.:: Just nu
Online: 11 | Inloggade: 37


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


14 juni 2020 12:20
OVANLIGT MYCKET MANETER TIDIGT PÅ SÄSONGEN!

Untitled document

<<< BILD: Stora sjok av brännmaneter vid Grebbestads brygga i juni 2020

Sommaren är starkt förknippad med soliga dagar och härliga dagar vid stranden och bad. Detta vållar normalt inga större problem i stora delar av landet. Men på västkusten där de salta baden älskas av många finns betänkligheter och ett av dessa stavas maneter. Maneter är ingen ovanlig syn på västkusten men 2020 skiljer sig avsevärt. Detta beror på att enorma bestånd av maneter redan förekommer utmed hela västkusten från Strömstad i norr och ned till norra Östersjön.

Alltså sträckan Skagerack, Kattegatt, Öresund och ned till nordligaste delen av Östersjön. Därefter blir salthalten för låg avseende brännmaneterna men öronmaneterna finns även på östkusten. Dock är dessa i princip ofarliga men skapar däremot en ganska otrevlig syn när dessa uppträder i stora mängder vid badplatserna.

Strömmarna och vinden styr mängden maneter!

Havet utsätts ständigt för vädrets påverkan där nederbörd och vindar är direkt avgörande för livsbetingelserna. När man har pålandsvind så förs sällan bottenvatten upp till ytan.

Istället så förblir samma vattenmassor liggande i sjöbrisen och vattnet värms upp till badvänliga temperaturer sommartid. Men om vinden kommer från ett annat håll, oftast i samband med närheten stora lågtryck, så kan kallt bottenvatten föras upp till ytan. Redan här så är bokstavligen det sköna badvattnet som bortblåst och under vissa betingelser har mängder av maneter kompletterat det kylslagna vattnet. Därmed så blir plötsligt en högt uppskruvad dag vid stranden ett fullkomligt antiklimax! Istället för skönt badvatten så vimlar det av brännmaneter i det kylslagna vattnet. Dessa förhållanden råder i skrivande stund på västkusten. Redan nu har påfallande många badgäster bränt sig på maneterna.Stränderna lockar förföriskt vid värme och sol... Ramsö Bohuslän i juni 2020

En varm vinter skapade grogrund för sommarplågan som råder!

Maneternas livssykel är komplicerad där de vuxna maneterna (medusorna) sprutar ägg respektive sperma i de fria vattenmassorna. Öronmaneterna behåller äggen fästa på klockan och hanarna befruktar dessa.

Äggen utvecklas sedan till frittsimmande larver som söker sig ned mot havsbotten där de slår sig ned på ett fast underlag och förvandlas till polyper.

Polyperna omvandlas nu i ett ytterligare steg där de får små segment som efterhand knipsas av från toppen till små skivor ("tallrikar") vilket är medusorna som därefter utvecklas till de vi känner som just "maneter". Det märkliga är alltså att tillsynes EN individ helt plötsligt förvandlas till flera oberoende maneter!

Först är dessa bara någon millimeter i diameter men de livnär sig på mikroskopiska plankton allt eftersom de växer. Senare så går de över till djurplankton och ännu senare så livnär sig maneterna på småfisk eller andra maneter. Just här kommer de långa trådarna in i bilden som innehåller nässelceller. Brännmanetens klocka liknar en åtta-uddig stjärna medan öronmaneten är nästan helt klotrund med sina klassiska 4 ringar i mitten.Sjok av främst öronmaneter vid Bryggan i Grebbebstad juni 2020

Långa nässeltrådar ger brännmaneten dess dåliga rykte!

Maneterna är av två huvudtyper som de flesta av oss känner till och det är antingen öronmaneten som finns i större delen av Östersjön samt på västkusten.

Men på västkusten finns även brännmaneten som även kallas "rödmanet" och det är denna som vållar lidande hos de badande som kommer i beröring med dessa.

Varje nässeltråd innehåller tio-tusentals nässelceller som utlöses likt fjäderbelastade små giftampuller när de vidrörs alldeles så lite. Detta giftet injiceras genom huden av de hullingförsedda nässelcellerna. Normalt sett så ger exponeringen av nässelcellerna en stickande "brännande" smärta, därav namnet.

Men detta brukar gå över efter ett par eller några timmar. Manettrådarnas syfte är inte att ge plåga för oss badande utan är ett redskap maneten använder för att fånga in och förlama sitt byte. Själva munnen sitter på undersidan av klockan. Maneten består av 98 procent vatten men har ändå livsviktiga funktioner för matsmältning samt förflyttning där klockan dras ihop och utvidgar sig. Men mestadels så förflyttas maneterna av havsströmmar.

Dock så finns människor som är mycket allergiska som kan bli allvarligt sjuka och dessa bör akta sig extra noga för maneterna. Man bör uppsöka sjukhusvård om man är allergisk eller har bränt sig svårt....Liksom den vackra skärgården. Hunnebostrand i Bohuslän juni 2020.

Kontokortet (bankkortet) tillsammans med saltvatten ger lindring!

Det hela låter befängt men att avlägsna manettrådarna kan vara knepigt och man kan bränna sig ännu mer. Man eftersträvar ett plastkort med mjuka kanter och en elektronisk modern uppfinning, bankkortet,kontokortet (!), kan vara en lösning till att minska smärtan. Det sker genom att man skrapar bort manettrådarna med kortet. Ett körkort har samma effekt. Därefter så bör man tvärt emot vad man tror skölja det utsatta stället med havsvatten. 

Orsaken är att sötvatten aktiverer kvarvarande nässelceller att spruta in ännu mer gift! Man kan även använda silver tejp (gaffatape) för att ta bort manettrådarna om man har detta tillgängligt. Senare kan man lindra med ljummet vatten om smärtan kvarstår, när man kommit hem. Vid värre fall så kan man ge smärlindrande såsom Ibuprofen eller paracetamol och vid svårare fall ska sjukvården kontaktas typ via Vårdguiden eller 1177.

En nykomling har tillkommit på senare tid - klängmaneten!

På senare år har ännu en otrevlig krabat dykt upp i lite större antal och utsatt badande för enorma smärtor och det handlar om den så kallade klängmaneten. Den har fått namnet då dess manetterådar används som "armar" där de gärna klänger fast vid sjögräs eller liknande. Främst har denna upptäckts på Orust och Tjörn i Bohuslän.

Det som gör det hela extra otäckt är att denna manet är oerhört liten, ungefär som en svensk tvåkrona och därmed är mycket svår att upptäcka! Därtill att den ofta då finns gömd bland sjögräset.

Dess nässelceller är mycket kraftigare än den vanliga brännmanetens och ska i styrka mer påminna om ett huggormsbett eller liknande. Folk har blivit svårt sjuka så sjukvården bör kontaktas om man bränt sig.Manetens brännande trådar ger faktiskt skydd för fiskyngel, främst för vitlingens yngel vilket är en slags torskfisk. Dock är det oklart vilken typ av fisk det rör sig om här. Fotot från Grebbestad i juni 2020.

En märklig sommar som inte liknar de andra...

En annan fara så här i sommartid är den pågående pandemin som ingalunda är över. Vilket skapar problem när man nu kan resa fritt! Badplatser är populära och blir lätt föremål för stora folksamlingar vilket snabbt riskerar öka smittspridningen.

Undvik nära kontakt med andra okända människor både på väg till stranden, som PÅ stranden och i vattnet. Något som är extra viktigt att tänka på när stekheta dagar snabbt förvandlar populära badstränder till "flugpapper" av trångst sittande, solande människor på stranden och i vattnet.

Minst två meter, helst ännu mer är det som gäller och känner man symptom måste man stanna hemma!

NÅGRA VIKTIGA LÄNKAR:

Wikipedia om maneter - HÄR 

Vårdguiden vid brännskador av maneter - HÄR

EWP "Sommarens faror" del 2 om brännmaneter - HÄR

Källa: Wikipedia, Vårdguiden 1177 samt eget material.

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter