.:: Just nu
Online: 24 | Inloggade: 36


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


21 juni 2020 10:47
VARNING FÖR LOKALT STORA REGNMÄNGDER! (Uppdaterat)

Uppdaterat 18.40: Kallfronten har nu dragit in en bit över västra Götaland och det har börjat aktiveras kraftiga regnekon med åska i våra varningsområden Kronobergs län, Jönköpings län och Västergötlands län. Det kommer fortsätta att utvecklas kraftigare skurar med åska under kvällen i samband med fronten över centrala Götaland, samtidigt som den väldigt sakta rör sig norr/nordost ut.

I skrivandets stund har vi även lagt ut nivå 1-varning för östra Halland gällande stora regnmängder. I övrigt är varningarna oförändrade. Våra tidigare Riskutfärdanden gäller fortsättningsvis hela Götaland och även sydvästra Värmland för närmsta dygnet när fronten passerar österut och når Östersjölandskapen måndag morgon/förmiddag. Här har vi dock ingen varning utfärdad i nuläget.

 


Under söndagen drar en kallfront in västerifrån som ser ut att kunna ge ifrån sig åter mycket stora regnmängder lokalt. Samtidigt berörs flera delar av centrala och västra Götaland av kraftiga åskskurar som senare kommer slås ihop med kallfronten och ge ytterligare aktivering.

 

Fronten drar in efter lunch mot västkusten och kommer långsamt att vandra åt nord-nordost och beröra stora områden under söndag och måndag.

Var: Västergötlands län (utom kusten), Jönköpings län och Kronobergs län. (Varningarna kan utökas vid behov)

När: Söndag lunch till måndag eftermiddag.

Åskriskprognosen är osäker längs fronten. Förmodligen blir det inga jättekraftiga åskceller på själva fronten, men vi tror att det kan förekomma lokalt kraftiga åskväder i kallfrontens framkant, alltså strax öster om själva huvudfronten över centrala Götaland. Dels kan det förekomma stora regnmängder i dessa skurar, men även i det mer ihållande regnet blir det förmodligen stora regnmängder över längre tid.

Tänk på att nederbördsmängderna kan variera väldigt mycket, men vi är ganska säkra på att det kommer att bli stora regnmängder över många platser när fronten passerar under söndag och måndag.

Länk till varningarna HÄR

Länk till prognosdetaljerna för västra Götaland HÄR

Länk till prognosdetaljerna för östra Götaland HÄR

 

Skribent: Simon Enström & S. Johansson


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter