

 

Ta ditt spö och gå och fiska!

Detta sjöng Per Gessle redan år 1997! Själv är undertecknad en passionerad sportfiskare sedan barnsben och sportfisket kan man alltid "falla tillbaka på" när allt annat sviker. Att få komma ut i naturen och "blöta en lina" passar så gott som alla: Man eller kvinna, ung som gammal, rörlig eller med rörelsehinder. Där finns plats för alla. Galtsjön i Blekinge och fiske-camper som t.ex. Hökensås har anpassade fiskeplatser för dig med rörelsehinder!

Att ha en stor fisk på som man inte har sett ännu under drillning är bland det mest spännande man kan uppleva. Att meta en fisk är oerhört avkopplande och den engelska fiske-gurun Isaac Walton sa följande om mete med flöte: "Att se ett flöte guppa på vattnet är det mest avkopplande som finns men att se samma flöte försvinna är det mest spännande och upphetsande att se!"

Så sant... Och utmed våra kuster väntar nu ett grandiost kustfiske på havsöring. I våra älvar och åar ett fantastiskt öring och laxfiske eller varför inte en skärgårdsgädda. Ett otal put and takevatten ger möjlighet att fånga regnbågsöring. I Öresund går turbåtar ut där man får en trevlig dagsutflykt om det ej finns restriktioner, eftersom man samlar flera människor på en mindre yta.
Gör gärna vid din båt och gå till sjöss, om du har en sådan!

Äger du en båt så är ju våren här när man fixar med båten och det är lätt att "slösa bort" många timmar med att feja och putsa på sin fritidsbåt vare sig det är en segelbåt, en snipa eller motorbåt för nöje och sportfiske!

Isarna ligger fortfarande i norr!

Pimpelfiske i Norrland efter sik, öring, röding och harr är en annan sysselsättning som är mycket uppskattad nu på vårkanten! Kikmete efter röding och harr på en renfäll i vårsolen är en sann klassiker som är populär kring påsken.

Återutsätt din fisk om du vill värna för framtiden!

Idag så är även ett så kallat "Catch & Release fiske (C&R) mycket populärt så man kan mycket väl återutsätta en fångad fisk. På så sätt värnar man om naturen och utmed Östersjön så är bestånden av gädda och abborre hotade och metoden att återutsätta fisken innebär en kurs mot ett livskraftigare och hållbarare bestånd. Men att ta upp en fisk då och då är inte dumt för att kunna unna sig till middag eller liknande! Härmed så fick man slå ett slag för vårat sportfiske som har bortåt 1,5 miljoner utövare i vårat land.

 


Vitsipporna blommar snart på en plats nära dig...

Gå-Lunka-Löp!

Ett otal nationalparker, naturreservat och vandringsleder står oss alla till buds nästan oavsett var du befinner dig i Sverige. Inga andra länder med undantag av Norge och Finland kan bjuda oss lika generöst!

Gå ut och gå, motionera, lunka (jogga) eller löp, alla våra fina motionsspår står till buds när många gym, motionshallar och simhallar slagit igen.

Skogen sjöarna, markerna och haven får oss att för en stund glömma de svåra prövningar vi alla nu kanske genomgår. Ett hårt slag är att kanske inte få träffa en del av våra nära och kära och gamla som redan är svaga och själva har det mycket svårt. Men ett samtal, Facetime eller Skype kan lätta upp det hela för andra tider kommer som är bättre.

Låt oss möta våren med jämnmod!

Det ÄR svårt för många av oss just nu och många prövningar väntar. Men låt oss hjälpa varandra och lyd de uppmaningar och restriktioner som proklameras av våra myndigheter. Vi har ännu en stor rörelsefrihet och ta väl vara på denna för nu är ljuset större än mörkret trots allt!


 

EWP OM CORONA - KRISEN...

Tyvärr några avslutande rader här om den galopperande corona krisen.
Som ni alla vet så fortsätter läget att förvärras globalt och även i Sverige. Men värst i Europa är när detta skrivs i Italien där ofattbart många, 3400 personer, nu strukit med i virus-epidemin! Främst är det äldre människor som varit multisjuka. Men rent allmänt så innebär denna farsot att storstäder som London, Paris, New York och liknande städer nu förvandlats till spökstäder sedan många nu tvingas hålla sig hemma och inne. Bättre går det för Kina där inga nya inhemska fall konstaterats de två senaste dygnen.

Skolor stängs och man avråds nu att resa INOM Sverige!

Det hela har dramatiskt förvärrats även inom Sverige och i storstadsregionerna blir nu situationen allt värre. Man avråds därför att INTE resa till dessa då smittspridningen riskerar att öka ännu mera. Man vill hålla den så kallade "puckeln" av sjukdomsfall så flack som möjligt, för att sjukvården ska kunna bära bördan. Blir puckeln för stor så riskerar sjukvården att kollapsa. Problemet med denna globala corona-pandemi är att vi nu tassar på okänd mark och att förhållanden ändras timme för timme. Rekommendationer som proklamerats kan dras tillbaka, ändras eller komma ut på nytt. Det otäcka är osäkerheten beroende på smittan. Många laboratorier runt om i världen arbetar också för högtryck för att hitta ett vaccin. Såväl nya substanser som gamla vaccin testas i jakten på en snar lösning.

Råden som tjatas igen men som är nödvändiga: 

1 - Bege dig INTE ut om du är sjuk!

2 - Nys i armvecket eller i en näsduk.

3 - Tvätta händerna ofta och glöm ej tummarna.

4 - Rikligt med tvål och varmvatten gäller.

5 - Sprita händerna om du inte kan tvätta dig.

6 - Tänk på att riktig handtvätt med tvål och vatten är bättre än handsprit

Bygg dammar för ryktena och luras inte av falsk information!

Tyvärr så sprids falsk desinformation om covid -19 och på nytt är det i huvudsak ryska "trollfabriker" och illvilliga element i sociala medier som sprider lögner. Därför så ska man lyssna på myndigheterna i första hand och på radio, TV samt betrodda källor på webben. Det finns nu en källkritik-byrå som man kan gå in på där man snabbt kan se vad som är sant eller falskt. Om någon person enligt en källa gjort ett påstående så kan man googla på denne och se om detta stämmer.

Onda bedragare utnyttjar situationen!

 


Tyvärr så har mindre nogräknade bedragare sett sin möjlighet till bedrägliga beteenden och bondfångeri. Främst så handlar det om personer som "vill hjälpa till" med t.ex. handla åt äldre som nu tvingas isolera sig. I ett annat beskrivet fall på Källkritikbyrån så påstod sig Folkhälsomyndigheten vara på väg hem till en person för att "topsa denne". Man frågade då om Bank-ID och bluffen avslöjades snabbt av den drabbade som sa: "Ska jag Swisha också?" Den skumma uppringaren lade då snabbt på!  Man är givetvis i detta avseendet som synes bara "mån" om att komma över kreditkortsuppgifter för att länsa personkonton. Se därför upp för dessa hyenor i mänsklig gestaltning.
Man ser också hur vissa skumrask-företag köpt på sig t.ex. munskydd och handsprit för att nu sälja detta till ockerpriser. Dessutom florerar nu försäljning av defekta eller falska produkter som saknar funktion. Nyss gjorde Interpol ett tillslag där massor av sådana falska produkter beslagtogs och konfiskerades. De skyldiga är fast och riskerar höga straff. - Bra tycker vi!

Länk till Folkhälsomyndigheten HÄR
Länk till Källkritikbyrån HÄR

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (2):
Fler nyheter