.:: Just nu
Online: 19 | Inloggade: 37


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


31 maj 2020 21:41
Över 30 grader idag - men nu kommer åskan! (Uppdaterat)

Uppdaterat 1/6 kl. 21.30: Idag klättrade temperaturen över 30 grader för första gången i år! Delsbo i Hälsingland fick hela +30,4 grader följt av +30,1 i Torpshammar. Värmen stannar kvar i morgon, men sedan är den väck för denna gång. 

Vi fick också, helt enligt våra prognosmodeller, en del värmeåskväder en bit in från Norrlandskusten och i inlandet i södra och mellersta Norrland. Detta är nog bara en försmak mot vad som kommer i morgon tisdag. Prognoserna visar fortsatt på en lång och ganska aktiv linje med kraftiga regn- och åskskurar genom större delen av landet, något smalare band i söder och något bredare i Norrland.

Räkna dock med ganska kortvariga men snabbt utvecklande åskväder då vi inte har någon större vindskjuvning, vilket gör att inte cellerna kan organiseras tillräckligt. De växer upp och faller ihop av sig själva. Däremot kan det i samband med cellerna bli fråga om stora regnmängder på kort tid, byiga vindar och kraftiga urladdningar.

Det aktiva bandet med regn och åska ser ut att ligga ungefärligt från östra Skåne och Småland i söder till Västerbotten och Norrbotten i norr. Berörda områden däremellan är delar av Östergötland, Närke, Västmanland, östra Värmland, Dalarna och Jämtland. (Närmare detaljer finns specifikt i åskriskprognoserna).

Exakt var skurarna och åskan kommer att träda fram är givetvis extremt svårt att precisera. Följ gärna radarbilder och se rörelserna på skurarna. Det finns även livekartor för blixtnedslag att kika på mobil eller dator.

Följ åskriskprognoserna län för län här på EWP och håll koll på eventuella varningar. 


Ursprunglig artikel: Pingsthelgen 2020 blev en mycket varm historia. Idag, söndag, klättrade temperaturen upp till en bit över 25 grader och värmen ser ut att stanna ett par dagar till. Det som händer är dock att kalluften i öster ser ut att blanda sig i högtryckets dominans och därmed skapar instabilitet i luften. Den pressas västerut och kommer som det ser ut att placera sig i de centrala delar av landet från och med tisdag.

 

Nära på 30 grader

Idag toppade Torpshammar i Medelpad med hela +27,3 grader, följt av Forse i Ångermanland med +26,8 grader. Men frågan är hur väl detta står sig mot rekorden? Faktum är att det svenska majrekordet för Norrland är +30,6 grader i Överkalix den 31 maj 1971. För hela landet i stort lyder rekordet +32,5 grader i Kalmar den 28 maj 1892 samt 27 maj 1892 i Kristianstad. (Källa SMHI: https://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/svenska-temperaturrekord-1.5792)

Frågan är hur nära 30 grader vi kommer innan högsommarvärmen är över för denna gång? 

I morgon måndag ser de högsta temperaturerna ut att hamna någonstans i Svealand eller inre/östra Norrland med 28, möjligen 29 grader. Senare under eftermiddagen sjunker temperaturen lokalt då det väntas dra igång en hel del åskskurar (mer om detta nedan).

På tisdag får vi mer skuraktivitet i landet och områdena med de högsta temperaturerna krymper. Men troligen blir det även under tisdagen 28-29 grader som mest i delar av inre Svealand eller nordvästra Götaland, beroende lite på var skurarna hamnar och var solen får lysa. Därefter sker en successiv sänkning av temperaturerna överlag.

Åskrisken ökar

I takt med att svalare luft försöker attackera österifrån kommer vi att få ett rätt oroligt lufthav med uppbyggnad av stackmoln på dagarna som utvecklas till både skur- och åskmoln. Redan under måndagseftermiddagen och kvällen kan de första åskvädren dyka upp i ett område från Gästrikland/Hälsingland upp till Västerbotten. De flesta väntas dock mattas av och försvinna till natten.

Under tisdagen attackerar den svalare luften på allvar och det lär bildas en hel del regn och åska över de centrala delar av landet, alltså nord-sydligt genom de inre delarna från norr till söder. Exakta positionen på detta är svårbedömt och lär kunna skilja mellan olika prognosmodeller och körningar. Anledningen till osäkerheten är placeringen av högtrycket. 

Om högtrycket flyttas lite västerut så kommer de ostliga vindarna att även kunna drabba de västra delarna och då blir det åskrisk även här. Mest sannolikt är dock scenariot i stycket ovan och det kan till och med bli en del kraftigare åska här och var. Vi har dock en snål vindskjuvning vilket betyder att cellerna kommer att få svårt att organisera sig, så förmodligen blir det snabba impulsceller (värmeåskväder) som inte lever kvar länge.

Framåt onsdagen behåller vi det något ostadiga vädret med regn- och åskskurar lite varstans i landet. Exakt position omöjligt att säga i dagsläget. Framåt fredag och lördag närmar sig dessutom ett lågtryck med fronter sydvästifrån som ska vara med och leka i luftmassorna. Återstår att se hur åskrisken blir då.

Nyhet på Instagram!

Från och med 1 juni och tillsvidare kommer medarbetarna Simon och Anton lägga ut dagliga väderprognoser på EWP:s Instagramsida för de olika landsdelarna. Så om du inte redan följer oss där, så gör det nu! Där finns även lite mer info om denna nyhet.

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter