.:: Just nu
Online: 19 | Inloggade: 38


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


10 augusti 2020 20:04
En dramatisk åskdag i söder - tak gav vika av regnmassor

Natten till idag gav en del åska, rätt så oväntad, över bland annat Östergötland. Denna fortsatte åt sydost mot Oskarshamn med rätt varierad omfattning. Samtidigt drog ny åska och kraftigt regn in mot Laholmsbukten vid lunchtid och fortsatte inåt land under utveckling som senare visade sig skulle orsaka stora störningar och skador.

Skyfall i Ljungby

Åskan och regnet vandrade in över Kronoberg och blev här mycket kraftig. Vid 14.30-tiden låg tyngdpunkten över Ljungby som fick sig en ordentlig omgång med enormt skyfall och frekvent blixtrande. Det regnade så mycket på kort tid att flera personer fick översvämningar i sina källare och även andra vattenskador. Räddningstjänsten fick ta emot mängder av larm på kort tid, men privatpersoner uppmanades att ha tålamod och i möjliga mån undvika att kontakta SOS, då man prioriterade de kommunala verksamheterna i första hand.

Delar av taket på företaget Swedrive brast av regnmassorna och mängder med regn kom in i byggnaden, men som tur var så skadades ingen person fysiskt, skriver SVT Nyheter Småland.

Även delar av ishallen Ljungby Arena blev förstörd efter ovädret, enligt Smålänningen.se.

Åska även på andra håll

Samtidigt som det åskade och regnade i Ljungby var det även dunder och brak på andra håll i framförallt norra Skåne, västligaste Blekinge och Småland, upp till strax öster om Värnamo. Ovädret fortsatte österut mot Växjö och Tingsryd men har under de senaste timmarna mojnat avsevärt. Nu finns bara regnrester kvar i nordkanten av Blekinge.

Fortsättningen - kan bli åska i natt

Den allra hetaste luften håller på att pressas bort men finns kvar allra längst i söder till i morgon tisdag. Det är faktiskt inte helt omöjligt att nya skurar med åska blossar upp nu under natten över delar av Småland, även denna gång Kronoberg och även Jönköpings län. Detta är dock en aning osäkert och ganska svårprognotiserat.

Däremot i morgon mitt på dagen väntas ingen större åskrisk. Den mest instabila luften har lämnat landet och kvar blir enstaka skurar över de sydvästra delarna.

Slutligen kan vi säga att vårt Riskutfärdande (som lades ut igår söndag) stämde hyfsat väl överens med facit. Vi förutspådde att det mesta skulle hamna över Kronoberg, norra Skåne och västra Blekinge. Det är alltid svårt att precisera exakt var cellerna drar fram, särskilt åskceller som kan leva sitt egna lilla liv ibland och inte alls göra som modellerna säger.

(Foto: Skärmdump Lightningmaps.org över Ljungby kl. 14.30 samt blixtbild tagen av Mikael Amundsen vid annat tillfälle)

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter