.:: Just nu
Online: 12 | Inloggade: 37


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


8 juni 2020 22:15
Väderutsikt inför midsommar 2020 (UPPDATERAT 2)

UPPDATERAT 13/6 KL. 12.13: Om en vecka är det midsommardagen men fortfarande är väderprognosen ganska osäker. Det mesta talar dock för att vi får en väldigt varm midsommar och att högtrycket bestämmer vädret med sol och höga temperaturer. Däremot finns det en osäkerhet i det lilla lågtryck som ser ut att snurra upp över Baltikum i början av nästa vecka. Detta kan beröra Östersjölandskapen med välbehövligt regn och betydligt lägre temperaturer under måndag, tisdag och onsdag. 

Exakt vilken bana lågtrycket tar och hur långt in över Sverige detta når är i nuläget väldigt svårt att svara på. Ett scenario kan vara att det inte alls berör oss utan håller sig på behörigt avstånd, eller så tar det fart och ger tillfälligt ostadigt väder i en stor del av södra Sverige.

Det troliga är att det blir något där mittemellan och att högtrycket vinner tillbaks mark lagom till torsdag och fredag igen. Då skulle vi kunna få en midsommarafton med övervägande soligt väder med en temperatur på allmänt över 25 grader. Allra längst i norr kan det dock bli något svalare i närheten av fronter och andra lågtryck.

Efter att vi har sett lågtryckets bana och omfattning i början av nästa vecka, kan vi förhoppningsvis börja att ge betydligt säkrare midsommarprognoser.


UPPDATERAT 11/6 KL. 00.30: En högtrycksrygg växer just nu in över mellersta och norra delarna av landet och kommer ge en solig och varm torsdag. I delar av Västsverige möjligen uppåt 26-27 grader senare under eftermiddagen. Samtidigt har vi orosmoln i sydost som vi måste ha stenkoll på.

 

Moln- och regnområden ligger nämligen på andra sidan Östersjön och som kommer att röra sig ut över havet under torsdagen i en riktning mot Sverige. Men det är inte förrän under torsdag kväll och natt mot fredag som nederbörden väntas dra in över södra och sydöstra Götaland. Exakt när, vilken bana och hur mycket regn som kommer är ännu ganska osäkert! Det är också svårt att säga hur mycket åska som kan finnas i detta. Följ åskriskprognoserna under torsdagen och vidare uppdateringar här på hemsidan, Facebook och Instagram!

Sedan under fredagen och lördagen väntas området med moln, regn och möjligen åska fortsättningsvis beröra södra Götaland men det är osäkert hur pass långt norrut nederbörden kommer och hur väl högtrycket håller emot norrifrån.

I övrigt en solig och mycket varm helg med högsommartemperaturer på flera håll. I början av nästa vecka kan vi börja passera 30 grader och högtrycket ser ut att ligga kvar ända till midsommar. Då verkar det som att betydligt svalare luft vill försöka tränga på norrifrån, men kom ihåg att det är väldigt långt dit och att prognosen hinner att ändras flera gånger!

Ingen mätbar nederbörd finns i prognosen, annat än i södra Götaland, de närmsta 7-8 dagarna. Risken för bränder i skog och mark kommer att vara extremt stor och redan finns flertalet eldningsförbud utfärdade - och fler kommer garanterat!


Ursprunglig artikel 8 juni 22.15: Det återstår lite mer än en vecka till midsommar och som vanligt börjar vi på EWP redan få mängder med frågor och kommentarer hur väderutsikten ser ut inför den så viktiga väderhelgen. I år är läget extra osäkert då vi har ett mäktigt högtryck med het luft i öster som kommer att dra in över Skandinavien, men frågan är om det håller i sig ända till midsommar?

Värme i öster förskjuts västerut mot oss

En tid har ett mäktigt högtryck legat över Ryssland och gett här mycket höga temperaturer. I gränsen mot den svalare luften finns flertalet kraftiga åsk- och regnväder och i morgon tisdag ligger den gränsen genom västra Ryssland och ner över Baltikum och en sväng in över Centraleuropa. Denna gräns förskjuts allt längre västerut de kommande dagarna och kommer så småningom även in över Skandivanien, med andra ord så kommer vi få högtrycksinflytande med successivt varmare och soligare väder.

Under onsdag kväll och torsdag verkar gränszonen med regn och blåst dra in över södra Götaland samtidigt som högtrycket gör entré i norr. Det är osäkert hur mycket åska som kommer att utvecklas i regnet, men det mest sannolika och troliga är att den mesta av åskaktiviteten kommer att gå söder om Östersjön och ner över kontinenten. Men detta är något som bör följas upp noggrant, för prognosen kan fortfarande ändras!

Norr om denna gräns har nu högtrycket som sagt gjort entré med stigande temperaturer. Exakt hur långt norrut regnet når är också ganska osäkert. Det kan också missa södra Sverige helt, det är inget omöjligt scenario. I så fall skulle högtrycket göra entré även i södra Sverige på torsdag med gränszonen söder om Sverige. Men enligt dagens prognos så kommer regnet beröra delar av södra Götaland.

I och med det torra vädret i högtryckets intåg ökar brandrisken och den ser ut att bli mycket stor eller extremt stor i nordvästra Götaland och Svealand på fredag och lördag och kommer att breda ut sig och bli allt allvarligare den närmsta veckan.

Hur långvarigt blir högtrycket?

Hur väl högtrycket etablerar sig och hur länge det består är väldigt osäkert. Vi kan nog däremot med rätt stor säkerhet säga att från torsdag-fredag denna vecka sker en omläggning till betydligt varmare och torrare väder och högtrycket ser ut att vara placerat i de mellersta delarna av landet, med de högsta temperaturerna kring just detta. Mot slutet av helgen kan vi nog börja passera 25 grader på sina håll. Men det är hur länge högtrycket stannar som är osäkert.

Midsommarveckan

Utsikten för midsommarveckan ska tas med en nypa salt, då vi har en ganska lång tid dit. Prognosen ändras lite från och till hur länge högtrycket stannar och hur varmt det blir. Men det mest sannolika och det som vi kan gå efter är att högtrycket är etablerat över landet under början och mitten av nästa vecka med soligt och torrt högsommarväder. Kanske att vi kommer att slå säsongshögsta med lite drygt 30 grader på sina håll.

Till just midsommarhelgen ser ett lågtryck norrifrån ut att lägga sig i väderleken och att högtrycket får maka på sig söderut och dra med sig varmluften och göra plats för betydligt kallare väder. Kanske lagom till midsommarafton? Kanske till midsommardagen? Eller inte alls - vi kanske får behålla högtrycket ännu längre? Frågorna är många och facit får vi helgen den 19-21 juni.

Håll koll på uppdaterade prognoser på EWP!

Instagram!

Du följer väl oss på Instagram (extremeweatherprognoses_ewp) där vi dagligen lägger ut en prognostext för hela landet? Detta gör undertecknad tillsammans med vår medarbetare Anton månaden ut, och är öppen för en förlängning om dessa prognoser uppskattas av er besökare. Återkom gärna med feedback!

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (1):
Fler nyheter