.:: Just nu
Online: 10 | Inloggade: 37


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


14 april 2020 16:44
Flertalet tornado har dragit fram över södra USA!

Untitled document

Medan vi i Sverige har coronapandemin och har haft hårda vindbyar i påsk är läget betydligt tyngre i U.S.A. där tornado säsongen nu är igång på allvar.

Främst har de sydliga delstaterna som Louisiana, Texas, Oklahoma, Mississippi, Arkansas samt Alabama drabbats hårdast. Givetvis kommer dessa virvelvindarna som extra sten på börda i ett redan så hårt prövat U.S.A. i samband med corona-pandemin. Värst verkar staden Monroe i delstaten Lousiana drabbats. - Se filmklipp nedan.

Kall luft från Klippiga Bergen krockar med varm luft från Mexiko och Mexikanska gulfen.

Orsaken till dessa otäcka virvelstormar är mötet med den varma luften från söder som kolliderar med mycket kall luft från Klippiga Bergen och sätts i rotation i samband med kraftig åska.

Man får då mezo-cykloner som är snabbt roterande bymoln där virvelvindar söker sig ned mot marken med ett extremt lågt lufttryck. Skadorna blir brutalt omfattande. Man mäter styrkan enligt Fujita–Pearson skalan där man går från F0 till F5 där "F5" är de största virvelvindarna.

På senare år har ännu större tornados observerats så att man funderar på att lägga till ytterligare ett steg (F6) men detta har ännu ej skett. I Sverige och i Norden ligger som regel våra tromber på F0 - F1 och någon enstaka genom tiderna möjligen på F2.

Därmed så talar vi om mycket våldsamma och dramatiska oväder där de kraftigaste tornadona kan lyfta tåg av rälsen och slunga iväg personbilar upp i luften. Bebyggelsen förintas ofta fullständigt och man får söka skydd under jord i speciella tornado-skyddsrum.

När folk ej har hunnit ned i skyddsrummen så har de ibland sökt skydd i sina badrum som ofta är av kraftigare konstruktion än resten av huset. Tyvärr så fruktar man att ovädren kommer att fortsätta över området i U.S.A. de kommande dagarna.

Sverige saknar tack och lov underlag för tornados

Som väl är så är Skandinaviska halvön för liten för denna typen av våldsamma oväder. Istället så uppträder tromber sommartid i samband med kraftig åska särskilt i juli och augusti. Över hav ser man så kallade "skydrag" (mindre havstromber) som är nära besläktade med tromberna i samband med kraftig åska. Men även här har man sett att intensiteten på tromberna verkar att öka på senare tid.

Några länkar:

SVT - Filmklipp HÄR

TV 4 - Filmklipp HÄR

CNN - Länk om senaste tornadona HÄR

CNN Filmklipp HÄR

Vackra halofenomen de senaste dagarna!

Före och efter påskhelgen har fantastiska halofenomen kunnat beskådas på många håll i södra Sverige. Orsaken är att mycket höga moln av typen cirrustatus med iskristaller som är hexagonala (sexkantiga) skymmer solen.

Då dessa är tunna så lyser solen igenom rätt obehindrat men solens strålar bryts på ett sådant sätt att "bi-solar", vädersolar (Eng. "sun dogs") bildas. Mest känt i historien är målningen i Storkyrkan, Stockholm "Vädersolstavlan" då fenomenet var extra starkt år 1535.

Tavlan ser närmast surrealistisk ut men fenomenet är väl avbildat i konstverket. Man talar om ett lite ovanligare fenomen som sågs i Skåne 14 april 2014 som går under namnet "Parhelic circle där en enorm cirkel på himlavalvet har bildats.

Man får också flera bisolar precis som på Vädersolstavlan som benämns pseudo-bisolar vilket också är ett komplext och fantastiskt fenomen.

Bilden ovan är tagen tisdag förmiddag 14 april och visar komplexa brytningsfenomen i luftlagren där  just parhelic circle förekommer!

Wikipedia om halofenomen HÄR

Wikipedia om Vädersolstavlan HÄR

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter