.:: Just nu
Online: 8 | Inloggade: 37


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


7 juni 2020 01:51
TIDEN ÄR INNE FÖR NATTLYSANDE MOLN!

<<< BILD - Nattlysande moln över Göteborg natten till 7 juni 2020.

Sommartid från slutet av maj och så sent som början av september kan man se nattlysande moln. Detta är moln som ligger mycket högt upp i atmosfären och ligger högst upp av alla molnslag. Dessa brukar vanligtvis ses från början av juli eller strax efter midsommar. Men i år är dessa väldigt tidiga.

Molnen är så tunna att de ej syns dagtid men på natten när luften är klar så kan de synas tydligt då de ligger så högt att solen kan belysa dessa som befinner sig i mesosfären på ca 50-85 km ovanför jordytan.

Mesosfär (från grekiskan mesos = mellan och sphaira = klot) är lagret i jordens atmosfär direkt över ozonlagret och direkt under termosfären. Mesosfären ligger mellan 50 km och 80–85 km ovanför jordytan – den övre gränsen kallas för mesopausen.

Inom mesosfären minskar temperaturen med höjden. Eftersom mesosfären ligger ovanför den maximala höjden för flygplan och höghöjdsballonger och samtidigt under den minimala höjden för rymdfarkoster är den en av de minst utforskade delarna av atmosfären – mesosfären kan utforskas enbart genom fjärranalys eller via sondraketer. Vindhastigheten i mesosfären är i medeltal 60–80 m/s.

Under tre år i början av 1960-talet sköts raketer upp från Kronogård, (Esrange), i  Lappland för att undersöka nattlysande moln. Projektledare var Lars Rey och vetenskaplig ledare professor Bert Bolin.

Källa: Wikipedia

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter