.:: Just nu
Online: 9 | Inloggade: 37


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


20 augusti 2020 21:08
Årets kanske sista värmebölja lämnar oss med dunder och brak

Stora delar av augusti har varit varm, men nu väntar ett omslag och vi går mot en svalare period. Som vanligt när två luftmassor möts så kan det hända grejer med vädret - och så även denna gång. Dock är läget mycket osäkert om vad som ska ske kommande dygnet.

>UTSIKT INFÖR KOMMANDE DYGNET FINNS ATT LÄSA LITE LÄNGRE NER I DENNA ARTIKEL.<

Åskrika dagar - men inte en åskrik sommar

Sommaren har inte varit alls så åskrik, i alla fall inte om man kollar på antalet blixtnedslag per dag. Detta till stor del beroende på den väldigt kalla julimånaden, som normalt sätt - tillsammans med augusti - brukar vara sommarens absolut åskrikaste månad.

Det hittills åskrikaste dygnet är 2 juni med 6 100 nedslag men som nummer två kommer faktiskt gårdagen (19 augusti) med 5 238 nedslag. Det är ovanligt att vi inte haft något dygn med över 10 000 nedslag faktiskt.

Hur många nedslag som har registerats idag vet vi inte ännu, men spontant känns det som vi inte har kommit upp i gårdagens siffror, trots att det åskat på flera ställen idag - framförallt i Svealand och nordöstra Norrland.

Osäkert läge inför fredagen och lördagen

Värmen byts ut mot kyligare luft och under fredag förmiddag drar ett frontsystem från Nordsjön och Skagerack in över västra Götaland och Svealand med regn och skurar. I norra Västergötland, Dalsland, Värmland och Närke kan det handla om ihållande och kraftigt regn med större mängder, 15-30 mm. Dock lär åskrisken vara ganska beskedlig i detta, men lokala åskväder går naturligtvis inte att utesluta ändå.

Större åskrisk verkar det bli i skurarna längs med kallfronten som drar in lite senare under eftermiddagen och kvällen mot Västkusten och västra Svealand. Skurarna drar åt nordost och det finns tendenser till kraftigare åskväder under kvällen och natten mot lördag i Götaland och Svealand! Dock är prognosen för dessa väldigt osäker och var de kan tänkas dyka upp mer exakt. Det gäller att ha is i magen och invänta de kommande modellkörningarna samt hålla utkik på EWPs åskriskprognos!

Följ utvecklingen och våra prognoser under fredagen!

FOTO: Anders Aagård, Malö i Västerbotten 19/8.

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter