.:: Just nu
Online: 7 | Inloggade: 38


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


27 mars 2020 23:09
Nu byter vi till sommartid! - Earth Hour 2020

Sommartider hej, hej!

Natten till söndag 29 mars så ställer vi om klockorna till sommartid. Kl. 02.00 ställer vi FRAM klockan en timme. Vi får då sova en timme mindre, men den "försvunna timman" får vi ju tillbaka i höst igen.
EU röstade om tidsomställningen!
För knappa ett år sedan inföll den förra påskhelgen som var rätt sent den 20 april. Men i år behöver vi ej vänta fullt så länge då påskafton infaller lördag 11 april. Tiden för omställning av klockorna är dock samma för varje år, d.v.s. sista söndagen i mars. Under 2019 hade EU-parlamentet röstat genom förslaget att slopa tidsändringen, men det sker inte heller i år.

Nu ställer vi fram utemöblerna och då ställer vi fram timvisaren med en timme är en enkel tumregel för omställning till sommartiden.

Vi ställer sannolikt om klockorna för sista gången 2021
I och med 2019 års EU-besked är det nu upp till varje land att helst under det närmsta året bestämma vilken tidszon man vill tillhöra. Förslaget godtogs i kammaren med 410 ja-röster, 192 nej-röster och 51 nedlagda röster, enligt Dagens Industri.
Förslaget från EU är att de länder som vill behålla en permanent sommartid ska ställa om klockan för sista gången i mars 2021. Omvänt, de som istället vill ha normaltid ska ställa om i oktober 2021 för sista gången. Om EU-missionen anser att tidsplanen inte skulle hålla kan förslaget istället börja gälla år 2022. Länk till Kalender 365 om vilka datum som gäller för sommartid och normaltid HÄR
För att undvika problem på den inre marknaden vill ledamöterna att EU-ländernas regeringar ska integrera och anpassa besluten om tidsomställningarna. Enligt EU:s schema bör varje land senast i april 2020 bestämt sig vilken tid man vill använda, skrev Svenska Dagbladet.
Det som nu stökar till allt är den pågående corona-krisen och att britterna lämnade EU i januari 2020. Men troligtvis påverkas dock ej beslutet speciellt mycket berörande sommartidens vara eller icke vara. Söndag, 25 oktober 2020 återgår vi ännu en gång till normaltid som vintertid egentligen benämns som.
Läs även mer om sommartiden HÄR


Earth Hour infaller i år lördagen 28 mars
(Bilden tillhör Världsnaturfonden - Länk HÄR )

På lördag den 28 mars kl. 20.30 infaller årets Earth Hour som är en internationell kampanj för att uppmärksamma klimatfrågan, drivet av Världsnaturfonden.
Earth Hour hölls för första gången den 31 mars 2007 i Sydney, Australien, på uppdrag av bland annat Världsnaturfonden. Redan 2008 blev det en global kampanj även om Sverige enbart deltog med en kommun, Örebro. Året därpå deltog Sverige officiellt i kampanjen. På vilket sätt kommer DU att delta i Earth Hour denna kväll? Kommentera gärna!
Gå ut och njut av det fina vädret!
På många håll så har ett högtrycksinflytande inneburit kalla nätter men fantastiskt fina dagar i stora delar av Sverige. Nu drar dock en kallfront ned över landet som innebär betydligt kallare väder som kontrast mot de höga temperaturer som rått i veckan. Årets hittills varmaste dag blev +14,3° i Oxelösund följt av +13,7° i Hudiksvall
Denna kallfronten drar med sig regn och blötsnö och därefter betydligt kyligare väder vilket m.a.o. innebär ett rejält bakslag. Det ser dessutom ut att bli blåsigare igen när vi kommer in i nästa vecka, då främst i söder. Längre norrut så kan det på nytt bli en liten påfyllning av snötäcket.
Gräsbrandsäsongen är i full gång, - Se upp!
I norra Sverige ligger ännu snön och lokalt så ligger den djupt med över 3 meter runt t.ex. Kiruna. Men längre söderut är det och har det varit skralt. Trots allt regn så har gräset nu blivit fnöske - torrt och kan ge otäcka gräsbränder. Gräsen bygger faktiskt på just bränder som är dess strategi att snabbt "återvinna" kväve, kol och andra näringsämnen till rötterna. Lättast är då brand där fjorårsgräset snabbt blir till näringsämnen. Var därför varsamma om ni grillar ute i naturen. En ständigt aktuell och uppdaterad karta hittar ni på MSB längre ned på sidan HÄR

EWP:s trettonde säsong närmar sig!
Den 1 maj öppnar vi portarna för en ny högsäsong. Ni ska alla vara hjärtligt välkomna att följa oss även denna sommar! Mer info när det närmar sig.
I coronatidernas tunga tidevarv... - Läget skärps ytterligare!
2020 är ett år som tyvärr inte liknar något annat vi upplevt någonsin tidigare. Vi brottas nu dagligen med den tunga nyhetsrapporteringen och vissa av oss är drabbade.

Tyvärr så skärptes precis läget ytterligare där det tidigare förbudet på folksamlingar över 500 personer ändrats. Folksamlingar på mer än 50 personer är nu förbjudna. Överträdelse kan ge böter eller t.o.m. fängelse.

Ett förbud liknande detta har aldrig setts tidigare i modern tid och innebär en stor inskränkning i vårat privatliv. Tyvärr en nödvändighet då läget fortsatt ser ut att förvärras gällande antalet smittade och även döda som nu överstiger 90 personer enbart i Sverige.
Sjukvården rustar nu med fältsjukhus (!) i de större städerna och inne på Älvsjömässan, av alla ställen, så har ett komplett fältsjukhus byggts upp. Något som får betraktas som något fullständigt osannolikt bara för någon månad sedan.
Nu när påsken närmar sig så vill många fly storstadsområdena för sommarstugan i t.ex. Skåne, Bohuslän, Norrland eller på Gotland. Sommargästerna har i alla år varit välkomna men i år har detta förändrats totalt då oron för smittspridning är stor.
Det hela är bara olustigt och gör allting oerhört svårt att hantera. Oron är givetvis befogad hos små kommuner som t.ex. Sotenäs i Bohuslän eller på en isolerad ö som Gotland där resurserna redan är knappa. EWP har inget råd att ge i detta fallet. Bara sunt förnuft får styra.
Men följande rekommendation ger myndigheterna för närvarande:
"Avstå från icke nödvändiga resor även inom landet"
Ut med oss i naturen på hemmaplan istället!
Bästa tipset är att gå ut i naturen på hemmaplan om man är frisk förstås. Och vi i Sverige har det mycket lättare än många i Europa och på många andra håll ute i världen. Att sitta isolerad i karantän på ett litet (hotell)-rum måste vara mardrömslikt.
Här har vi inte speciellt långt till naturen, om man nu inte bor i centrala Stockholm, Göteborg eller Malmö. Så bege er ut om ni kan men tänk på att hålla avstånd till varandra med en meter. Detta har vi tagit upp innan!
Nu öppnar många uteserveringar!
Ett litet ljus i restaurangmörkret är att många uteserveringar nu slår upp portarna.Dessa rymmer sällan mer än 50 personer. Då får man möjlighet att kunna sitta ute och njuta av en god matbit. Detta är extra positivt sedan buffé-serveringar förbjudits vilket förstås är ledsamt.
Att få en matbit och en god dryck serverad ute i solen är ett sant vårtecken man kan se fram emot. Dessutom brukar maten av någon anledning smaka extra gott utomhus.
Försök att gynna din lokala bygd och "hemestra"!
Många näringsidkare har det mycket svårt i dessa dagar och krisen har slagit hårt mot SAMTLIGA branscher! Allt ifrån Volvo och Scania ned till den lokala frisören, krogen och handlaren.
Därför så är det extra viktigt att stötta den lokala lilla näringsidkaren genom att ta en Take A Way lunch och kanske gå ned någon gång i veckan, om vädret tillåter, och sitta ute för en god matbit och dryck.
Går det så har krogen ordnat med sittplatserna så att man kan sitta inne och njuta av matbiten och drycken när vädret är sämre.
Keep Calm and Carry On!
Detta har sagts innan, men tål att upprepas: Håll huvudet kallt och grips inte av panik. Är du sjuk så stanna inne och ta hjälp med hemleveranser av mat. Denna tjänsten har växt lavinartat den sista tiden. Är du äldre så finns lokala initiativ där du kan få maten hemkörd utav idrottsföreningar, Taxi o.s.v.
LÅT BLI att besöka de äldre och sköra som INTE tål detta elaka virus utan ring, skypa eller använd Facetime istället. Låt livet bli en njutning i möjligaste mån för nu spirar våren ute i naturen!"
Avslutningsvis...
Då vi ännu ej vet hur denna farsot fortsätter att grassera så kan ytterligare restriktioner (sannolikt) väntas. Det allra värsta med ett totalt utegångsförbud är en mardröm vi INTE vill vare sig se eller uppleva...
Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (1):
Fler nyheter