.:: Just nu
Online: 5 | Inloggade: 37


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


22 juni 2020 11:53
Över 100 mm regn - men nu kommer rejäl värmebölja!

Det senaste dygnet har varit rejält regnigt i framförallt södra delen av landet i samband med en ytterst långsam kallfrontspassage. Denna har legat i princip stilla och gett mycket stora mängder lokalt i framförallt Västergötland. Den lilla orten Hid toppar listan med hela 107 mm regn sedan söndag kl. 08.

Men nu växer ett högtryck in igen och vi kan vänta oss en rejäl värmebölja med dagstemperaturer en bit över 30 grader de kommande dagarna, kanske kommer vi rent av att nosa på 35-gradersstrecket? Detta gör att torkan i skog och mark fortsätter att vara besvärlig och flera eldningsförbud kommer sannolikt upprättas.

Över 100 mm regn senaste dygnet

Hid i södra Västergötland, strax söder om Svenljunga, har mellan kl. 08 på söndagen och 08 på måndagen uppmätt hela 107 mm regn. Det är mer än vad man normalt sätt får under en hel junimånad i området. Vi har fått in rapporter om en hel del översvämningar, dock har vi inte fått uppgifter om några allvarligare materiella skador eller personskador.

Följande stationer fick mer än 50 mm regn mellan söndag kl 08 och måndag kl 08 (Källa: SMHI Max/min):

  • Hid, Västergötland: 107 mm
  • Värmlandsnäs, sydligaste Värmland: 67,6 mm
  • Torup, Halland: 66,8 mm
  • Skara, Västergötland: 61,7 mm

Ett bevis på att vår varning var befogad!

Ny kallfront på väg in

Själva huvudkallfronten ligger i skrivandets stund diagonalt från Värmland ner till Blekinge med fortsatt lokalt kraftigt regn, särskilt kring södra Vänern just nu. En ny, svagare, front har dragit in över Halland och Västergötland med ytterligare påspädning av regnmängderna. 

Åskrisken ligger idag på en 4-5 på vår 12-gradiga skala över detta område. D.v.s. inte jättemycket åska att vänta. Dock så kan man aldrig utesluta sporadiska urladdningar i själva regnet, främst i sydöstra Götaland i eftermiddag.

Värmebölja på G - kan bli 35 grader och tropiska nätter

Vi ser ut att gå mot säsongens hittills varmaste vecka. Medan kallfronterna just nu härjar med regn i söder så är det desto lugnare i norr med sol och temperaturer kring 30 grader. Detta väder kommer att följa bakom fronterna i söder, så även här får man räkna med högtrycksinflytande med början under tisdagen. 

I mitten av veckan får hela landet soligt väder och på flera håll över 30 grader. Norr om Sverige finns dock svalare luft som från torsdag väntas drar ner över norra Norrland. Samtidigt trycks värmen ihop alltmer i Mellansverige så möjligen skulle vi kunna få närmare 35 grader lokalt under torsdag och fredag. Men exakt hur varmt det ser ut att bli får vi återkomma till lite närmare.

> Årshögsta senaste åren:

  • 2019: +34,8
  • 2018: +34,7
  • 2017: +30,1
  • 2016: +32,7
  • 2015: +32,0
  • 2014: +35,1

Sedan under helgen ser det ut att kunna bli lite ostadigare väder igen i söder, samtidigt som den svalare luften i norr endast verkar beröra den nordligaste delen av Norrland, högtrycket ser ut att hålla emot väl. Så räkna med över 30 grader även under helgen.

I veckan kommer vi förmodligen att få se en hel del tropiska nätter, d.v.s när nattemperaturen inte understiger 20 grader. Störst chans för detta är längs våra kuster, men även i inlandet skulle det kunna förekomma. Här om dagen hade vi en tropisk natt på Väderöarna och Nordkoster på västkusten. 

Tänk på stora faran för skogsbränder!

I och med det torra och varma vädret kommer risken för bränder i skog och mark att vara mycket stor i nästan hela landet. Undantaget delar av Götaland som fått så mycket regn senaste dygnet. Annars gäller det att vara mycket försiktig och ta hänsyn till eventuella eldningsförbud och andra restriktioner, som bevattningsförbud och grillningsförbud!

Länk till SMHI:s brandriskkartor 5 dygn: https://www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/brandriskkartor-5-dygn

Omslagsbild: Mattias Nilsson, Alvesta.

 

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter