.:: Just nu
Online: 9 | Inloggade: 37


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


21 augusti 2020 16:57
Åskrisken sänks en aning (Uppdateras fortlöpande)

Uppdaterat 21.14: Vi sänker åskrisken för västra Götalands län då den omfattande åskan har vandrat vidare norrut och ligger nu över Vänern och delar av Värmland - fast nu i en mer lugnare form. Åskan kommer dock fortsätta att röra sig norrut eller svagt nordost ut mot Dalarna så småningom under alltmer försvagad form. Varningen ligger kvar för Värmlands län. 

Uppdaterat 23:40: en åskcell drar inom kort in över Hallands län, mellan Halmstad och Varberg. Denna cell rör sig under tidiga natten vidare upp över Sjuhärads bygden och de västra delarna av Jönköpings län inledningsvis. I denna cell kan kortvariga skyfall förekomma, likaså hårda vindbyar. Det är i skrivande stund osäkert hur långt denna kommer hinna vandra in, innan den slutligen klingar av. 

Vi har inte fått in några rapporter om skador eller andra följder av ovädret över Västergötland. Men förmodligen har det varit både översvämningar och strömavbrott. Vi får se under morgondagen vad som kommit in till oss.

Vi håller fortsatt koll på de områdena som närmar sig västerifrån och även söderifrån. Just det som nu befinner sig över södra Östersjön ser inte ut att träffa vare sig Skåne eller Blekinge. Möjligen att det träffar östra kanten av Blekinge och Öland om en stund - vi får se. Åskrisken uppdateras allt eftersom.

Under natten kan dessutom fler åskväder bildas över Götaland och ta sikte mot östra Svealand under lördag morgon, men omöjligt att säga exakt var och när.


Uppdaterat 19.33: Det är ett rejält område med regn och kraftig åska som har dragit in över Bohuslän och detta är på väg norrut/nordost ut i en ganska snabb takt. Vi går därmed ut med en varning även för Värmlands län. Sedan är det lite osäkert hur mycket som berör Örebro län och Dalarnas län - men risken finns att det även nåt hit men i en förminskad form kring midnatt.

 

Riskutfärdandet gäller fortfarande östra Skåne, Blekinge och Kalmar län. Kraftig åska har nu letat sig upp över södra Östersjön i skrivandets stund.

EWP fortsätter uppdatera fortlöpande.


Uppdaterat 19.13: Nu har åskan som förväntat tagit rejäl fart strax utanför Orust vid Bohuskusten! Denna är på väg in över land och kommer att gå strax norr om Göteborg. Det är kraftig åska vi talar om här med skyfallsregn! Vi uppdaterar fortlöpande.


En varning nivå 1 för kraftig åska är utfärdad för Västra Götalands län för kvällen och inledningen av natten. Anledningen är att det börjar bildas omfattande åska över norra Danmark som kommer att ta en bana över Skagerack under intensifiering och under hård bevakning av EWP-teamet. Det väntas nå västkusten kring kl. 20 ikväll och ser ut att dra uppåt Vänerområdet under långsam försvagning.

Samtidigt lägger vi ett skarpt Riskutfärdande för sydöstra delen av Götaland (Skåne, Blekinge, södra Kronobergs län och Kalmar län) som eventuellt också kommer att kunna få rätt kraftig åska senare under kvällen och under natten. Detta är dock mer osäkert och här gäller INGEN varning i nuläget - men kan snabbt ändras under kvällens gång.

Till den kraftiga åskan kan likväl skyfall som hagel och stormbyar förekomma.

Håll dig uppdaterad på EWP! Vi uppdaterar fortlöpande!

Varningskartan: http://ewp.se/varningar.php

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter